Mindannyiunk Karácsonya

2016. december 27.

A Nagy Dezső Művelődési Ház előtti téren rendezték meg a hagyományoknak megfelelően a Mindannyiunk Karácsonya elnevezésű városi ünnepséget Cigándon, 2016. december 23-án.

 

A programot Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória nyitotta meg Lara Fabian: Broken vow című dalával. Ezt követően Pikó Sándor köszöntötte az ünneplőket.

 

A karácsonyi ünnepet Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere méltatta és kívánt minden kedves jelenlévő embernek áldott, békés karácsonyt.

 

Polgármester úr szavai után a történelmi egyházak képviseletében Kristóf István református lelkész, Molnár József görög katolikus parókus és Vadászi László római katolikus plébános mondott rövid karácsonyi igéket.

 

A csendes perceket követően a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar karácsonyi dalcsokrot, Szabó Lea előadásában a Tökéletes karácsony című dalt, Oláh Ajsa szavalatában Szabadi Lívia: A várakozás ideje című versét, Szepesy Judit éneklésével Csak egy ici-pici hó kell című dalt, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola kórusa által összeállított karácsonyi egyveleget, Gecse Lilla verselésében György Emőke: Advent című versét, Szabóné Horváth Eszter és Némethy Viktória előadásában az Anna and the Barbies: Márti dala című slágerét valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes karácsonyi koreográfiáját láthatták,hallhatták az ünneplők.

 

Az ünnepség egész ideje alatt a művelődési ház előtt karácsonyi vásár várta az érkezőket, ahol is karácsonyi díszeket, karácsonyi tárgyakat, szőttes párnákat, terítőket, vesszőből font kosarakat, Cigándról készült kiadványokat, sült gesztenyét, zsíros kenyeret és forralt bort kínáltak a vendégek számára.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden kedves embernek a segítséget, a közreműködőknek és a vásározóknak a munkát, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a meghitt boldog ünnepi rendezvény.

 

Mindannyiunk Karácsonya - 2016.12.23.

 

Meghívó

2016. december 12.


 

Meghívó

2016. november 15.


 

Karácsonyi estebéd

2016. december 22.

 

 

Karácsonyi estebéd

a Településüzemeltetési és Városfejlesztő Kft.,

valamint a közfoglalkoztatott dolgozók részére

 

 

 

Karácsony ünnepéhez közeledve Cigánd Város Önkormányzatának jóvoltából egy rendhagyó karácsonyi estebéden vehettek részt a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. munkatársai és a közfoglalkoztatott dolgozók 2016. december 21-én az iskolai étkezdében.

 

A programon jelen volt Oláh Krisztián polgármester, Kristóf István református lelkész, Ablonczy Dániel alplolgármester, a képviselő-testület részéről Tóth János és Németh István; Tóth-Főző Klaudia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője, Gönczi Zoltán a Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lőrincz János, a dolgozók koordinátora.

 

Polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte, hogy az önkormányzat elsőszámú és legfontosabb feladata a lakosság segítése, a helyiek munkához juttatása! Minden dolgozónak megköszönte az egész éves megfeszített munkát, hiszen mint mondta, nélkülük nem szépülne, nem fejlődne településünk!

 

Polgármester úr szavait Kristóf István gondolatai követték, aki szintén köszönetét fejezte ki a református templom belső felújításában elvégzett munkáért a dolgozóknak és kiemelte a munka fontosságát az emberi értékrendben.

 

A köszöntők után, egy ízletes estebédet fogyaszthattak el a jelenlévők, mely után az előre meghirdetett tombolahúzás következett. Mindeközben egy kivetítőn egy kisfilmet láthattak a jelenlévők, melyben a 2016-os évben végzett munkák közben láthatták viszont magukat. Senki nem maradt ajándék nélkül. Az értékes tombola nyereményekben nem volt hiány, hiszen több mint 130 különféle felajánlás érkezett vállalkozóktól, az Önkormányzattól és a város lakosságától egyaránt.

 

A délután folyamán nagy öröm volt látni a dolgozók boldog, felszabadult arcát és látni azt, hogy ők is csakúgy, mint mindenki más, igencsak ki vannak éhezve az odafigyelésre és a szeretetre.

 

Polgármester úr mindenki nevében köszönetet mondott a jelenlévőknek, az adományozóknak és hangsúlyozta azt, hogy nagy öröm kapni, de adni is legalább ugyanolyan jó! Elmondta azt, hogy az ajándékokkal szeretné meghálálni a dolgozóknak azt, hogy rendben tartják és folyamatosan építik, szépítik városunkat. Köszöntője zárásaként Lev Tolsztojtól a következő szavakat idézte:

 

"Mindenki annyit él, amennyit szeretett. Aki szeretetet nem adott, semmit nem adott. Aki szeretetet nem teremtett, semmit nem teremtett.”

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni a vállalkozóknak, civileknek, intézményeinknek a tombola felajánlásokat.

 

Ezúton kívánunk Cigánd Város Önkormányzatának nevében mindnyájuknak békés, áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag boldog új esztendőt!

 

Karácsonyi estebéd - 2016.12.21.

 

Kellemes ünnepeket!

2016. december 21.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Nyertes pályázat

2016. december 20.

A Cigándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

nyertes pályázata, 2016.


A Cigándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület sikeresen pályázott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál és a Magyar Tűzoltó Szövetségnél az ÖTE eszköztárának bővítésére.

 

A beavatkozási hatékonyságot növelő eszközök ünnepélyes átadására 2016. december 19-én került sor az Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. Az eszközöket Tóbis Gábor tűzoltó ezredes a BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese és Kovács Sándor tűzoltóezredes az Encsi Katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője adta át a nyertes pályázóknak.

 

A cigándi egyesületet Lőrincz János képviselte és vette át az elnyert kellékeket.

 

Gratulálunk!

 

A Cigándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nyertes pályázata - 2016.12.19.

 

Városi Bajnokság

2016. december 20.


A bajnokság 3 játéknapon zajlik majd, december 23. 30. péntek és január 07. szombati időpontokban!

Játékidő: 2x20 perc.

Létszám: 5+1

Kapuk: 3x2m

Nevezési díj: 30.000 Ft/csapat (amit az első játéknapon rendezni kell!!!)

 

Minden alkalommal 2 mérkőzést játszik minden csapat!

Mivel az idén 6 csapat nevezett, ezért az utolsó játéknapra marad 1 meccs a körmérkőzésekből, a plusz mérkőzés pedig a helyezésektől függően zajlik majd.

1 - 2. helyezett
3 - 4. helyezett
5 - 6. helyezett

Felhívom a csapatok figyelmét, hogy a játéktéren tiszta váltó cipőben lehet tartózkodni! Az edzőknek is!!!

 

Üdvözlettel:

Nagy Gábor

 

Meghívó

2016. december 12.

 

Szeretettel várunk mindenkit, minden kedves cigándi lakost 2016. december 18-án 11 órakor református templomban tartandó adventi istentiszteletre és gyertyagyújtásra.

 

A várakozás negyedik gyertyáját a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei és pedagógusai gyújtják meg.

 

 

 

Karácsonyi játszóház a könyvtárban

2016. december 14.

Karácsony ünnepéhez közeledve rendeztek a cigándi Városi Könyvtárban játszóházat 2016. december 13-án. A programon a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói vettek részt.

 

A gyerekeknek Kovács Gábor közösségfejlesztő mondta el a Luca napjához kötődő népszokásokat, valamint az adventi időszakáról is beszélt a tanulóknak.

 

Ezt követően a diákok karácsonyi színezőket színezhettek, miközben karácsonyi dalokat énekeltek közösen a szervezőkkel.

 

A rendezvény fénypontja a fenyőfa díszítése volt. A díszeket a gyerekek helyezték el a fán a könyvtár dolgozóinak segítségével, így varázsolva igazi karácsonyi hangulatot a könyvtárba.

 

Karácsonyi játszóház a könyvtárban - 2016.12.13.

 

Meghívó

2016. december 13.


 

Advent harmadik vasárnapja

2016. december 11.

Advent harmadik vasárnapján, 2016. december 11-én, ezüst vasárnap fellobbant a harmadik gyertyaláng Cigándon.

 

Az istentiszteletet követően Kristóf István lelkész úr köszöntötte a megjelenteket, s mondott el egy igét a Bibliából.

 

Ezen a héten a Sarkantyús Néptáncegyüttes kedveskedett adventi műsorral a megjelenteknek, mely után Tóthné Punyi Csilla és Lőrincz László gyújtotta meg a várakozás harmadik gyertyáját.

 

A gyertyagyújtás után a jelenlévőket saját készítésű süteménnyel, forró teával és forralt borral kínálták a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói, önkéntesei.

 

Advent harmadik vasárnapja - 2016.12.11.

 

Meghívó

2016. december 07.

 

Szeretettel várunk mindenkit minden kedves cigándi lakost 2016. december 11-én 11 órakor református templomban tartandó adventi istentiszteletre és gyertyagyújtásra.

 

A várakozás harmadik gyertyáját a Sarkantyús Néptáncegyüttes táncosai gyújtják meg.

 

 

 

Felhívás!

2016. december 06.

 

Tisztelt Cigándiak!

 

2017-ben a szilárdhulladék-gazdálkodási társulás pályázatot nyújt be újabb szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzésére.

 

A lakosság számára ingyenes hulladékgyűjtő edényeket a polgármesteri hivatal titkárságán igényelhetik azon lakosok, akik még nem rendelkeznek szelektív hulladékgyűjtő edénnyel és a szolgáltatónál nincs tartozásuk, vagy fennálló tartozásuk az 5000 Ft-ot nem haladja meg.

 

Gál Béla

jegyző

 

Felhívás!

2016. december 06.

 

Tisztelt Cigándiak!

 

Értesítem a lakosságot, hogy önkormányzatunk sikerrel pályázott a Belügyminisztérium által, a szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosítására kiírt pályázaton.

 

Ennek alapján ingyenesen 1 m 3 tűzifára jogosult minden rászoruló cigándi lakos, aki

  • 3 vagy több – nappali tagozaton tanuló- gyermeket nevel , vagy
  • lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásban részesül és

lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

 

Az igényeket 2017. február hó 15. napjáig lehet benyújtani az önkormányzattól beszerezhető formanyomtatványon.

 

A szállítás a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

 

Jogosulatlanul, vagy rosszhiszeműen igénybevett ellátás esetén a tűzifa támogatásnak az 57/2013. (X. 4.) BM rendelet alapján megállapított összegét az elrendeléstől számított 30 napon belül vissza kell fizetni.

 

Cigánd, 2016. december 5.

 

Oláh Krisztián

polgármester

 

Advent második vasárnapja

2016. december 05.

A cigándi református templom előtt 2016. december 4-én fellobbant a második adventi gyertyaláng.

 

Az ünnepi istentiszteletet követően Kristóf István lelkész úr köszöntötte a gyülekezet tagjait. Advent második vasárnapján a Nefelejcs Kiskórus és a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar tagjai készültek karácsonyi dalokkal. A második gyertyát a csoportok nevében Téglás Dezsőné gyújtotta meg.

 

A gyertyagyújtás után saját készítésű süteménnyel, forró teával és forralt borral kedveskedtek a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói, önkéntesei.

 

Advent második vasárnapja - 2016.12.04.

 

Röfi malac kalandjai

2016. december 05.

A nyíregyházi Katica Bábszínház társulata látogatott el a Városi Könyvtárba 2016. december 3-án.

 

A színészek a Röfi malac kalandjai című mesét adták elő, melyen kicsik és nagyok egyaránt nagyon jól szórakoztak.

 

A rendezvény előtt Bötykösné Fodor Kitti köszöntötte a jelenlévőket, majd mindenki nagy meglepetésére megérkezett a Mikulás is, aki szaloncukorral kedveskedett a gyerekeknek.

 

Röfi malac kalandjai - 2016.12.03.

 

Mozgáskorlátozottak Egyesülete

2016. december 02.

A Fogyatékkal élők világnapja alkalmából szervezte éves gyűlését a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesülete Cigándon.

 

Az ülést 2016. december 2-án tartották a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében.

 

A megjelent tagokat Oláh István a cigándi tagszervezet vezetője köszöntötte. Ezt követően a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Nefelejcs Kiskórus tagjai kedveskedtek rövid karácsonyi műsorral a jelenlévőknek.

 

A színpadi produkciók után Jurkó Kamilla, az egyesület elnöke tájékoztatta a tagokat a 2016-os évben történtekről és a következő negyedévben várható eseményekről.

 

A gyűlés végén a szervezők egy-egy csomag szaloncukorral kedveskedtek a tagok számára az ünnepekhez közeledve, melyet a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesület és Cigánd Város Önkormányzata ajánlott fel.

 

Mozgáskorlátozotak Egyesületének ülése - 2016.12.02.

 

Meghívó

2016. december 05.


 

Gál Bertalan emlékére

2016. december 02.

 

Mélységes megrendüléssel és szívből jövő gyásszal tudatjuk a hírt, hogy a mai napon 15.00 óra után pár perccel véget ért szeretett kollégánk, Gál Bertalan rövid földi élete. Lelke nyugodni tért, útját most már a jóisten vigyázza.

 

Nyugodj békében Bertike!

 

Kérünk mindenkit, aki szeretne osztozni a gyászban, egy néma főhajtás és egy gyertya gyújtás erejéig jöjjön el a Cigándi Polgármesteri Hivatalhoz ma 20.00 órakor, hogy közösen emlékezzünk Bertikére ebben a megrendítő és szomorú pillanatban!

 

Cigánd Város Önkormányzata

 

Meghívó

2016. december 02.

Szeretettel várunk minden kedves cigándi lakost 2016. december 4-én 11 órakor a református templomban tartandó adventi istentiszteletre és gyertyagyújtásra.

 

A várakozás második gyertyáját a Nefelejcs Kiskórus és a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar tagjai gyújtják meg.

 

 

Advent első vasárnapja

2016. november 27.

A cigándi református templom előtt 2016. november 27-én fellobbant az első adventi gyertyaláng.

 

Az ünnepi istentiszteletet követően Kristóf István lelkész úr köszöntötte a gyülekezet tagjait és olvasott fel egy igét az adventi ünnepkörhöz kapcsolódóan, majd az advent kialakulásáról prédikált a jelenlévőknek.

 

Az ünnepi műsort a Kántor Mihály Általános Iskola első osztályos tanulói adták, majd Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony gyújtotta meg az adventi koszorún az első gyertyát és kívánt kellemes karácsonyi ünnepeket mindenki számára. Kristóf Gellért 5.a, Gecse Lilla 8.a és Oláh Ajsa 7.a osztályos tanulók egy-egy verssel kívánt boldog ünnepeket a gyülekezet tagjai számára.

 

Az gyertyagyújtás után a jelenlévőket süteménnyel, forró teával és forralt borral vendégelték meg a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói.

 

Advent első vasárnapja - 2016.11.27.

 

Pályázat

2016. november 25.


 

Meghívó

2016. november 25.

Szeretettel várunk minden kedves cigándi lakost 2016. november 27-én 11 órakor a református templomban tartandó adventi istentiszteletre és gyertyagyújtásra.

 

A várakozás első gyertyáját a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói és nevelői gyújtják meg.

 

 

 

A Védelmi Bizottság ülése

2016. november 24.

Cigándon ülésezett a B-A-Z megyei Védelmi Bizottság

 

2016. november 23-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Védelmi Bizottság rendes ülését Cigándon tartotta meg. Az ülésen résztvevőket Oláh Krisztián Cigánd Város polgármestere köszöntötte.

 

Az ülésen a bizottság tagjai meghallgatták a társszervek beszámolóit, melyekből kiderült, hogy minden szervezet felkészült a téli időjárás várható nehézségeinek kezelésére. A rögzített napirendeket követően, a védelmi bizottság tagjai megtekintették a mintegy 16 milliárd forintból kialakított árapasztó vésztározót, melynek fontos szerepe lehet az árvízszint magasságának szabályozásában a Felső-Tisza vidékén.

 

A Védelmi Bizottság ülése - 2016.11.24.

 

Otthon, édes otthon

2016. november 18.

 

Kedves Szurkolóink!

 

Örömmel jelenthetjük, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség 2016. november 17-én megtartott Versenybizottsági ülésén döntött a Cigánd SE hazai NB II-es bajnoki mérkőzések megrendezéséről.

 

A Versenybizottsági határozat értelmében a Cigánd Városi Stadion az Infrastrukturális Szabályzatban foglaltaknak megfelelően a 2016/2017. bajnoki évre II. osztályú pályahitelesítést kapott. Ez pedig azt jelenti, hogy a Cigánd FC Kft. a mai naptól a hazai bajnoki mérkőzéseit Cigándon rendezheti meg.

 

Várunk minden kedves szurkolót, érdeklődőt a 2016. november 20-án (vasárnap) a 13:00 órakor kezdődő Cigánd SE – Credobus Mosonmagyaróvár NB II–es bajnoki labdarúgó mérkőzésre a Cigánd Városi Stadionban.

 

A mérkőzéssel kapcsolatos további információkat a későbbiekben közlünk.

 


 

Vetélkedő a Városi Könyvtárban

2016. november 18.

A televízióból jól ismert 1 perc és nyersz című vetélkedőt szerveztek gyerekeknek a cigándi Városi Könyvtárban 2016. november 17-én.

 

A változó nehézségű feladatokat a diákok nagy lelkesedéssel végezték el társaik bíztató szurkolása közepette. Nagy derültséget okozott pár feladat végrehajtása a felhasznált eszközök miatt, így a gyerekek és a szervezők is egyformán jól szórakoztak.

 

A rendezvény végén a gyerekek a könyvtárhoz kapcsolódó, ajándékokkal teli csomagot kaptak, mely tárgyak segítségével inspirációt nyerhetnek a még gyakoribb könyvtárlátogatáshoz.

 

Vetélkedő a Városi Könyvtárban - 2016.11.17.

 

Új könyvek a Városi Könyvtárban

2016. november 18.

Új könyvekkel gyarapodott a Városi Könyvtár állománya

 

A cigándi Városi Könyvtár sikeresen megfelelt a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. könyvtáraknak szóló pályázati kiírásán. Ennek köszönhetően az intézmény könyvállománya új szépirodalmi és történelmi regényekkel gazdagodott. A kiadványok november első felében érkeztek meg a könyvtárba.

 

Reméljük olvasóink szeretettel és ezáltal új ismereteket szerezve tarják majd kezükben a köteteket!

 


 

Meghívó

2016. november 17.


 

Karácsonyi angyal

2016. november 16.


 

Fodor Zoltán 60 éves!

2016. november 16.

 

Fodor Zoltánt, kedves munkatársunkat, kollégánkat, barátunkat

ma köszöntöttük 60. születésnapja alkalmából.

 

Sok boldogságot és jó egészséget kívánunk Neki a következő 60 évre is!

 

Az Önkormányzat munkatársai

 


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Meghívó

2016. november 15.


 

Pályázat

2016. november 15.


 

Ajánlott téli felkészülés

2016. november 14.


A szénmonoxid veszélyei

2016. november 14.


 

Meghívó

2016. november 11.


 

Pályázat

2016. november 10.


 

Házhoz megy a Mikulás!

2016. november 10.


 

Sportolj!

2016. november 09.


 

Új könyvek

2016. november 09.

Új könyvek érkeztek a Városi Könyvtárba

 

A Cigánd Városi Múvelődési Központ Városi Könyvtára megnyerte a Liget Kiadó könyvtáraknak szóló pályázatát. Ennek keretében több mint harmincezer forint értékben új olvasnivalókkal – verses kötetek, színes gyermek folyóirat és mesekönyvek – gazdagodott az állomány.

 


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Meghívó

2016. november 08.


 

Véradás

2016. november 07.


 

Meghívó

2016. november 04.


 

Közlemény

2016. október 28.


 

Közös ima halottainkért

2016. október 27.

 

 

 

Közös imádkozás halottainkért

november 1-én 15-órakor

a ravatalozóban,

római katolikus liturgia szerint.

 

Felhívás

2016. október 27.

 

Lakás- és temetőtüzek november első napjaiban

 

Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napján általános szokás, hogy gyertyát gyújtunk azokért, akik már nem lehetnek velünk. Sokan nemcsak a temetőkben, hanem otthon is gyertyagyújtással emlékeznek meg, emellett egyre jobban terjed a töklámpás készítése is. Sajnos nem telik el év anélkül, hogy a tűzoltókat ne riasztanák temetőtüzekhez, vagy olyan lakástűzhöz, amelyet kegyeleti gyertya okozott.

 

November első napjaiban évente átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet. Az esetek többségében csak kisebb, néhány ezer forintos kár keletkezik, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti célból meggyújtott gyertya miatt semmisül meg egy épület. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. Temetőben csak mécsestartóban lévő mécsest tanácsos meggyújtani, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A töklámpásokat és kegyeleti gyertyákat fontos olyan biztonságos helyre rakni, ahol nincsenek a közelben gyúlékony anyagok.

 

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

Halloween a könyvtárban

2016. október 27.

Nem unatkoztak azok a gyerekek, akik a Városi Könyvtárba látogattak 2016. október 26-án.

 

A könyvtár dolgozói ugyanis Halloween délutánt szerveztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

A rendezvényen a gyerekek töklámpást készíthettek a felnőttek segítségével, és aki szeretett volna halloween-i arcfestést is készíttethetett magának.

 

A lámpásokat kitették a könyvtár ablakába, és – ha az időjárás engedi – esténként meggyújtják a benne lévő mécseseket.

 

Halloween a Városi Könyvtárban - 2016.10.26.

 

Meghívó

2016. október 26.


 

Ünnepi megemlékezés

2016. október 25.

Az 1956. október 23-án kezdődő forradalom 60. évfordulóján tartottak megemlékezéseket Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Házban.

 

2016. október 21-én a Kántor Mihály Általános Iskola negyedik és hetedik osztályos tanulói adtak irodalmi műsort és elevenítették fel a hat évtizeddel ezelőtt történt eseményeket. Az ünnepi műsorban közreműködött az iskola énekkara Némethy Viktória vezetésével és Harsányi Zsófia, egykori diák.

 

Október 23-án a művelődési házban tartott városi ünnepségen az iskola hetedik osztályos tanulói, valamint az iskola énekkara emlékezett meg a forradalom történéseiről. Ezt követően az ünnepségen résztvevők égő fáklyákkal vonultak át a köztemetőben, ahol egyperces főhajtással tisztelegtek az ’56-os hősök előtt. A Himnusz elhangzását követően Szilvási Bence, Fülöp Kinga és Tóth Elizabet nyolcadik osztályos tanulók egy-egy verset szavaltak el, valamint a Kántor Mihály Általános Iskola negyedik osztályos tanulóinak és Harsányi Zsófia előadásában az Örökségünk című dalt hallhatták a megemlékezők.

 

Az ünnepség zárásaként a szervezők forró teával kedveskedtek az ünnepségen megjelenteknek.

 

Megemlékezés október 23-a 60. évfordulóján - 2016.10.23.

 

Szépkorúak világnapja

2016. október 25.

A Szépkorúak világnapja alkalmából látták vendégül az iskola Éttermében a Cigándon élő 62 év feletti lakosokat 2016. október 21-én.

 

A Bodrogközi Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ és Cigánd Város Önkormányzatának szervezésében egy kiváló hangulatú esten szórakozhattak mindazok, akik eljöttek a rendezvényre.

 

Az időseket Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte, majd Kristóf István református lelkész mondott áldást.

 

Ebből az alkalomból a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei adtak rövid műsort, és adtak át jelképesen minden idős bácsinak és néninek egy-egy szál virágot.

 

Az est vendége volt az idősek kedvenc nóta énekese Újvári Marika, aki nem először járt városunkban, hatalmas szeretettel fogadtak az öregek. Műsorával korábbi fellépéseihez hasonlóan frenetikus sikert aratott, és nem egy könnycseppet csalt ki a helyszínen lévők szeméből.

 

A vacsora után Hasujó Tibor szórakoztatta zenéjével az egybegyűlteket.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, akiknek a segítsége nélkül nem jöhetett volna ez rendezvény.

 

Szépkorúak világnapja - 2016.10.21.

 

Meghívó

2016. október 24.


 

Határtalanul!

2016. október 18.

 HATÁRTALANUL! programmal Erdélyben

 

A cigándi Kántor Mihály Általános Iskola 7. osztályos tanulói erdélyi körúton vehettek részt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett HATÁRTALANUL! program keretében 2016. október 4. és 7. között. A túra célja Erdély történelmi és irodalmi nevezetességeinek megismerése volt.

 

Tanulóink megnézték Érmindszenten Ady Endre szülőházát, Zilahon a Líceumot, ahol neves költőnk középiskolába járt. Kolozsvárott a csoport megtekintette a Szent Mihály Székesegyházat, valamint Mátyás király szülőházát. Koszorút helyezett el Wass Albert síremlékénél Marosvécsen, és Petőfi Sándor elestének helyszínén, Fehéregyházán.

 

A tanulók eljutottak Marosvásárhelyre, Segesvárra, Körösfőre, a tordai sóbányába és Királyhágón gyönyörködhettek a csodálatos panorámában. A csapat látogatást tett a testvértelepülés, Magyaró általános iskolájában, ahol megemlékeztek az aradi vértanúkról és közös programokon vettek részt a település tanulóival.

 

A gyerekek nemcsak a történelmi és az irodalmi helyszínekkel ismerkedhettek meg, hanem a helyi kultúrával, gasztronómiával, földrajzi és természeti jelenségekkel is. A négynapos kirándulás alatt mindenki sok élménnyel gazdagodott.

 

Némethné Szendrei Csilla
iskolaigazgató

 


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Hirdetés

2016. október 17.

Krizantém vásár Cigándon!

 

Szálas krizantém rendelhető munkaidőben (07.30-16.00)

személyesen a Cigánd, József Attila u. 3. sz. alatti telephelyen,

vagy telefonon a +3647/534-400 telefonszámon.

 


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Pályázat

2016. október 17.


 

Hirdetmény

2016. október 13.


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Meghívó

2016. október 12.


 

Meghívó

2016. október 11.


 

Köszönet-nyilvánítás

2016. október 04.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!
 

Hirdetmény

2016. szeptember 30.


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Meghívó

2016. szeptember 23.


 

Felhívás

2016. szeptember 09.

 

Mustgáz – minden évben áldozatává válik valaki

 

Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, e periódus jellemző veszélyforrása a mustgáz. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, nem múlik el esztendő tragédia nélkül.

 

A mustgáz tulajdonképpen a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. A gáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz.

 

A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek.

 

Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával a kezében megy le a pincébe. Lényeges azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. Ez azért fontos, mert már 10 százalékos szén-dioxid-koncentráció is eszméletvesztést, kis idő elteltével pedig fulladásos halált okozhat, de a gyertyaláng csak 14 százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki. A legegyszerűbb megoldás egy rúdhoz erősített égő gyertyát tartani lábmagasságban. Ha a gyertyaláng kialszik, akkor nincs elég oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

 

Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

 

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

 

Meghívó

2016. szeptember 07.


 

Tanévnyitó

2016. szeptember 06.

Megkezdődött a 2016/2017-es tanítási év a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában.

 

A tanévnyitó ünnepséget 2016. szeptember 1-jén tartották meg a központi iskola udvarán.

 

A Himnusz elhangzását követően Kristóf Gellért 5. a. osztályos tanuló Hárs Ernő: Vége a vakációnak, valamint Kovács Vivien Lilla és Kovács Gergő 1. b . osztályos tanulók Létai Lajos: Reggel rám köszönt című versét szavalták el.

 

A versek után Némethné Szendrei Csilla igazgatóasszony köszöntötte a diákokat, tanárokat és szülőket, valamint Vadászi László római katolikus plébános urat és Kristóf István református lelkész urat. Igazgató asszony köszöntőjében elmondta milyen nyári programokon vettek részt a gyerekek a pedagógusokkal, valamint milyen feladatok várnak a diákokra és pedagógusokra egyaránt. Köszönetét fejezte ki az intézmény fenntartója és a város vezetősége részére az épületben történt munkálatok elvégzéséért.

 

Külön köszöntötte az első osztályos tanulókat, és azokat az ötödikes diákokat, akik az iskola tagintézményeiből kerültek át a cigándi iskolába és kívánt nekik sok sikert az elkövetkezendő tanévekhez, amit majd itt töltenek. A nyolcadikos diákokhoz intézet szavaival felhívta a legidősebb tanulók figyelmét arra, hogy mozgalmas tanév előtt állnak, hiszen el kell dönteniük, hogy hová szeretnének felvételizni, egyúttal eredményes évet kívánt céljaik eléréséhez. A tanítási évet tizenhét tanulócsoporttal kezdi meg az intézmény.

 

Igazgató asszony ezt követően ismertette az osztályokat és az osztályfőnököket.

 

A köszöntő után Szabó Lea 5. b. osztályos tanulótól hallhatták Osváth Erzsébet: Elsőosztályosok című versét.

 

A tanévnyitó ünnepség végén Gulyásné Dócs Krisztina tanárnő tájékoztatta a szülőket.

 

A Szózat közös eléneklése után az osztályok, osztályfőnökeikkel elvonultak tantermeikbe és megkezdték a tanév első tanóráját.

 

Becsengettek a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában - 2016.09.01.

 

Államalapításunk ünnepe

2016. augusztus 24.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is színes programokkal, koncertekkel várták a szervezők a vendégeket az államalapítási ünnepségre Cigándra, a szabadtéri színpadhoz és a Bodrogközi Múzeumportára. Az ünnepséget 2016. augusztus 20-án rendezték meg.

Délelőtt a református templomban ünnepi istentisztelet keretében szentelték meg az Újkenyeret.

 

A Bodrogközi Múzeumportán 13 órától Nagymamáink étke címmel főzőverseny kezdődött, melyre többek között a város közintézményei, hivatásos szervezetei is jelentkeztek (Szabadidő Központ, BTKT Szociális Szolgáltató Központ, Ági Presszó, Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs, Cigándi Rendőrőrs, B.A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézmény, Bodrogköz Kincsei Bölcsőde, Cigándi Tündérkert Óvoda, Polgármesteri Hivatal Cigánd, Cigándi Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány).

 

A sorrend a következőképpen alakult.

  1. hely: Bodrogközi Kincsei Bölcsőde
  2. hely: Szabadidő Központ
  3. BTKT Szociális Szolgáltató központ.

 

14 órától Cigánd legerősebb embere került megválasztásra, melyen négy különböző feladatot kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek (rönkhajítás, szekér húzás, szalmabála cipelés és petrencerúd tartás). A Cigánd Legerősebb Embere címet a szlovákiai Királyhelmecről érkezett Helmeczi Tibor érdemelte ki.

 

A szabadtéri színpadnál 16 órától kezdődtek a programok.

Először a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Nefelejts Kiskórus és a Cigándi Gyermektánccsoport lépett színpadra ezt követte Oláh Krisztián polgármester úr köszöntője.

 

Büszkén vehették át a 2015-ben nyújtott munkájuk elismeréseként odaítélt „Év katasztrófavédelmi őrse” címet a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs állományának tagjai, mely elismerést a 2016. január 20-i BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állománygyűlésen Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, megbízott országos katasztrófavédelmi főigazgató adott át.

 

A városi ünnepségen Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úr, és Oláh Krisztián polgármester úr adott át az őrs tagjainak egy névre szóló oklevelet és egy emlékplakettet. A díjak átadása előtt országgyűlési képviselő úr méltatta az állomány tagjait és elismerően szólt munkásságukról.

 

A díjat átvette:

• Ignéczi Zsolt tű. alezredes, a Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka,

• Hoffman Zsolt tű. százados, a cigándi őrs parancsnoka.

• Gaál Imre tű. zászlós, valamint a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs állományának tagjai:

  • Dócs Zsolt tű. főtörzsőrmester
  • Dudás Gábor tű. őrmester
  • Szabó Sándor tű. törzszászlós
  • Csabai Tamás tű. zászlós
  • Batta János tű. főtörzsőremster
  • Nagy Szabolcs tű. őrmester
  • Balla Benjamin tű. őrmester
  • Kolozsvári Zoltán tű. őrmester
  • Fodor István tű. őrmester
  • Matusz Tamás tű. törzszászlós
  • Szamosvölgyi Péter tű. zászlós
  • Gaál József tű. őrmester
  • Pércsi Richárd tű. őrmester
  • Horváth Ádám tű. őrmester
  • Milik László tű. őrmester
  • Terjék Ádám tű. őrmester
  • Kovács Csaba tű. törzszászlós
  • Jurkó Tamás tű. zászlós

Az ünnepélyes díjátadást követően Balázs Pali lépett színpadra, aki dalaival lázba hozta az igencsak szép számú közönséget.

 

Az énekes koncertje után ismét a művészeti csoportok foglalták el színpadot. Ezúttal a BTKT Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntáncos növendékei, a TriAngel Majorette Tánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes tagjai szórakoztatták a nagyérdeműt.

 

Ezt követően a Fő utcára szegeződött minden tekintet. A motoros show-t óriási érdeklődés közepette tartották meg. A közönség soraiból kiválasztottak hajmeresztő feladatokat teljesítettek, melyeket lélegzet visszafojtva kísért figyelemmel a tömeg.

 

Az adrenalin sokk után ismét egy népszerű előadóművészt láthatott a publikum, hiszen Szandi lépett a közönség elé. Koncertje hatalmas sikert aratott a nézők körében.

 

Végül, de nem utolsó sorban az egyik televíziós tehetségkutató műsorban megismert testvérpár lépett színpadra. Az első X-Faktor széria győztese Vastag Csaba és testvére Vastag Tamás adott kiváló koncertet, és ejtették kábulatba első sorban a hölgy rajongókat énekhangjukkal.

 

A nap folyamán azonban nem csak a színpadon zajlottak az események. Azok, akik kilátogattak a rendezvényre számos más kikapcsolódási lehetőség közül választhattak. Volt többek között körhinta, bazár, de akinek volt kedve, azok lovagolhattak, íjászkodhattak is.

A színpad melletti pavilonban a BTKT Szociális Szolgáltató Központ dolgozói káposztás nyújtott bélessel, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei a HÍR-védjegyes, cigándi apróbélessel várták a látogatókat.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni a Cigándi Polgármesteri Hivatal dolgozóinak, Cigánd Város Művelődési Központ munkatársainak, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseinek, Cigánd Városi Polgárőr Egyesületnek, a hivatásos szerveknek (rendőrség, katasztrófavédelem), a diákmunkásoknak az alázatos, kitartó munkát, melynek köszönhetően ismét egy remek hangulatú rendezvényt tudhat településünk.

 

Államalapításunk ünnepe - 2016.08.20.

 

Kiállítás a Múzemportán

2016. augusztus 24.

Ferenc József halálának 100. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Bodrogközi Múzeumporta Sőregi-házának kiállítótermében 2016. augusztus 19-én.

 

Az eseményen részt vett Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere, Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője, Dr. Szepesy Márk aljegyző úr.

 

A vendégeket Szabóné Horváth Eszter, az intézmény vezetője köszöntötte. Ezt követően Szabó Péter, a Karosi Honfoglalás Kori Látogatóközpont vezetője nyitotta meg a kiállítást, valamint elmondta, hogy egy olyan szemszögből ismerhetjük meg az uralkodót, ahogyan eddig még nem láthattuk, és a történelemkönyvek sem adnak róla ismeretet.

 

A köszöntő után Kordasné Szász Melinda, Erzsébet királyné megszemélyesítője olvasott fel az egykori magyar király és kedvese között íródott levelekből.

 

A levelek felolvasása után Tóth Andrásné, szolnoki magángyűjtő, a kiállítás megálmodója mutatta be a kiállítást, kifejtve, hogy a bemutatott anyag három részből áll, mely nem csak Ferenc Józsefet mutatja be, mint fiatal uralkodót, férjet, hanem az egész család tragédiákkal is átszőtt életét.

 

Oláh Krisztián polgármester úr és Szabóné Horvát Eszter egy apró ajándékkal köszönte meg a kiállítás megvalósítóinak az alázatos és fáradtságos munkát.

 

A hivatalos program után a megjelent vendégek megtekinthették a bemutatott tárgyakat, majd egy állófogadás keretében kötetlen beszélgetés formájában oszthatták meg gondolataikat a jelenlévők.

 

A kiállítás 2016. október 30-ig tekinthető meg.

 

"Az élet semmitől sem kímélt meg" - Kiállítás - 2016.08.19.

 

Meghívó

2016. augusztus 18.


 

Meghívó

2016. augusztus 10.


 

Meghívó

2016. augusztus 10.


 

Felhívás

2016. augusztus 09.


Értesítés áramszünetről

2016. augusztus 04.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!
 

Értesítés áramszünetről

2016. augusztus 04.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!
 

Futrinka kisvasút

2016. augusztus 03.

Futrinka Bodrogközi Múzeum Járat érkezett augusztus 3-án a Bodrogközi Múzeumportára!

 

A járat programja a következőket foglalta magában:

  • 10.00 Indulás a Futrinkával a sátoraljaújhelyi sétáló utcáról
  • 10.45 Érkezés Karosba, a „Honfoglalás Kori Látogatóközpont” megtekintése tárlatvezetéssel, íjászbemutató
  • 12.30 Indulás Karosból
  • 13.15 Érkezés Cigándra, a „Bodrogközi Múzeumporta” (www.muzeumporta.hu) megtekintése tárlatvezetéssel
  • 14.45 Indulás Cigándról
  • 16.15 Érkezés Sátoraljaújhely főterére

A program Karosban kenyérlángos, Cigándon pedig apróbéles elfogyasztását is magában foglalta.

 

Futrinka kisvasút a Bodrogközi Múzeumportán - 2016.08.03.

 

Tájékoztató

2016. augusztus 01.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!
 

Mozdony a vasútállomáson

2016. július 29.

 

Cigándra került az Mk48 2028-as, így 40 év után újra mozdony áll a kisvasút-állomáson.

 

Mk48 2028-as mozdony - 2016.07.29.

 

Tájékoztató

2016. július 28.


Kattintson a képre a teljes dokumentum megtekintéséhez!
 

XI. Bélesfesztivál

2016. július 22-23.

A korábbi évektől eltérően nem szeptemberben a Kulturális Örökség napján, hanem 2016. július 22-23. között rendezték meg a Bélesfesztivált Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán. Az éven már tizenegyedik alkalommal megszervezett gasztronómiai esemény mellett táncszínházi előadás, népi mesterség bemutató és néptánc gála várta a látogatókat.

 

Július 22-én a világhírű Experidance Tánctársulat Nostradamus-Világok vándora című előadása nyitotta meg a két napos rendezvényt. A Múzeumporta előtti téren tartott produkció hatalmas sikert aratott a több száz néző körében.

 

Július 23-án a Múzeumporta udvarán folytatódott a program. A vendégeket és a résztvevő csoportokat Szabóné Horváth Eszter intézményvezető köszöntötte.

 

A délelőtti órákban a színpadon, a táncgálán résztvevő csoportok zenekari próbája zajlott. Emellett a táncpajtában tánctanításon, egész napos programelemként a piactéren agyagozáson, valamint kézműves foglalkozáson vehettek részt a látogatók. Az ETELE Hagyományőrző Lovas és Szabadidősport Egyesület részéről Kubus Miklós lovas hagyományokról tartott előadást illetve az érdeklőd lovagolhattak és íjászkodhattak is. A fesztiválról nem maradhattak el a gasztronómiai különlegességek. A BTKT Szociális Szolgáltató Központ dolgozói „nyútott káposztás bélest”, a Savanyító üzem munkatársai lapcsánkát, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei a HÍR-védjegyes kásás káposztát, apróbélest és kőttest, a Cigándi Városi Művelődési Központ munkatársai kenyérlángost és kőttest sütöttek, Linkner Tamás palóc levest főzött a résztvevőknek. A felsoroltakon kívül Kisrozvágy és Révleányvár önkormányzatának dolgozói kínálták a településükön megtalálható ételeket, Tiszakarád és Pácin önkormányzatának delegáltjai pedig bográcsban főztek finom falatokat. Ezúton is köszönjük a főzőcsapatoknak és polgármestereiknek a gasztronómiai ízelítőt.

 

A rekkenő hőség ellenére sokan látogattak ki a rendezvényre, melynek fő momentuma a „Bezárul a Kincsestár” címet viselő néptánc gála volt. A tánccsoportokat a Bürkös zenekar kísérte, akik kiváló játékukkal tették még színvonalasabbá a táncosok előadását.

 

A gálán felléptek: Csicsergő Gyermektánccsoport, Hegyalja Népi Együttes Sátoraljaújhelyből, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Motolla és Tiszavirág Gyermektánccsoportja Cigándról, a Mádi Gyermektánccsoport Mádról, a HON AMI Gyermektánccsoport Megyaszóról, a Botorka Néptáncegyüttes Ricséről, a Bokréta Alapfokú Művészeti Iskola Dobogó Gyermektánccsoportja Sátoraljaújhelyből, az Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes Hidasnémetiből, az Imregi Hagyományőrző Csoport Imregről, a Hernádvölgye Néptánccsoport Forróról, és a Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes Cigándról.

 

A kiváló hangulatú és sokszínű rendezvényt a fellépő együttesek közös tánca zárta be.

 

A szervezők nevében szeretnénk köszönetet mondani minden támogatónak, fellépő együttesnek, intézménynek és dolgozóinak, önkormányzatnak, önkéntesnek és partnereinknek, diákmunkásoknak, polgárőröknek, hiszen munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény.

 

XI. Bélesfesztivál - 2016.07.22-23.

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!
 

Bűnmegelőzési felhívás

2016. július 15.


 

Bűnmegelőzési felhívás

2016. július 15.


 

Bűnmegelőzési felhívás

2016. július 15.


 

Semmelweis nap

2016. július 14.


 

Meghívó

2016. július 11.


 

Meghívó

2016. július 07.


 

Kézműves tábor ----- IDŐPONTVÁLTOZÁS!

2016. július 02.


 

IV. Pet-kupa

2016. július 02.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Tiszai Pet-kupát 2016.július 2-9. között. A hagyományosan a Tisza vizének és árterének megtisztításának céljából szervezett túrán idén is részt vett a cigándi csapat Meglepetés 2. nevű hajójával. A legénységet Oláh Krisztián, Ablonczy Dániel, Némethy András, Orosz József, Szabó Gábor, György Márk, Pércsi László, Kovács Gábor alkották.

A petkalózok 2016. július 4-én Szatmárcsekéről indultak el a pet-palackokból, illetve más egyéb újrahasznosítható anyagokból épült hajóikkal, és sorrendben Kisar, Jánd, Vásárosnamény-Gergyelyiugornya, Tiszaadony érintésével kötöttek ki július 9-én Tiszamogyoróson.

A túra alatt a csapatoknak különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Volt kulturális bemutató, gyorsasági verseny, szlalomozás, de mindemellett a palackok összeszedése élvezett prioritást a vízen töltött idő alatt.

A zárónapon Gyenes Károly és Molnár Attila köszönte meg a szervezőknek és a csapatoknak a részvételt, majd kihirdették a verseny eredményét.

A verseny végeredménye a következőképpen alakult:

  • hely: FesztPet
  • hely: Schneci (Schneider Electric)
  • hely: Siemens

A cigándi Meglepetés 2. holtversenyben a 9. helyen zárt a Bandisztán nevű hajóval.

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden támogatónak, szervezőnek és csapatnak a kitartó munkáját, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a program, mely a Tisza vizének és környezetének épségét hivatott megőrizni.

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

 

Példamutató magatartás

2016. július 01.

Példamutató magatartás cigándi diákoktól!

Valaki eltörte a képen látható hintát a játszótéren az egyik este…..

Meglepetésemre az „elkövetők”, megkerestek még aznap este 21.30-kor telefonon, és egy internetes közösségi oldalon is!

Jelezték felém, hogy ők követték el a rongálást(nyilván nem szándékosan), valamint vállalták a teljes felelősséget a kártérítéssel kapcsolatban.
Magatartásuk példamutató lehet sok felnőtt számára is, hiszen sok esetben nincsenek meg a rongálók az ilyen esetekben.

Mivel bátrak, és őszinték voltak hozzám, valamint igazi felnőttként viselkedtek korukat meghazudtolva, úgy döntöttem ,ezúttal kivételt teszek, eltekintek a kártérítés megfizettetése alól.
(A hintát azóta megjavítottuk!)

A történtek ellenére, szüleik is nagyon büszkék lehetnek ezekre a gyerekekre!

 

Tisztelettel:
Oláh Krisztián
Cigánd Város Polgármestere

 

 

Nyári diákmunka

2016. július 01.

Tisztelt Lakosság!

Nagy örömömre szolgál bejelentenem, hogy a 2013-2015-ös évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai megvalósításával ismét elkezdődött Cigándon is a „Nyári diákmunka”!

A központi program keretében az Önkormányzatok támogatást igényelhettek a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához. Ezáltal támogatásként a munkabérük 100 %-a téríthető meg!
A támogatás igénylésének első lépéseként a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve kérelmet kellett benyújtaniuk.
A támogatás előfeltétele volt, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kellett - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal foglalkoztatási osztályára befáradnia annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.
Diákjaink (összesen 40 fő) 2 turnusban érkeznek hozzánk júliusi, és augusztusi időpontokban. Az első csapat már meg is kezdte munkáját a kijelölt intézményekben.
Izgalmas, különleges, és megtisztelő feladat Önkormányzatunk számára ez, hiszen nem minden nap adatik, meg az a lehetőség hogy ennyi időt tölthessünk együtt a település fiatalságával,közben megismerve véleményüket,feltárjuk esetleges érdeklődési körüket. Be kell ismernünk azt is hogy általuk tükröt is tartunk magunk elé, hiszen az esetleges őket érintő fejlesztésekről,elképzelésekről, szinte azonnal visszajelzést kaphatunk.

Önkormányzatunk számára éppen ezekért kiemelten fontos ez a program, hiszen általuk egy „külső „szemszögből is megismerhetjük városunkat. Véleményeikre, esetleges javaslataikra igenis számítunk, hiszen a jövőt velük képzeljük el!
Diákjaink mentoraként György Márkot neveztük meg az Önkormányzat részéről,aki segíti az ő beilleszkedésüket,és felügyeli a munkájukat!

Munkájukhoz, segítségükhöz ezúton is sok sikert kívánok a képviselő testület nevében!

 

Tisztelettel:
Oláh Krisztián
Cigánd Város Polgármestere

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Megújult kiállítás a Múzeumportán

2016. június 30.

A Kubinyi Ágoston program 2015. keretében megújult a Bodrogközi Múzeumporta Tájházának kiállítása.

 

A tájházban belső átalakításokat követően egy új kamra került kialakításra, mely bemutatja, hogy a 20. század közepén élő cigándi emberek hogyan gondoskodtak az élelmiszerek és a használati tárgyak tárolásáról. A Sőregi-ház új kiállításaihoz igazodva a tájház kiállítótereinek jellegét, funkcióját újragondolva az épület eredeti funkciójához közelítve – elsősorban a lakáskultúra enteriőrszerű bemutatása: a tisztaszoba + konyha + kamra helyiségek karakteres berendezésével - végezték el a szakemberek a profiltisztítást és a korszerűsítést.

 

A sajtó nyilvános ünnepélyes átadást múzeumi és turisztikai szakemberek előtt 2016. június 30-án tartották.

 

Az eseményen köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester úr és Szabóné Horváth Eszter intézményvezető asszony. A megújult kiállítást dr. Viga Gyula etnográfus mutatta be, majd köszönetet mondott a megvalósítóknak. A szalagot polgármester úrral közösen vágták át.

 

A helyi amatőr művészeti csoportokat a Sarkantyús Néptáncegyüttes képviselte. Előadásukban szilágysági táncokat láthattak a vendégek, valamint Némethy Viktória és Szabóné Horváth Eszter előadásában a Vigyázz a madárra című dalt hallgathatták meg a meghívottak.

 

Nem közvetlenül ehhez a programhoz kapcsolódóan, de ez alkalommal adták át a cigándi kisvasút állomás 1:87 arányú diorámáját, melyet Simon József készített. Az 1976-os állapotot bemutató makett a Sőregi-házban tekinthető meg.

 

A hivatalos programot kötetlen szakmai eszmecsere zárta le.

 

Megújult kiállítás a Múzeumportán - 2016.06.30.

 

Kistérségi Idősek Klubja találkozó

2016. június 30.

Idén immáron ötödik alkalommal szervezte meg a Szociális Alapszolgáltató Központ az Idősek Klubja találkozót Cigándon.

 

Az eseményt 2016. június 30-án tartották meg a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében.

A találkozón részt vett Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője, és tiszteletüket tették a Bodrogközi Kistérség polgármesterei is.

 

A rendezvényen köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere és Dakos Jánosné a Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője.

A kellemes, vidám hangulatú programon a kistérség idősek klubjai adtak prózai, zenés, táncos műsort, de színpadra léptek a Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének tagjai, valamint meglepetés vendégként a Sarkantyús Néptáncegyüttes is.

 

A színpadi előadásokat követően a klubtagok az Étteremben kötetelen beszélgetés formájában fogyaszthatták el az ebédet, s élményekkel gazdagon tértek haza otthonaikba.

 

 

Kistérségi Idősek Klubja találkozó - 2016.06.30.

 

Tájékoztató

2016. június 30.


 

Hirdetmény

2016. június 28.


 

Magyarón vendégeskedtek a cigándiak

2016. június 23.

Az Erdélyben, Maros-megyében gyönyörű környezetben fekvő Magyaró (Alunis) település vendégszeretetét élvezhették a cigándi delegáció tagjai 2016. június 23-27. között.

A két település közötti testvér-települési viszonya 25 évvel ezelőtt kezdődött, melynek emlékére Kristóf József, Magyaró, és Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere egy-egy apró ajándékot adott át egymásnak.

Az Erdélyben töltött pár nap alatt az utazók családoknál voltak elszállásolva, akik nagy szeretettel fogadták a cigándiakat.

Az ott tartózkodás során, pénteken Korondra, Parajdra és Szovátára kirándultak el a delegáció tagjai, majd este közös vacsorán vettek részt a magyaróiakkal közösen itt került sor a már említett ajándék átadásra is a polgármesterek között.

Szombaton reggel Fickó-Magyaró-Holtmaros útvonalon szekeres felvonuláson vett részt a magyarói valamint a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes. Délután kispályás futball tornát rendeztek a vendégek számára. Pályára lépett a magyaróiakból és cigándiakból közösen összeállított csapat is, mely a marosvásárhelyi futball klub aranykorszakának meghatározó játékosaiból felállított csapat ellen játszott döntetlent.

Mindeközben a „A Bodrogköz Tájmúzemáért” Alapítvány önkéntesei sütötték és kínálták a HÍR-védjegyes cigándi apróbélest és a frissen készült kásáskáposztát a foci pálya mellett felállított standon.

Vasárnap a táncosoké volt a főszerep, hiszen a magyarói és a meghívott tánccsoportokon kívül a Cigándi Gyermek Néptánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes is színpadra lépett, nagy sikert aratva a nézők között.

A hosszú és kimerítő napok után a cigándiak 2016. június 27-én, élményekkel, baráti kapcsolataik tovább ápolásában bízva indultak haza.

A szervezők nevében szeretnénk mindenkinek megköszönni azt az alázatos munkát, szervezést, ami lehetővé tette számunkra, hogy jól érezzük magunkat, és egy kitörölhetetlen nyomot hagytak bennünk, hogy bár a történelem elszakított bennünk, mégis egy vérből valók vagyunk.

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

 

A lélek tükre

2016. június 17.

Ezzel a címmel tartott Kovács Gábor a Cigándi Városi Művelődési Központ dolgozója irodalmi estet a Városi Könyvtárban 2016. június 15-én.

 

Az eseményen Némethy András, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen Gábor, saját tollából született verseiből olvasott fel párat megjelent vendégeknek. Ezáltal egy olyan oldaláról is megismerhették őt, melyet kevesen ismernek, hiszen őt elsősőroban, mint néptáncost tartják számon az emberek.

 

A meghitt, családias, olykor megható programon a szerző mesélt saját gondolatairól, de a hallgatóságból is voltak olyan emberek, akik elismerően szóltak a szerző munkásságáról, és fejtették ki gondolataikat az elhangzott versek után.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre ez az esemény.

 

A lélek tükre - 2016.06.15.

 

Iskolagála a Kántor Mihály Ált. Iskolában

2016. június 17.

Tanév végi iskolagálát rendeztek 2016. június 14-én Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Házban.

 

A vendégeket Gulyásné Dócs Krisztina köszöntötte.

A színpadni produkciók között a jelenlévők hallhattak verseket, láthatták a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatának balett-, modern- és néptáncos növendékeinek bemutatóját, a TriAngel Majorette Tánccsoprot produkcióját és az iskola énekkarának előadását valamint az iskola két osztályának zenés-táncos darabját.

 

A műsor végén Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony köszönte meg a gyerekek és felkészítő tanároknak a színvonalas előadást.

 

Iskolagála a Kántor Mihály Általános Iskolában - 2016.06.14.

 

Ballagás a Kántor Mihály Ált. Iskolában

2016. június 17.

A cigándi Kántor Mihály Általános Iskola nyolcadikos tanulóinak ballagási ünnepségét tartották 2016. június 11-én.

 

A központi iskolában tartott eseményen a végzős diákokat először a hetedikes társaik búcsúztatták a tantermekben, majd a ballagók osztályfőnökeikkel végig sétáltak Iskola utcán, és az „Új iskola” érintésével köszöntek el az intézménytől.

A ballagási ünnepségen a Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony búcsúztatta a nyolcadikos tanulókat.

 

Verset szavalt Markovics Annabella hetedik, és Durku Tímea, valamint György Laura nyolcadik osztályos tanuló. A hetedikesek nevében Fülöp Kinga búcsúztatta végzős társaikat. A nyolcadikosok nevében pedig Jaskó Botond köszönt el a diákoktól és a tanároktól.

 

Némethy Viktória vezetésével a megjelent szülők, tanárok és a diákok egy-egy dalt hallhattak a hetedik osztályos lányoktól, a nyolcadikos lányoktól illetve az iskola énekkarától.

 

Az elmúlt tanévben elért eredményekért és az iskolai közösségi munkáért igazgató asszony adott át jutalomkönyveket azoknak a diákoknak, akik kiemelkedően teljesítettek ezeken a területeken.

 

A végzős tanulók átadták az iskola zászlóját is, melyet a hetedik osztályok képviseletében Balogh Milán és Tóth Elizabet vett át.

Egy dallal búcsúzott a ballagóktól Harsányi Zsófia, iskolánk egykori tanulója is.

Az ünnepi műsort követően a gyerekek szülei, rokonai adhatták át a virágokat a tanulóknak.

 

Ballagás a Kántor Mihály Általános Iskolában - 2016.06.11.

 

A SZÉPTAN AMI 20 éves

2016. június 17.

Fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendeztek hangversenyt a Széptan Művészeti Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai 2016. június 11-én.

A hangversenynek a Nagy Dezső Művelődési Ház színházterme adott otthont.

 

A meghívott vendégeket és az érdeklődőket Fehérné Sulyok Éva, az iskola igazgatója, illetve Dombóvári János, az intézmény fenntartója és dr. Szepesy Márk, Cigánd város aljegyzője köszöntötte.

 

A megnyitó beszédeket követően a színpadon a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola hangszeres és táncos növendékei adtak ünnepi műsort.

A szervezők nevében kívánunk sok sikert az iskola pedagógusaink és növendékeinek az elkövetkezendő legalább még húsz esztendőre.

 

A SZÉPTAN AMI 20 éves - 2016.06.11.

 

Meghívó

2016. június 15.


 

Meghívó

2016. június 09.


 

Ballagás a Tündérkert Óvodában

2016. június 09.

Ragyogó időben búcsúztatták a szeptemberben iskolába lépő óvodásokat a Cigándi Tündérkert Óvoda pedagógusai és a még óvodás korú gyerekek 2016. június 3-án.

 

Minden ballagó gyermek a saját csoportjában kapta meg a ballagó tarisznyát és a ballagó csokrot, majd énekelve, az óvónőkkel közösen énekelve járták be a csoportszobákat , ezzel búcsúzva el társaiktól és az óvodától.

 

Az óvoda udvarán megtartott ünnepségen Fodor Éva vezető óvónő mondott köszöntőt, és sok jó kívánsággal indította el az iskola rögös útján a gyerekeket.

 

A köszöntőt követően a ballagók közösen mondták el ballagó verseiket és köszönték meg az óvónők több éves szeretetteljes munkáját és odafigyelését.

 

Ballagás a Tündérkert Óvodában - 2016.06.03.

 

Évzáró hangverseny a Széptan Iskolában

2016. június 09.

A cigándi Széptan Alapfokú Művészeti Iskola zongora, hegedű és citera tanszakos növendékei adtak évzáró hangversenyt 2016. június 2-án.

 

A vendégeket Némethy Viktória, az intézmény vezetője köszöntötte, aki kiemelte, hogy az idei tanévben számos nagy nívójú szakmai versenyen vettek részt a diákok, ahol kitűnő eredményeket értek el a cigándi tanulók. A köszöntőt a gyerekek hangszeres bemutatója követte. A hangversenyt a sátoraljaújhelyi Hangász Négyes produkciója tette teljessé.

 

Évzáró hangverseny a Széptan Iskolában - 2016.06.02.

 

Meghívó

2016. június 08.


 

Felhívás

2016. június 07.


 

1 perc és nyersz

2016. június 07.

A nagysikerű vetélkedőt 2016. május 31-én rendezték meg Cigándon a Városi Könyvtárban.

 

A rendezvényen a Kántor Mihály Általános Iskola 13 tanulója mérte össze tudását és ügyességét.

 

A kiváló hangulatú eseményen a gyerekek a tv-ből már jól ismer feladatokat hajthatták végre, és lelkes szurkolással biztatták társaikat.

 

A szervezők nevében köszönjük mindenkinek a munkáját, aki segített a rendezvény szervezésében és lebonyolításában.

 

1 perc és nyersz a Városi Könyvtárban - 2016.05.31.

 

Felhívás

2016. június 02.

A Cigánd - Dombrád közötti folyami révátkelőhely üzemeltetéséhez révész képesítéssel rendelkező munkavállalók jelentkezését várjuk.

 

A jelentkezéshez szükséges képesítési feltételek:

  • révész képesítő vizsga
  • 6 havi hajózási gyakorlat
  • úszni tudásról nyilatkozat

A feltételeknek megfelelő munkavállalók Cigánd város Polgármesterénél jelentkezhetnek írásban, mellékelve a képesítést igazoló okmányokat.

 

Polgármesteri Hivatal

 

Bodrogközi Múzeumporta - különdíj

2016. május 23.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg „Az év múzeuma” pályázatot, amelyre 2015-ös tevékenységét felmérve 6 intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. A pályázat bíráló bizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a társkiíró szervezetek (az ICOM /Múzeumok Nemzetközi Tanácsa/ Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztálya és a Magyar Nemzeti Múzeum) képviselői alkották. A tagok: Bereczki Ibolya, Császtvay Tünde, Deme Péter, Kiss Imre, Molnárné Aczél Eszter, Matskási István, Török Petra, Végh Katalin és Zomborka Márta.

 

„Az év kiállítása” hatodik alkalommal meghirdetett pályázatára tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítás elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt, Vásárhelyi Tamás) hat kiállítást juttatott a második fordulóba.

 

„AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2015”
A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG KÜLÖNDÍJÁT
a Bodrogközi Múzeumporta érdemelte ki (Cigánd) a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely a szakmai alapokra épülő tárlatában kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket. Az alkotók: Á. Tóth József tartalmi és vizuális tervezés; Szvoboda László audiovizuális tartalom elkészítése; Viga Gyula szakmai koncepció, etnográfiai tartalom.

 

„AZ ÉV MÚZEUMA 2015”
A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG ELISMERŐ OKLEVELÉT
érdemelte ki a Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd (fenntartója Cigánd Város Önkormányzata, vezetője Szabóné Horváth Eszter), közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszútávú fejlesztését, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért.

 

Köszönjük!

 

Különdíj a Bodrogközi Múzeumportának

Az Év Kiállítása 2015 KÜLÖNDÍJ - Cigánd - Sőregi Ház - Díjátadó

 

Meghívó

2016. május 23.


 

Pünkösdi virtuskodás

2016. május 16.

Ezzel a címmel rendeztek a Bodrogközi Múzeumportán egy kiváló hangulatú programot 2016. május 16-án.

 

Lovat és lovasát is próbára tették a pünkösdi virtuskodás feladatai pünkösd hétfőn Cigándon. A Múzeumportára érkezőket különböző népi játékokkal és ügyességi feladatokkal várták, melyekre a helyszínen lehetett jelentkezni.

 

A pünkösdi program alkalmával a már-már elfeledett hagyományokat, a Bodrogköz kapcsolódó népszokásait elevenítették fel, többek között íjászat, sodrófa hajítás, lovas ügyességi feladatok formájában. A legügyesebbek oklevéllel és értékes ajándékkal gazdagodtak:

 

A legfurfangosabb asszony: Tolnai Ágnes

A legvitézebb ifjú: Kristóf Gellért

A legvitézebb leány: Szepesy Judit

A legbetyárabb legény: Nagy Roland lett.

 

Nyereményük az Etele Hagyományőrző, Lovas és Szabadidősport Egyesület felajánlásával fejenként 5000Ft értékben étel-ital utalvány melyet a Kisgaras Sörözőben válthatnak be.

 

A Pünkösdi vándorkupát a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ dolgozói vihették haza. A kupa mellett nyereményük egy 10.000Ft értékű utalvány szintén a Kisgaras Sörözőbe.

 

Mindemellett nép játékokat is kipróbálhattak a vendégek, megtekinthették a kiállítást, de akinek kedve volt és előzetesen jelezte, bográcsban főzhetett is a délután folyamán. Külön szeretnénk megköszönni Tiszacsermely polgármesterének, Kecsmár Istvánnak és kis csapatának az általuk készített finom ételt.

 

A Múzemporta dolgozói birkapörkölttel és kemencében sült kőttessel kedveskedtek a vendégeknek.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden támogatónak és dolgozónak, hogy felajánlásával és munkájával hozzájárult ahhoz, hogy ez a program sikeresen létrejöhessen!

 

Pünkösdi virtuskodás Cigándon - 2016.05.16.

 

Tájékoztató

2016. május 12.

 

A Zempléni Vízmű Kft. értesíti a lakosságot, hogy 2016. május 18-án (szerdán) a víztorony karbantartása miatt nyomáscsökkenés, esetleg vízhiány várható!

 

Kérünk mindenkit, hogy gondoskodjanak tartalék vízről!

 

Zempléni Vízmű Kft.

 

Cigándi Gyermektánccsoport

2016. május 12.

Sikeres időszakot tudhat maga mögött a cigándi gyermek néptánc

 

A tavaszi időszakban számos versenyen mutatták meg tehetségüket, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatának néptáncos növendékei.

 

2016.március 22-én, Ricsén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szervezésében megrendezett Rákóczi Napokon a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola 3.a osztályának néptánccsoportja, Paládi Petra és Szigeti Csongor arany, Gyárfás Anikó és Lakatos Krisztián ezüst, a Cigándi Gyermektánccsoport bronz, Székely Levente pedig kiemelt arany minősítést szerzett.

 

2016. április 23-án, Sárospatakon, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola VIII. Sipos György Néptánc Fesztiválján a Cigándi Gyermektánccsoport Maskarák és Oláhos című koreográfiája arany minősítésben részesült. Szóló kategóriában Paládi Petra, Gyárfás Anikó és Oláh Ajsa „Bodrogközi kiskalárist”, Székely Levente „kisbokrétát”, Gyárfás Károly „bokrétát” kapott produkciójára.

2016. április 25-én, Bodroghalomban vettek részt a táncosok a XII. Bodrogközi Kulturális Diáktalálkozón.

 

2016. május 7-én, Tatabányán a IV. Tatabányai Gyermek-és Ifjúsági Népművészeti Ki-Mit-Tud?-on arattak hatalmas sikert a táncosok.

 

Székely Levente és Gyárfás Károly arany, Oláh Ajsa-Gyárfás Károly, Paládi Petra - Gyárfás Anikó és a Tiszavirág néptánccsoport ezüst, továbbá a Cigándi Gyermektánccsoport, a Motolla Néptánccsoport, Szigeti Csongor - Paládi Petra bronz minősítést szerzett néptánc kategóriában.

 

Gratulálunk és további szép sikereket kívánunk a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak egyaránt!

 

Cigándi Gyermektánccsoport

 

Anyák napja

2016. május 10.

Anyák napi ünnepségeket tartottak Cigándon 2016.május 2-6. között.

 

Elsőként a Kántor Mihály Általános Iskola első osztályos tanulói és a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde Pillangó csoportja kedveskedett ünnepi műsorral az édesanyáknak, nagymamáknak május 2-án.

 

Május 3-án a Cigándi Idősek Klubjában tartottak ünnepséget, ahol az ovisok mellett a Szociális Szolgáltató Központ gondozónői lepték meg az időseket egy anyák napi verses, zenés összeállítással.

 

Május 4-6. között ismét a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde gyermekei ajándékozták meg szüleiket, nagyszüleiket. Sorrendben a Hóvirág, Napsugár, Tulipán, Süni és Katica csoport készült meghitt műsorral erre a jeles napra.

 

Minden édesanyának és nagymamának nagyon sok boldog Anyák Napját kívánunk!

 

Anyák napja 2016.

Anyák napja - Pillangó csoport - 2016.05.02.

Anyák napja - Idősek Klubja- 2016.05.03.

Anyák napja - Hóvirág csoport - 2016.05.04.

Anyák napja - Napsugár és Katica csoport - 2016.05.05-06.

Anyák napja - Tulipán csoport - 2016.05.06.

Anyák napja - Süni csoport - 2016.05.06.

 

Meghívó

2016. május 04.


 

Meghívó

2016. május 04.


 

Fotókiállítás nyílt a Cigándi Járási Hivatalban

2016. május 03.

A magyarországi légimentés történetét és a Miskolci Légimentő Bázis 15 évét, valamint a légi mentésben dolgozók munkában töltött életét bemutató fotókiállítás nyílt meg 2016. május 2-án a Cigándi Járási Hivatal székhelyén.

 

A kiállítás előzménye még 2015. szeptember 19-én a Miskolci Repülőtéren tartott jótékonysági rendezvény volt, melyen bemutatták a Magyarországi Légimentésért Alapítvány munkáját a civil lakosságnak. Ez a polgári kezdeményezés később társadalmi összefogássá alakult. Ennek eredményeként 2015. szeptember 19-én Miskolcon „ …Hogy Mások Élhessenek címmel megvalósult és megnyílt a fotókiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyeházán.

 

Ez a kiállítás 2016. június végéig az egész megyét bejárja, hogy közelebbről is megismerhessék az emberek a légimentésben dolgozók mindennapjait.

 

A cigándi megnyitón Orosz Margit Itthon vagyok, és Mennyit ér? című versét hallhatták a vendégek a költőnő előadásában. A versek után Cigánd Város Önkormányzata nevében dr. Szepesy Márk aljegyző úr nyitotta meg a kiállítást.

 

Aljegyző úr gondolatai után Verebélyi Bálint vibrafonon adta elő Jochan Sebastian Bach egy zeneművét.

 

A hangszeres bemutatót Stumpf Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal vezetőjének beszéde követte, aki örömét fejezte ki, hogy ez a rendezvény megrendezésre kerülhet a cigándi járásban és ezáltal megismerhetik az emberek azt a szolgáltatást, amit a légimentők nyújtanak.

 

Hivatalvezető úr után az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskola Tempóütő Együttesének előadásában két mexikói népdalt hallhatott a publikum.

 

Arnóczki Tímea a Magyarországi Légimentésért Alapítvány kuratóriumának tagja mondott beszédet, melyben ismertette, milyen célt szolgál a kiállítás.

 

Boros Géza énekművész előadását követően Nagy Boglárka, az alapítvány létrehozója mondott pohárköszöntőt, valamint Pintér Vanda az alapítvány tiszteletbeli tagja adott át díjat, egy a légmentők munkáját bemutató rajzpályázaton való részvételért Ladányi Boglárkának, aki ezen a pályázaton részt vett.

 

A megnyitón a város előljáróin és a meghívott vendégeken kívül a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói vettek részt.

 

A kiállítás 2016. május 12-ig tekinthető meg a Járási Hivatal épületében. (3973 Cigánd, Fő u. 87).

 

Fotókiállítás nyílt a Cigándi Járási Hivatalban - 2016.05.02.

 

Tájékoztató

2016. április 27.

 

Tisztelt Ügyfelünk!

 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy egy előre tervezett karbantartás keretein belül hálózat-korszerűsítési munkálatokat tervezünk végezni, mely az ügyfélkiszolgálás színvonalát hivatott növelni.

 

Karbantartás tárgya: hálózati gerinc eszközök és összeköttetések fejlesztése.

 

Munkavégzés kezdete: 2016.05.02. 23:00,

Munkavégzés vége: 2016.05.03. 07:00,

 

Érintett szolgáltatások: a megadott idő-intervallumban több kiesés lesz tapasztalható globálisan a nemzetközi és belföldi összeköttetéseinken.

 

Megértésüket és türelmüket köszönjük!

 

Eqnet Zrt.

Ügyfélszolgálat

 

Szent György napi forgatag és virágvásár

2016. április 26.

Nem kedvezett az időjárás a szervezőknek, ennek ellenére megtartották a Szent György napi vigasságot a Bodrogközi Múzeumportán 2016. április 24-én Cigándon.

 

Az erős szél miatt a „Zöldágjárást” sajnos ki kellett venni a programból, de így sem telt eseménytelenül a nap. A délutáni programon a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde óvodás csoportja, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola moderntánc csoportja, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Nefelejts Kiskórus,a Cigándi Gyermektánccsoport és a Sarkantyús Néptáncegyüttes szórakoztatta a jelenlévőket. Emellett a Múzeumporta Piacterén kirakodó és virág vásár várta a látogatókat.

 

A helyi kiadványokon és termékeken kívül a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány által készített tárgyakat valamint a Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde dolgozói által készített termékeket is meg lehetett vásárolni.

 

Ezen a hétvégén a Tájházak napjára való tekintettel kedvezményes áron a Múzeumporta kiállítását is meg lehetett tekinteni.

 

A délutáni, rosszabbra forduló, esős idő miatt a tervezett Szent György napi szokások úgy, mint Kincskereső, Boszorkány les valamint Ürgeöntés elmaradtak. Ezekkel a programokkal a május végén megrendezésre kerülő gyereknapi, Népi Játékok Fesztiválján találkozhatnak a kedves látogatók.

 

A vendégek tombolát is vásárolhattak. A szerencsés nyertesek, egy-egy a Múzeumporta kreatív kis csapata által készített virág szobrocskát vihettek haza.

 

A Bodrogközi Múzeumporta ezúton is szeretné megköszönni minden kedves önkéntesnek, a fellépőnek és szakmai vezetőiknek, Gönczi Zoltánnak, Lőrinc Jánosnak, Linkner Tamásnak valamint a Cigánd Városi Művelődési Központ dolgozóinak, hogy a barátságtalan idő ellenére is megvalósulhatott rendezvényük.

 

Szent György napi forgatag és virágvásár - 2016.04.24.

 

Meghívó

2016. április 18.


 

Az "ÉV KÖLTŐJE" és az "ÉV ÍRÓJA"

2016. április 13.

A Cigánd Városi Művelődési Központ szervezésében, a Költészet napja alkalmából immár harmadszor írták ki az Amatőr író- és költő pályázatot, melynek eredményhirdetését 2016. április 9-én tartották. A pályázatra vers és próza, elbeszélés kategóriában jelentkezhetett az, aki elmúlt 18 éves.

 

A pályázatra a cigándi nevezőkön kívül az ország számos városából (Szerencs, Miskolc, Ózd, Abaújszántó, Sajónémeti, Aszaló, Kajdacs, Székesfehérvár, Békés Sátoraljaújhely, Mályi, Sajószentpéter, Eger, Tiszakarád, Sárospatak, Révleányvár, Aszaló, Onga, Felsőzsolca, Szikszó, Karcsa, Baktakék, Bodrogolaszi, Bodroghalom, Hernádnémeti, Sárospatak), illetve Angliából és Szlovákiából (Nagykövesd, Kassa) is érkeztek alkotások.

 

Vers és próza kategóriában, összesen 48 pályázó közel száz műve közül választották ki a legjobbakat. A zsűriben Nyiri Péter irodalomtörténész, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója, Terjék Károlyné, a Kántor Mihály Általános Iskola magyar szakos tanára és a szlovákiai Bodrogszerdahelyről érkezett Krupi Hajnalka magiszter foglalt helyet.

 

A rendezvényt Kovács Gábor nyitotta meg, ezután a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadása következett.

 

Az emelkedett hangulatú eseményen először a versek hallhattuk a szerzők előadásában, majd egy rövid szünetet követően a novellákat, elbeszéléseket adták elő a szerzők. A felolvasásokat követően a zsűri véleményezte az írásokat mindkét kategóriában.

 

Azoknak a szerzőknek a verseit, elbeszéléseit, akik nem tudtak megjelenni, Világi Eszter és Kovács Gábor olvasták fel a vendégek és a zsűri előtt.

 

A végeredmény:

 

Vers kategória:
Év költője: Bari Fatima ( Nagykövesd, Szlovákia)
2. hely: Rolyák Géza (Révleányvár)
3. hely: Szarka Norbert (Onga)
Külön díj: Farkas Eleonóra (Sajónémeti)

 

Próza, elbeszélés kategória:
Év írója: Baloghné M. Ildikó (Miskolc)
2. hely: Jerney Gábor (Bodrogolaszi)
3. hely: Piriczki Mihály (Baktakék)
Különdíj: Gyüre Ferencné (Sárospatak)

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden együttműködő partnernek a támogatást, hiszen segítségük nélkül nem jöhetett volna létre ez a színvonalas irodalmi délután.

 

Az "ÉV KÖLTŐJE" és az "ÉV ÍRÓJA" - 2016.04.09.

 

Kistérségi szavalóverseny Cigándon

2016. április 12.

2016. április 11-én, a költészet napja alkalmából a Kántor Mihály Általános Iskola és Cigánd Városi Művelődési Központ közös szervezésében szavalóversenyre került sor Cigándon.

 

Három korcsoportban, összesen huszonhét tanuló vett részt a versenyen. A cigándi diákok mellett Tiszakarádról, Bodroghalomból, Ricséről és a szlovákiai Bély településről is érkeztek tanulók a megmérettetésre.

 

A színvonalas versenyen a következő eredmények születtek:

Első korcsoport 3-4. osztály:

  • helyezett: Sohajda Laura 3. osztályos (Zemplénagárd)
  • helyezett: Kanalas Zita 3. osztályos (Bodroghalom) és Deák Dóra 4. osztályos (Cigánd)
  • helyezett: Szepesy Judit 3. osztályos (Cigánd)

Második korcsoport 5-6. osztály:

  • helyezett: Brezo Ferenc 5. osztályos (Bély) és Gecse Lilla 6. osztályos (Cigánd)
  • helyezett: Oláh Ajsa 6. osztályos (Cigánd)
  • helyezett: Kanalas Katalin 6. osztályos (Tiszakarád)

Harmadik korcsoport 7-8. osztály:

  • helyezett: Oltman Vivien 8. osztályos (Bély)
  • helyezett: Deák Anna Ilona 8. osztályos (Ricse)
  • helyezett: Durku Tímea 8. osztályos (Cigánd)

 

Kistérségi szavalóverseny Cigándon - 2016.04.11.

 

Minden gyerek lakjon jól!

2016. április 11.

Önkormányzatunk deklarált célja a gyermekéhezés felszámolása településünkön, mert minden gyermek alapvető joga, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez jusson.

 

Az intézményi gyermekétkeztetés 2016. évi átalakulása nagyon sokat segített e téren, ám a 0-3 éves korosztály ebből kimaradt, mivel nagyrészük kívül esik az intézményi ellátórendszeren.

 

A „Minden gyerek lakjon jól!” Alapítvány segítségével ezeket a gyermekeket tudjuk elérni, célzottan tudunk segíteni a támogatásból eddig kimaradóknak. A legújabb program minden 0-3 éves korú hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű cigándi gyermek részére egy hónapra elegendő, egészséges étkezést lehetővé tevő élelmiszert biztosít.

 

Az adományok kiosztását 2016. április 8-án kezdtük meg az alapítvány képviselőjének jelenlétében. Azok a jogosultak, akik az osztás napján nem jutottak hozzá a csomaghoz, 2016. április 11 – 14. időszakban 10.00 – 14.00 óra között vehetik át azokat a savanyító üzemben.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Közlemény

2016. április 06.


 

Közlemény

2016. április 04.


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Húsvéti játszóház a Bodrogközi Múzeumportán

2016. április 04.

A húsvéti hagyományokat elevenítették fel Cigándon,a Bodrogközi Múzeumportán 2016. március 28-án. A jó időnek is köszönhetően közel 300 fő vett részt a rendezvényen.

 

A szervezők kicsiknek és nagyoknak egyaránt készültek programokkal. A délelőtt három különböző kézműves foglalkozáson vehettek részt. Többek között tojást is festhettek berzseléses , szalma rátétes és viaszolásos technikával.

 

Tojáskereső versenyt hirdettek a kicsiknek, melynek végén 4 gyerek megosztva nyerte el az első helyezést.

 

Sokan jelentkeztek a Nyuszi hopp! Máris egyet elkapott nevet viselő versenyre, ahol az állatsimogatóban található négy kis nyuszit kellett megfogni . A jelentkezőket négy korcsoportra osztották életkor szerint, és korosztályonként egy-egy nyuszit kellett elkapniuk a versenyen résztvevőknek. A legügyesebb gyermek, akinek sikerült megfognia a nyulat, megtarthatta az állatot.

 

Mindemellett gasztronómiai kóstoló is várta az eseményre érkezőket. A HÍR védjegyes apróbélessel és „kőtt” bélessel kedveskedtek a látogatóknak.

 

A táncpajtában kézműves termékek és egyéb Múzeumportán készített termékeket vásárolhattak a kedves vendégek.

 

A Sőregi-ház foglalkoztatójában a Múzeumporta húsvéti pályázatának kiállítását valamint a vámosújfalui Búzavirág Alapítvány időszaki kiállítását nyitották meg. A kiállítás 2016. április 20-ig tekinthető meg az érdeklődők számára.

 

A nap kiemelkedő eseménye volt a húsvéti pályázat eredményének kihirdetése. A pályázatra 26 munka érkezett be, melyből a legszebbek kiválasztása és értékelése igen csak nehéz feladat elé állította a szervezőket.

 

Végeredményben 5 nívódíjat, 9 második helyezést és 9 harmadik helyezést osztott ki az értékelő bizottság, valamint az általános iskolás kategóriában plusz egy első helyezést adott át a zsűri.

 

A rendezvény ideje alatt népi játékokat is kipróbálhattak a vendégek.

 

A program végén mindenki élményekkel gazdagodva tért haza otthonába.

 

Húsvéti játszóház a Bodrogközi Múzeumportán - 2016.03.28.

 

Meghívó

2016. április 01.


 

Meghívó

2016. március 22.


 

Megemlékezés március 15-én

2016. március 19.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Cigándon

 

A 168 évvel ezelőtt történt eseményekre emlékeztek Cigándon 2016. március 11-én és 15-én.

 

Március 11-én a délelőtti órákban a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei és pedagógusai elevenítették fel a forradalom és szabadságharc eseményeit a Hősök terén. A hősök előtt tisztelegve a gyerekek egy-egy nemzeti színű zászlót helyeztek el Kossuth Lajos mellszobránál.

 

Majd a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében a Kántor Mihály Általános iskola harmadik és hatodik osztályos diákjai., valamint az iskola énekkara adott műsort.

 

A városi ünnepséget 2016. március 15-én rendezték meg. A megemlékezés a Hősök terén szakadó hóesésben vette kezdetét, ahol a Cigánd Város Önkormányzatának, a település közintézményeinek és civil szervezeteinek képviselői helyeztek el koszorút az egykori kormányzó mellszobránál. Az eseményt az Etele Hagyományőrző, Lovas és Szabadidősport Egyesület lovasai tették színesebbé.

Az ünnepi rendezvény a művelődési házban folytatódott, ahol az általános iskola hatodik osztályos diákjai, az iskola énekkara és a Sarkantyús néptáncegyüttes előadását láthatták a megjelentek.

 

Megemlékezés március 15-én - 2016.03.15.

 

Meghívó

2016. március 16.


 

Meghívó

2016. március 16.


 

Nőnap az iskolában

2016. március 08.

Az iskola hölgy dolgozóit köszöntötték 2016. március 8-án a Nemzetközi Nőnapon.

 

Az iskola nevelői szobájában tartott eseményen részt vett Némethné Szendrei Csilla igazgatóasszony és Oláh Krisztián polgármester úr, valamint az iskola tantestületének egykori, nyugdíjas hölgy tagjai is.

 

Iski Dezső igazgatóhelyettes úr köszöntötte a megjelent kolléganőket, majd Balogh Milán és Dócs Patrik hetedik osztályos tanulók kívántak boldog nőnapot egy-egy verssel az iskola hölgy dolgozóinak.

 

A versek után polgármester úr mondta el jókívánságait ezen a jeles napon a hölgyeknek, majd egy- egy virággal és egy kis ajándékkal kedveskedett a pedagógusoknak.

 

-kg-

 

Nőnap az iskolában- 2016.03.08.

 

Nőnap az Idősek Klubjában

2016. március 08.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából köszöntötték a cigándi Idősek Klubja hölgy tagjait 2016. március 8-án Cigándon, az Idősek Klubjában.

 

Az eseményen részt vett Dakos Jánosné a Szociális Szolgáltató Központ vezetője, Szilvásiné Bernát Judit intézményvezető helyettes és Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere.

 

A vendégeket Nagy Istvánné gondozónő köszöntötte.

 

A nőnapi műsort a Cigándi Tündérkert Óvoda fiú gyermekeiből összeállított csoport adta, melyet nagy szeretettel és tapssal fogadtak a nyugdíjasok. A köszöntő után a gyerekek egy koszorút adtak át az Idősek Klubja számára emlékül.

 

A gyerekek után polgármester úr is köszöntötte a hölgyeket, majd egy-egy virágot és egy papírból készült ajándékot adott át minden jelenlévő asszonynak.

 

A köszöntéseket követően a dolgozók egy kis süteménnyel és frissítővel kedveskedtek a klubtagoknak.

 

-kg-

 

Nőnap az Idősek Klubjában- 2016.03.08.

 

Meghívó

2016. február 29.


 

Cigánd SE Futsal Team

2016. február 27.

Váratlan vereség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Arany Fácán megyei I. osztályú futsal bajnokság záró fordulójában!

 

Annak ellenére, hogy az utolsó hazai bajnokin, valódi közönség-szórakoztató mérkőzésen legyűrtük az Újfehértót (10:9 arányú győzelem), tudtuk, nem a mi kezünkben van a sorsunk a záró fordulóban - az inkább presztízzsel bíró - a bajnoki címért folyó versenyfutásban. Újonc csapatunk nem tudta "megkoronázni" teljesítményét és sajnálatos vereséget szenvedett (először a bajnokságban) a Nagycserkesztől (9:6 arányú vereség)! Igaz ugyan, hogy igen-igen tartalékosan (hiányzók, sérülések, betegségek) álltunk ki, de fiataljaink már korábban is bizonyítottak. Ennek ellenére sokadik alkalommal herdáltuk el többgólos vezetésünket a mérkőzés végére, ami leginkább a rutintalanságnak és a meglehetősen gyenge játéknak tudható be! Azonban az esetleges győzelem sem lett volna elegendő a bajnoki címhez, hiszen az Újfehértó magabiztos győzelmet aratott otthon a Tarpa ellen!

 

Összességében elmondható, hogy egy meglehetősen rövid, ám sikeres tanuló szezonon vagyunk túl, amely bebizonyította, hogy lenne létjogosultsága akár egy komolyabb szintű futsal csapatnak is Cigándon. Önszerveződő, amatőr csapatunk letette névjegyét, és készen áll a folytatásra! Köszönjük a Cigánd SE, az Önkormányzat, a Kisgaras Söröző és Monok Nándor segítségét, akik a minimálisan szükséges anyagi és infrastrukturális hátteret biztosították a szezon zökkenőmentes lebonyolításához!

 

Köszönjük továbbá a mérkőzéseinkre kilátogató szurkolók biztatását és a Szabadidő központ dolgozóinak szervező munkáját!

 

Cigánd SE Futsal Team 2015-16-os szezonban pályára lépett játékosai:

 

Kapusok:
  • Takács Ádám
  • Nagy Dávid

Mezőnyjátékosok:

  • Gönczi Zoltán
  • Balla János
  • Ablonczy Dániel
  • Oravecz Zénó
  • Dócs Gergő
  • Fodor Ákos
  • Vicickó László
  • Németh Dániel
  • Csáki Róbert
  • Jóni Gábor
  • Oláh Levente
  • Terjék Zoltán
  • Nagy Gábor
 

Farsang a Tündérkert Óvodában

2016. február 25.

Farsang van az óvodába', rágyújtunk egy jó nótára…

 

Igazi farsangi hangulat teremtettek a Cigándi Tündérkert Óvodában 2016. február 19-én.

 

Az óvónők és a gyerekek különböző jelmezekbe öltözve búcsúztatták a telet.

 

Az óvónők friss gyümölccsel, apró rágcsálni valóval kedveskedtek a gyerekeknek, de nem maradhatott el a hagyományosan elkészített főtt szemes kukorica és a farsangi fánk sem az asztalokról.

 

A kiszebábot a Bodrogközi Múzeumporta előtti téren égették el a gyerekek hangos énekszóval, farsangi rigmusok kiabálásával és zajkeltő eszközök segítségével.

 

-kg-

 

Farsang a Tündérkert Óvodában- 2016.02.19.

 

Farsang a Városi Könyvtárban

2016. február 25.

Farsangi játszóházat szerveztek a Városi Könyvtár dolgozói Cigándon 2016. február 18-án.

 

A rendezvényen bárki részt vehetett, akinek kedve volt egy kicsit kikapcsolódni ezen a napon.

 

A résztvevők különböző farsangi álarcokat készíthettek, farsangi színezőt színezhettek, és bohócot rajzolhattak.

 

A jó hangulatú programon a szervezők forró teával és rágcsálni valóval várták az érdeklődőket.

 

-kg-

 

Farsang a Városi Könyvtárban - 2016.02.18.

 

Pályázat

2016. február 22.


 

Meghívó

2016. február 11.

A Szabolcs - Szatmár - Bereg megyei futsal bajnokság utolsó bajnoki fordulójára kerül sor 2016. február 12-én a cigándi Szabadidő Központban. A még veretlen hazai játékosoknak nem kicsi a tét, mivel az első helyezett Újfehértó csapata érkezik hozzájuk.

Kérjük a hazai szurkolókat, hogy minél többen jöjjenek

és buzdítsák a cigándi fiúkat!

A belépés díjtalan!


 

Húshagyó kedd a Múzeumportán

2016. február 11.

A farsangi időszak végén, a nagyböjti időszak kezdetén, húshagyó kedden foglalkozásokkal várta látogatóit Cigándon a Bodrogközi Múzeumporta.

 

2016. február 9-én délelőtt a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde gyermekei és gondozói, majd a Tündérkert Óvoda óvodásai és pedagógusai búcsúztatták a telet.

 

A gyerekeket és kísérőiket Szabóné Horváth Eszter, a Múzeumporta vezetője köszöntötte. Mindkét csoport először a Múzeumporta előtti téren felállított egy-egy kiszebáb elégetésével és hangos énekszóval, farsangi búcsúztató rigmusok kiabálásával űzte el a telet.

 

A kiszebáb égetését követően különböző ügyességi játékokat próbálhattak ki a megjelentek. Volt többek között kakaslövés, pecázás, célbadobás, valamint fényképet is készíthettek a színpadon felállított paravánra festett vicces farsangi maszkokba bújva, vagy a farsangi busó bábuval.

 

Délután a Nefelejcs Kiskórus tagjai látogattak el az intézménybe, akik közös beszélgetés és éneklés után szintén kipróbálhatták a fent említett játékok közül a kedvükre valót, majd az intézményvezető által számukra tervezett ügyességi feladatokat oldották meg.

 

Farsang lévén nem maradt el a farsangi fánk sem, mellyel a szervezők kedveskedtek minden látogatónak a nap folyamán.

 

A nagyon jó hangulatú programot követően mindenki élményekkel gazdagodva térhetett haza.

 

-kg-

 

Húshagyó kedd a Múzeumportán - 2016.02.09.

 

Tájékoztató

2016. február 10.


Kattintson a képre a nagyításhoz!
 

Meghívó

2016. február 10.


 

Újévi SAMI táncgála

2016. február 03.

A Magyar Kultúra Hete programsorozat keretén belül tartotta meg Újévi táncgáláját a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozata 2016.január28-án.

 

A gálának a Szabadidő Központ adott otthont. A műsorban a balett-, modern- és néptánc tagozatos növendékek mutatták be az elmúlt félévben tanult táncaikat.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni a felkészítő tanárok és minden olyan ember munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre a gála.

 

-kg-

 

Újévi SAMI táncgála - 2016.01.28.

 

131 éve született Kántor Mihály

2016. február 02.

Kántor Mihály születésének 131. évfordulóján emlékeztek meg az egykori néptanítóról Cigándon a Kántor Mihály Általános Iskolában 2016. január 29-én.

 

Az ünnepségen Gulyásné Dócs Krisztina köszöntötte a megjelenteket, majd Némethné Szendrei Csilla igazgatóasszony mutatta be iskolánk névadójának munkásságát.

 

Az eseményen Erdei Virág és Markovics Annabella egy-egy verssel, az iskola énekkara egy cigándi népdalcsokorral, Gyárfás Anikó, Oláh Ajsa, Kristóf Gellért, Gyárfás Károly pedig cigándi táncokkal emlékezett meg Kántor Mihályról. A megemlékezésen megkoszorúzták a hajdani tanító mellszobrát is.

 

Koszorút helyezett el:

Cigánd Város Önkormányzata nevében Ablonczy Dániel alpolgármester és Gál Béla jegyző.

Cigánd Városi Művelődési Központ nevében Némethy András igazgató, Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető asszony és Szabóné Horváth Eszter a Bodrogközi Múzeumporta vezetője.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatal nevében Stumpf Attila hivatalvezető és Ivancsóné Hajas Ágnes hivatalvezető helyettes .

A Cigándi Tündérkert Óvoda és Bölcsöde nevében Fodor Éva vezető óvónő és Fegyváriné Németh Ilona szakmai vezető.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nevében Gyüre Ferencné tankerületi szakreferens .

A Kántor Mihály Általános Iskola nevében Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony és Iski Dezső igazgató helyettes.

„A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány nevében Lőrincz János kuratóriumi tag.

 

-kg-

 

Koszorúzás Kántor Mihály szobránál - 2016.01.29.

 

Felhívás

2016. február 01.


 

Tájékoztató

2016. január 29.


 

Kézműves foglalkozás a Múzeumportán

2016. január 27.

A Magyar Kultúra Hete programsorozaton belül a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói várták a gyerekeket kézműves foglalkozással.

 

A diákokat Szabóné Horváth Eszter a Múzeumporta vezetője köszöntötte, és ismertette , hogy mit készíthetnek az asztalra előkészített eszközök segítségével.

 

A gyerekek papírból készült sorvezetőt, „papír falót” és balerinát készíthettek a dolgozók segítségével. A diákok nagyon nagy kedvvel és jó hangulatban készítették el a saját tárgyaikat.

A Múzeumporta munkatársai forró teával és pattogatott kukoricával is kedveskedtek a résztvevőknek.

 

-kg-

 

Kézműves foglalkozás a Bodrogközi Múzeumportán - 2016.01.27.

 

Sportverseny az iskolában

2015. január 27.

A Magyar Kultúra Hete programsorozat negyedik napján, a Kántor Mihály Általános Iskola alsó és felső tagozatos tanulóinak szerveztek sportversenyt 2016. január 27-én.

 

A gyerekek, osztályonként különböző váltóversenyeken mérték össze tudásukat, ügyességüket.

 

-kg-

 

Sportverseny az iskolában - 2016.01.27.

 

Mesedélelőtt a bölcsődében és az óvodában

2016. január 26.

Cigándon a Magyar Kultúra Hete harmadik napján a legkisebbek készültek műsorral e jeles alkalom jóvoltából.

 

2016. január 26-án a Bodrogköz Kincsei Bölcsöde nevelői, A három kismalac című mesét adták elő a gyerekeknek. A Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei és a pedagógusok csoportonként készültek egy-egy népmesével, melyet nagy lelkesedéssel és átéléssel adtak elő társaiknak és az óvónéniknek.

-kg-

 

Mesedélelőtt a bölcsődében és az óvodában - 2016.01.26.

 

Felolvasó maraton a Városi Könyvtárban

2016. január 26.

A Magyar Kultúra Hete programsorozaton belül rendezték meg a Felolvasó maratont a Városi Könyvtárban 2016. január 26-án.

 

Kántor Mihály néptanító születésének 131. évfordulója alkalmából a Kántor Mihály Általános Iskola 31 felső tagozatos diákja olvasott fel Viga Gyula által szerkesztett Fejezetek Cigánd néprajzából című könyvéből 131 percben.

 

A felolvasó maratonon Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony és Kovács Gábor közösségfejlesztő köszöntötte a diákokat, majd ismertette a program menetét.

 

A gyerekek Knézy Judit: Hagyományok és változások a mezőgazdasági népesség táplálkozásában című fejezetéből olvastak fel a 131 perc alatt.

 

-kg-

 

Felolvasó maraton a Városi Könyvtárban - 2016.01.26.

 

A Magyar Kultúra Napja a könyvtárban

2016. január 25.

A Magyar Kultúra napjáról emlékeztek meg Cigándon a Városi Könyvtárban 2016. január 25-én. A rendezvényen a Kántor Mihály Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói vettek részt.

A gyerekeket Kovács Gábor közösségfejlesztő köszöntötte, majd a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola két növendéke, Paládi Petra és Révész Leila előadásában hallhattak egy-egy hegedű- és zongora-darabot. Felkészítőjük Orosz Magdolna és Némethy Viktória.

A hangszeres bemutatót követően Kovács Gábor egy prezentáció formájában mutatta be a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó eseményeket.

A prezentációt követően a gyerekek két csapatra oszlottak és egy magyar népi nyelvjárásokkal kapcsolatos vetélkedőn mérték össze tudásukat.

 

-kg-

 

A Magyar Kultúra napja a Városi Könyvtárban - 2016.01.25.

 

Mesemondó verseny Cigándon

2016. január 22.

A Magyar Kultúra Hete rendezvény-sorozat nyitó programjaként tartották meg a Kántor Mihály Általános Iskola és Cigánd Városi Művelődési Központ szervezésében a nemzetközi mesemondó versenyt 2016. január 22-én Cigándon.

 

A megmérettetésre cigándi tanulókon kívül Zemplénagárdról, Karcsáról, Pácinból és a szlovákiai Bélyből érkeztek diákok.

 

A versenyen két korcsoportban, 1-2. osztályosok és 3-4. osztályosok mérték össze tudásukat.
A végeredmény a következőképpen alakult:

1-2. osztályosok:
1. helyezett: Kristóf Márk 2. osztályos
2. helyezett: Szabó Áron 2. osztályos
3. helyezett: Bandor Veronika 1. osztályos (Karcsa)
3-4. osztályosok:
1. helyezett megosztva: Szepesy Judit 3. osztályos és Deák Dóra 4. osztályos
2. helyezett megosztva: Bukta Zsolt 3. osztályos (Pácin) és Kristóf Gellért 4. osztályos
3. helyezett: Sohajda Laura Dóra 3. osztályos (Zemplénagárd)

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Mesemondó verseny Cigándon - 2016.01.22.

 

Elismerés a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrsnek

2016. január 21.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2015. évi értékelő állománygyűlésén ismerték el a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs munkáját.

 

Az évértékelő állománygyűlésen, melyet 2016. január 20-án tartottak dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, megbízott országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át az elismeréseket a 2015-ben legjobb teljesítményt nyújtóknak.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelkedő elismerésben részesült, hiszen az év katasztrófavédelmi őrs címet a 2013 novemberében átadott Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs érdemelte ki . Emellett a főigazgató, tűzoltó kategóriában az év tisztje címet Kovács Sándor Attila tűzoltó századosnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat kiemelt főelőadójának adományozta.

 

Szívből gratulálunk az elismerésekhez!

 

-kg-

 

Kattints a képekre a nagyításhoz!

 

Tájékoztató

2016. január 13.


 

Meghívó

2016. január 11.


 

Programterv

2016. január 11.


 

Meghívó

2016. január 11.


 
 
Régebbi híreink az Archívumban
 

 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester