Tájékoztató

2022. október 13.


 

Tájékoztató

2022. október 13.


 

Meghívó

2022. augusztus 11.


 

Meghívó

2022. augusztus 11.


 

Zöldágjárás

2022. április 30.

 

Zöldágjárás

Minden, ami tánc – Cigánd!

 

„A tánc zene nélkül annyi,

mint az éneklés szavak nélkül”

Jean Georges Noverre

 

Városunk népi örökségekben igen gazdag. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számtalan népdal, szőttes, használati tárgy, népi játék és a világszerte ismert cigándi tánc, a keménycsárdás. Városunkban működő művészeti csoportok, oktatási és kulturális intézmények, civil szervezetek, gondoskodnak arról, hogy ez az örökség továbbra is fennmaradjon. Az elmúlt években új táncművészeti ágazatok, mint a moderntánc, a klasszikus balett, a majorette is létjogosultságot nyert településünkön. E táncműfajok sikerei új szintre emelték városunk eddig is színes táncéletét.

 

Ezt a sokszínűséget hivatott bemutatni 2022. április 30-án, a Tánc Világnapja alkalmából megrendezett táncművészeti bemutató, mely kezdeményezője Oláhné Fojdl Adrienn táncpedagógus volt. Az eseménynek a Bodrogközi Múzeumporta szolgált méltó keretet.

 

A nagyszabású rendezvény a résztvevők felvonulásával vette kezdetét. A református templom előtt, Kristóf István lelkész mondott áldást. A hagyományoknak megfelelően, a néptáncos lányok előadták a cigándi zöldágjárást, Téglás Dezső citerakíséretére.

 

A Múzeumportára visszaérkezve Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete köszöntötte a megjelent vendégeket és táncosokat.

 

A színpadi bemutatók sorát az óvodások játékfűzése nyitotta meg, majd a Kántor Mihály Általános Iskola nyolcadikos tanulói mutatták be keringőjüket és salsájukat.

 

Ezután a klasszikus balett, moderntánc csoport, a Cigándi Barna Szemek, a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes, a Sarkantyús Néptáncegyüttes, valamint a TriAngel Tánccsoport is bemutatta színvonalas produkcióit. A fellépők közös flashmob előadása igazi tánckavalkádot teremtett a Múzeumporta színpadán. Bemutatóik hatalmas sikert arattak a nézők körében. A Múzeumporta udvarán táncházzal kedveskedtek a szervezők. A talpalávalót a Zsindely Népzenei Együttes szolgáltatta.

 

A program a Free Kor-Társ Folk stílus megteremtője, a Zsaya együttes koncertjével zárult.

 

A nap folyamán kiegészítő programként népjátékok, ugrálóvár, táralatvezetés és kirakodó vásár várta a látogatókat.

 
Zöldágjárás (fotók) - 2022.04.30.
 

Meghívó

2022. április 20.


 

Meghívó

2022. április 09.


 

Vásározó

2022. április 08.

 

Két krajcár egy bicska, három egy beretva,

Öt krajcárért mozog a gatyába!

Hat krajcárért subele kedves nénikék!

Csak erre, erre asszonyok!

Itt árul Olcsó János!

Aki vesz annak lesz,

aki nem vesz annak nem lesz!

Aki nem vesz ne babráljon,

menjen innen, arrébb álljon!

A portékát rögtön széjjel hányom!

(Népi vásározó rigmus)

 

A hagyományos cigándi vásárok hangulatát idéző rendezvényt tartott a Cigándi Tündérkert Óvoda 2022. április 8-án.

 

A forgatagban az óvónők és a dajkák által készített kézműves ajándéktárgyakat, díszeket, a szülők által sütött süteményt vásárolhatták meg a rendezvény látogatói.

 

A vásárt Szűcs Erika vezető óvónő nyitotta meg, köszönetet mondva minden szülőnek, támogatónak, akik bármilyen formában segítették a program létrejöttét.

 

A hangulatot tovább fokozta az óvodások és az óvónők közös, Vásározó című előadása, amit Kovács Lászlóné az óvoda nyugalmazott pedagógusa kisbíróként színesített. Bemutatójukat hatalmas tapssal jutalmazták a jelenlévők.

 

A vásár bevételéből az intézmény fejlesztőeszközeinek bővítését tervezi.

 
Vásározó (fotók) - 2022.04.08.
 

Közlemény

2022. március 23.


 

Városi ünnepség a Hősök terén

2022. március 11.

 

"Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet; 1848-i történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet."

(Kossuth Lajos)

 

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek 2022. március 11-én városunkban.

 

Az ünnepség a Hősök terén, a Kossuth szobornál vette kezdetét, ahol a Himnusz elhangzását követően Nagy-Tóbiás Katalin szavalatát hallhatták a jelenlévők. A verset követően városunk, valamint a Cigándi Járás elöljárói, továbbá a település intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői helyeztek el koszorút az egykori kormányzó szobránál. A koszorúzási ünnepséget a Sarkantyús Néptáncegyüttes férfi tánckarának bemutatója zárta.

 

A forradalmi hangulatot felidézve az ünneplő közönség az ETELE Hagyományőrző Lovas és Szabadidődsport Egyesület huszárainak felvezetésével vonult át a művelődési házba, ahol folytatódott a kulturális program.

 

A Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében a Kántor Mihály Általános Iskola hatodik évfolyamos tanulói és az iskola énekkara mutatta be történelmünk meghatározó eseményét ünnepi műsor keretében.

 

Az előadást érzelmes pillanatok követték, ugyanis Cigánd Város Önkormányzatának nevében Oláh Krisztián polgármester úr adott át emlékplakettet a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus tagjainak, megköszönve ezzel két évtizedes kiemelkedő munkásságukat a cigándi hagyományok ápolásáért, valamint további sikereket kívánt a tagoknak. A díjátadáson a zenekar elhunyt tagjainak emléke előtt egyperces néma főhajtással tisztelegtek a megjelentek.

 

Az ünnepi megemlékezést követően a zenekar Kossuth nótákból álló dalcsokrát hallhatta a közönség.

 

A városi ünnepség zárásaként a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai léptek színpadra, akik az alkalomhoz illő koreográfiával fejezték ki tiszteletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

 
Városi ünnepség a Hősök terén (fotók) - 2022.03.11.
 

Március 15-i iskolai ünnepség

2022. március 11.

 

„Édes hazám, régi magyar nemzet,
Alszik-e csak a vitézség benned,
Vagy apáink halálával elhalt?
Illik-e még oldaladra a kard?”

 

(Petőfi Sándor –Kemény szél fúj… - részlet)

 

A Kántor Mihály Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulói emlékeztek meg a 174 évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharcról, valamint annak hőseiről.

 

Az ünnepségen az iskola harmadik és hatodik évfolyamos tanulói, tovébbá az iskola énekkara egy-egy emlékműsorral idézte meg a kor szellemét, elevenítette fel a történelemi eseményeket.

 

Ünnepi köszöntőt mondott Melovics Csabáné, a 3.a osztályfőnöke és Pikó Sándor.

 
Március 15-i iskolai ünnepség (fotók) - 2022.03.11.
 

Meghívó

2022. március 08.


 

Pályázati felhívás

2022. március 02.

 

Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság pályázati kiírása alapján az AOFK_T_0145_2022. számú Támogatói okirattal elnyert támogatásból a „Lebegő kikötő Cigánd” projektet tervezi megvalósítani.

 

Kérem, hogy a csatolt, árazatlan költségvetés szerinti részletezésben ajánlatukat megtenni szíveskedjenek a kivitelezési munkálatokra vonatkozóan 2022. március 9-én 12:00 óráig!

 

A beérkezett ajánlatok elbírálása után értesítjük az eljárás eredményéről.

 

Tisztelettel:

 

Gönczi Zoltán
Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft.
ügyvezető

 
 

Meghívó

2022. február 28.


 

Felhívás

2022. február 14.


 

Tájékoztatás

2022. február 01.


 

Tájékoztatás

2022. február 01.


 

Hulladékgyűjtés éves táblázata

2022. január 14.


 

Meghívó

2022. január 12.


 


 
 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester