Karácsonyi istentisztelet

2018. december 25.

Karácsonyi református istentiszteletet tartottak Cigándon 2018.december 24-én a református templomban.

 

Az istentiszteleten Kristóf István lelkész úr tartott prédikációt Jézus Krisztus születéséről.

 

Karácsonyi műsorral a Kántor Mihály Általános Iskola hittanos tanulói, a gyülekezet gitár csoportja, valamint a komfirmandus gyerekek készültek.

 

Az ünnepi istentiszteletet követően Oláh Krisztián polgármester mondott köszöntőt és kívánt áldott ünnepet a jelenlévőknek és szeretteiknek.

 

Karácsonyi istentisztelet (fotók) - 2018.12.24.

 
Meghívó
2018. december 25.


 

Advent negyedik vasárnapja

2018. december 23.

Advent negyedik vasárnapján, 2018. december 23-án fellobbant a negyedik gyertyaláng Cigándon.

 

Az istentiszteletet követően a Sarkantyús Néptáncegyüttes kedveskedett adventi műsorral és gyújtották meg az adventi koszorú negyedik gyertyáját. A táncosok köszöntőjét követően Kristóf István lelkész úr kívánt a gyülekezet minden tagjának áldott, békés karácsonyt.

 

A gyertyagyújtás után a jelenlévőket forró teával és forralt borral kínálták A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei.

 

Advent negyedik vasárnapja (fotók) - 2018.12.23.

 

Karácsonyi ebéd az iskola dolgozói számára

2018. december 21.

A Kántor Mihály Általános Iskola és tagintézményeinek nevelőtestülete és dolgozói számára szerveztek karácsonyi ebédet 2018. december 21-én.

 

Az ünnepi eseményen Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony köszöntötte a megjelent pedagógusokat, iskolai dolgozókat.

 

Röviden összefoglalta az elmúlt félévben történt eseményeket, valamint megköszönte a testület eddig elvégzett munkáját. Köszöntője végén békés, szeretetteljes ünnepet kívánt minden jelenlévőnek.

 

Nagy Henrietta tanárnő, egy karácsonyi Wass Albert verssel köszöntötte a jelenlévőket.

 

Oláh Krisztián polgármester úr is köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy a pedagógusok is legalább annyira várják a téli szünetet, mint az iskolás gyerekek, hiszen bizonyára ők is egy kemény, megpróbáltatásokkal teli időszakon vannak túl. Igazgató asszonyhoz hasonlóan békés ünnepet kívánt mindnyájuknak.

 

Az ebéd elfogyasztása előtt a szervezők egy a 2018-as naptári évben készült fotókból összeállított kisfilmmel kedveskedtek a vendégeknek.

 

Karácsonyi ebéd az iskola dolgozói számára (fotók) - 2018.12.21.

 

Karácsonyi ebéd a bútoripari dolgozókkal

2018. december 21.

Óriási hajrával zárták az évet az egy éve működő bútoripari üzemben dolgozó kollégák, akik emberfeletti erőfeszítéssel teljesítették az egy hónapja beérkezett "giga” megrendelést.

 

Polgármester úr megköszönte nekik, hogy rendkívül színvonalas munkájukkal olyan termékeket állítanak elő, melyekre méltán lehet büszke minden dolgozó és helyi lakos egyaránt.

 

A szervezők áldott karácsonyt kívánnak mindenkinek, jó pihenést, kellemes feltöltődést az ünnepek alatt!

 

Karácsonyi ebéd a bútoripari dolgozókkal (fotók) - 2018.12.21.

 

Közfoglalkoztatott dolgozók vacsorája

2018. december 20.

A város közfoglalkoztatott dolgozói és a Település-üzemeltetési Kft. dolgozói számára szerveztünk ma évzáró karácsonyi vacsorát.

 

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a megjelent dolgozókat Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte.

 

Beszédében kiemelte jelenlétük, munkájuk fontosságát és szemmel látható tevékenységüket településünk fejlődésében. Hangsúlyozta, hogy az ő munkájuk nélkül nem épülne-szépülne városunk.

 

Köszöntője végén minden dolgozónak áldott karácsonyt kívánt és megköszönte az éves munkát.

A vacsorát követően tombola sorsolás volt, melyen minden dolgozó kivétel nélkül, értékes ajándékkal gazdagodott.

 

Polgármester úr köszönetet mondott a tombola tárgyak felajánlóinak - a helyi vállalkozóknak, lakosoknak, intézmények dolgozóinak - hogy hozzájárultak a dolgozók köszöntéséhez.

 

A sorsolás két fődíja egy két személyre szóló wellness hétvége a Hotel Bodrog felajánlásából és az önkormányzat bútorgyárának egyik sikerterméke egy modern ülőgarnitúra volt.

 

Közfoglalkoztatott dolgozók vacsorája (fotók) - 2018.12.20.

 

Tájékoztató

2018. december 20.

Tájékoztatjuk a Híveket, hogy a karácsonyi ünnepi katolikus szentmise a cigándi katolikus templomban 2018. december 24-én 19.00 órától kezdődik görög-katolikus szertartás szerint.

 

 

Karácsonyi gála a Kántor Mihály Általános Iskolában

2018. december 19.

A hagyományokhoz híven az idén is megrendezte a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola a karácsonyi iskolagáláját.
A bemutatót 2018. december 19-én tartották a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében.

 

A megjelent vendégeket Gulyásné Dócs Krisztina tanárnő köszöntötte.

 

A színpadon az iskola tanulói, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Cigándi Gyermek Néptánccsoport, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola balett- és modern tánc csoportja és az iskola énekkara adták elő táncos, verses, zenés produkcióikat.

 

A rendezvényen tiszteletét tette Azari Henriette, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának mentora.

 

Karácsonyi gála a Kántor Mihály Általános Iskolában (fotók) - 2018.12.19.

 

Karácsonyi ünnepség az Idősek Klubjában

2018. december 19.

A Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubja tagjai részére rendeztek karácsonyi ünnepséget 2018. december 19-én.

 

Az ünnepségen részt vett Dakos Jánosné intézményvezető és Szilvásiné Bernát Judit intézményvezető-helyettes asszony.

 

A megjelent klubtagokat és a vendégeket Nagy Istvánné és Kovács Bertalanné köszöntötte.
A köszöntőt követően a klub tagjai betlehemest mutattak be, ezzel kívánva áldott ünnepet minden jelenlévőnek. A darabot Nagy-Tóbiás Katalin rendezte.

 

A program egy közös ebéddel zárult.

 

Karácsonyi ünnepség az Idősek Klubjában (fotók) - 2018.12.19.

Karácsonyi ünnepség az Idősek Klubjában (videó) - 2018.12.19.

 

Karácsonyi estebéd

2018. december 19.

A mai napon köszöntöttük az egészségügyeben, szociális intézményekben, a gyógyszertárban, pedagógiai szakszolgálaton, a rendőrségen, a katasztrófavédelmi őrsön, valamint az iskolai étkezdében dolgozó kollégákat egy szerény karácsonyi ebéddel.

 

A megjelent vendégeket Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte, aki megköszönte valamennyiüknek az egész éven át tartó alázatos, fáradhatatlan munkát.

 

Idézem: “…habár más-más területről érkeztek ugyan a kollégák ide a mai napon, de mindegyikőnkben van azért egy közös dolog is, mégpedig az, hogy mindannyian egy célért dolgozunk. Cigándért és a Bodrogközért dolgozunk!“

 

Polgármester úr jó pihenést kívánt mindenkinek az év végéhez közeledve, de elmondta azt is, hogy sok dolgozó számára szakmájukból kifolyólag az ünnep is valószínűleg munkával fog telni.

 

Idézem:“ … tudom, hogy a legtöbben az ünnepek alatt sem pihennek majd, hiszen valamilyen szolgálatot teljesítenek. Van aki fizikai és van aki lelki szolgálatot, segítséget ad. Egy tűzeset, egy baleset, vagy egy betegség, de ne adj Isten egy családi tragédia nem válogat. Nem nézi azt, hogy karácsony van! Ilyenkor szükség van Önökre és ezért a munkáért mindannyian hálával tartozunk!"

 

A közös ebéd megkezdése előtt a városvezető áldott, békés karácsonyi ünnepet és sikerekben gazdag boldog újévet kívánt a dolgozóknak és hozzátartozóiknak.

 

Karácsonyi estebéd (fotók) - 2018.12.19.

 

Ünnepi estebéd

2018. december 18.

Cigánd Város Önkormányzatának, az önkormányzathoz tartozó intézmények dolgozóinak, a civil és egyházi szervezetek vezetőinek, a művészeti iskolák pedagógusainak valamint a város képviselő-testületének tagjai számára tartottak évzáró estebédet az iskola éttermében 2018. december 17-én.

 

A megjelent dolgozókat Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte, aki egy 45 perces prezentáció formájában tartotta meg évértékelő beszédét.

 

Immár a korábbi évek hagyományait folytatva, évértékelőjében a városban történt 2018-as eseményeket, fejlesztéseket, az évközben odaítélt fontos díjakat, elismeréseket foglalta össze, valamint a jövőben várható fejlesztésekről is szót ejtett.

 

Ezt követően polgármester úr átadta az „Év dolgozója” címet, mely kitüntetés ez alkalomból Gönczi Zsoltot illette meg.

 

Köszöntő beszéde végén a város vezetője áldott, békés karácsonyt kívánt minden megjelentnek és szeretteiknek.

 

Ünnepi estebéd (fotók) - 2018.12.18.

Oláh Krisztián polgármester úr évértékelő beszéde (videó) - 2018.12.18.

 

Felhívás

2018. december 18.

 

Pályázati felhívás önkormányzati tulajdonú ingatlan bérbeadására

 

1. Bevezetés:

Cigánd Város Önkormányzata a TOP-1.1.1-16-BO1-2017-00005 azonosító jelű Iparterület-fejlesztése Cigándon című projektje keretében megépülő gyártóüzem bérbeadására pályázatot hirdet 2018. december 18-án.

 

2. Pályázat célja:

Cigánd Város Önkormányzatának tulajdonát képező Cigánd belterületi 1801/5 hrsz-ú ingatlan ellenérték fejében történő bérbeadása.

 

További részletek a pályázati felhívásban.

 
Tájékoztató
2018. december 18.


 

Advent harmadik vasárnapja

2018. december 16.

A cigándi református templom előtt fellobbant a harmadik adventi gyertyaláng 2018. december 16-án.

 

Az ünnepi istentiszteletet követően Kristóf István lelkész úr köszöntötte a gyülekezet tagjait egy bibliai igének elmondásával. Adventi műsorral a Nefelejcs Kiskórus és a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar készült. A citerazenekar Kodály Zoltán születésének 136. évfordulójának alkalmából az Esti dal előadásával emlékezett meg az egykori zenetudósról.

 

A gyertyagyújtás után a jelenlévőket saját készítésű süteménnyel, forró teával és forralt borral várták a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói.

 

Advent harmadik vasárnapja (fotók) - 2018.12.16.

Advent harmadik vasárnapja (videó) - 2018.12.16.

 

Bolhapiac

2018. december 15.

Játékok, ruhaneműk, karácsonyi díszek, mézeskalács-házikók, különböző apró tárgyak bőséges választéka várta azokat az embereket, akik ellátogattak a bolhapiacra 2018. december 15-én a cigándi Szabadidő Központba.

 

A piacra bárki elhozhatta azokat a dolgait, amelyek számára haszontalannak bizonyultak, de bárki más számára még nagy segítséget jelenthettek, örömet szerezhettek.

 

Az érdeklődők szívesen keresgéltek az eladásra kínált portékák között.

A projekt megvalósulásához az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott támogatást.

 

Bolhapiac - 2018.12.15.

 

Tájékoztató

2018. december 14.

 

Tisztelt Cigándiak!

 

A Katasztrófavédelemtől kapott tájékoztatás alapján Cigánd területén a kémények éves ellenőrzésére legközelebb 2019. január 1-e és március 31-e között kerül sor.

 

Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat az alábbi hivatkozásokról tölthetik le.

 

 

Tájékoztató levél

Az ellenőrzés ütemterve

 

Karácsonyi tündérek a Városi Könyvtárban

2018. december 12.

A karácsony ünnepe alkalmából a Cigándi Tündérekert Óvoda Süni és Tulipán csoportja is meglátogatta a Városi Könyvtár dolgozóit 2018. december 12-én.

 

A vendégeket Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető köszöntötte.

 

Az óvoda kis lakói és az óvónénik egy kellemes hangulatú programon vettek részt, melyen egy karácsonyi mesefilm lejátszásával kedveskedtek a könyvtár munkatársai a gyerekeknek, ezután közösen énekeltek karácsonyi dalokat a kicsik és nagyok.

 

Karácsonyi tündérek a Városi Könyvtárban - 2018.12.12.

 

CISE évadzáró vacsora

2018. december 12.

A Cigánd SE felnőtt NB III-as futballcsapatának tartottak évzáró bankettet 2017. december 12-én.

Az eseményen részt vettek a klub felnőtt játékosai, az edzők, a klub vezetése, a klub kötelékéhez tartozó személyek, törzsszurkolók.

 

A vendégeket Tóth István, a Cigándi Futball Club Kft. ügyvezetője köszöntötte.

 

Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere, Girdán Sándor, a futballcsapat fő támogatója és Szénay Péter, a csapat vezetőedzője beszédükben röviden értékelték a csapat őszi szezonban nyújtott teljesítményét és felvázolták a csapatnak a tavaszi szezon céljait.

 

A vacsora után a játékosok és a meghívott vendégek kötetlen beszélgetés formájában, jó hangulatban töltötték el az est további részét.

 

A Cigánd Futball Club Kft. és a Cigánd SE vezetői nevében kívánunk minden játékosnak, szurkolónak és hozzátartozóinak áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog újévet!

 

CISE évadzáró vacsora - 2018.12.12.

 
Meghívó
2018. december 09.


 

Advent második vasárnapja

2018. december 09.

A cigándi református templom előtt fellobbant a második adventi gyertyaláng.

 

Az imateremben megtartott istentiszteletet követően a gyülekezet tagjai a templomhoz vonultak, ahol Kristóf István köszöntötte a megjelenteket egy bibliai ige felolvasásával.

 

Az ünnepi műsort a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói adták. A gyertyagyújtás után a jelenlévőket süteménnyel, forró teával és forralt borral kínálták a Cigánd Városi Művelődési Központ és a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói.

 

Advent második vasárnapja (fotók) - 2018.12.09.

Advent második vasárnapja (videó) - 2018.12.09.

 

Fogyatékkal élők világnapja

2018. december 07.

A Szociális Szolgáltató Központ intézményeinek dolgozói, vezetői és a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének közös szervezésében valósították meg a Fogyatékkal élők világnapját Cigándon, 2018. december 7-én.

 

 

Fogyatékkal élők világnapja (fotók) - 2018.12.07.

Fogyatékkal élők világnapja (videó) - 2018.12.07.

 

Tündérek lepték el a Városi Könyvtárat

2018. december 07.

A Cigándi Tündérkert Óvoda Hóvirág és Katica csoportja látogatott el a közelgő karácsonyi ünnep alkalmából a Városi Könyvtárba 2018. december 7-én.

 

A gyerekeket és az óvónőket Bötykösné Fodor Kitti, a könyvtár vezetője üdvözölte.

 

Ezt követően a könyvtár dolgozói egy karácsonyi mesefilmet vetítettek a gyerekeknek, melyet a kicsik nagy figyelemmel néztek végig.

 

A vetítés után a gyerekek karácsonyi énekeket énekeltek az intézmény munkatársaival közösen.

 

Tündérek lepték el a Városi Könyvtárat - 2018.12.07.

 

Karácsonyi játszóház

2018. december 06.

Karácsony ünnepéhez közeledve rendeztek játszóházat a cigándi Városi Könyvtárban.

 

2018. december 6-án a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói részvételével.

 

A gyerekeket Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető köszöntötte.

 

A tanulók karácsonyi díszeket készíthettek, majd feldíszítették a könyvtár karácsonyfáját.

 

Karácsonyi játszóház - 2018.12.06.

 
Bolhapiac
2018. december 04.


 

Advent első vasárnapja

2018. december 02.

Advent első vasárnapján tartottak ünnepi istentiszteletet, valamint az első adventi gyertyaláng is fellobbant Cigándon a református templomban 2018. december 2-án.

 

Az istentiszteletet követően a templom előtti téren Kristóf István református lelkész köszöntötte a gyülekezet tagjait egy bibliai igével.

 

Az első adventi gyertyát a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei és óvónői gyújtották meg. A gyerekek rövid karácsonyi műsorral kedveskedtek az ünneplőknek.

 

A műsor után a jelenlévőket forró teával, forralt borral, süteménnyel kínálták meg a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói és a szervezők.

 

Advent első vasárnapja (fotók) - 2018.12.02.

Advent első vasárnapja (videó) - 2018.12.02.

 

Kincsekkel volt tele a Városi Könyvtár

2018. november 29.

A közeledő Mikulás és karácsony alkalmából látogattak el a Városi Könyvtárba a Bodrogköz Kincsei Bölcsöde gyermekei és gondozónőik.

 

A vendégeket Bötykösné Fodor Kitti könyvtár vezető üdvözölte.

 

A kicsiknek és nevelőiknek az egyik ismert magyar mese-sorozat alkalomhoz illő részeit vetítették le a könyvtár dolgozói, majd Mikulás dalokat énekeltek közösen a gyermekek és a felnőttek.

 

Kincsekkel volt tele a Városi Könyvtár - 2018.11.29.

 
Karácsonyi programok
2018. november 29.


 

Épületdíszítő verseny

2018. november 26.


 

A Mikulás házhoz megy

2018. november 26.


 

Szociális tűzifa

2018. november 23.

 

Tisztelt Cigándiak!

 

Önkormányzatunk az előző évek gyakorlatának megfelelően részt vesz a belügyminisztérium szociális tűzifa programjában.

 

Az elnyert pályázati keretösszegnek köszönhetően 2018-ban a korábbi években kiosztottnál nagyobb mennyiségű tűzifával tudunk segíteni a rászoruló családokon.

 

Ennek alapján ingyenesen 1 m3 tűzifára jogosult minden rászoruló cigándi lakos, aki

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel illetve az ellátás saját jogon illeti meg, vagy
  • 62. életévét betöltötte és lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

Az igényeket 2018. november 26. napjától 2019. február hó 15. napjáig lehet benyújtani az önkormányzattól beszerezhető formanyomtatványon. A kérelmek feldolgozása és a tűzifa kiszállítása a kérelmek beérkezésének sorrendjében történik.

 

Gyermekvédelmi kedvezmény

2018. november 23.

 

Tisztelt Cigándiak!

 

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére járó Erzsébet utalványok kiosztása 2018. november 26. napjától indul.

 

Az utalványok a Cigándi Polgármesteri Hivatal pénztárában vehetők át ügyfélfogadási időben (hétfőtől - péntekig 8.00 - 12.00, valamint szerdán 13.00 - 16.00 óra között).

 

Az utalványokat kizárólag a jogosult, vagy meghatalmazott képviselője veheti át!

 

Cigánd, 2018. november 23.

 

Dr. Szepesy Márk
jegyző

 

A szociális munka napja

2018. november 18.

 

A szociális munka napja 2018, Bodrogköz

 

Immár 7. alkalommal ünnepelték a szociális szférában dolgozókat Cigándon.

 

 

 

A szociális munka napja (fotók) - 2018.11.18.

A szociális munka napja (videó) - 2018.11.18.

 

Tájékoztató

2018. november 07.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2019. évi fordulójában a pályázati beadási határidő meghosszabbításra került.

 

A pályázatok benyújtásának módosított határideje: 2018. november 13.

 

Tájékoztató

2018. október 26.


 

1956-os forradalom és szabadságharc

2018. október 23.

 

A 62 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek Cigándon.

 

Az ünnepség a Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében kezdődött, a résztvevőket Pikó Sándor köszöntötte.

 

A köszöntőt követően Oláh Krisztián polgármester úr Cigánd város művészeti, kulturális életében valamint a térség gyermekeinek művészeti nevelésében 25 éven át végzett kiemelkedő közművelődési tevékenység elismeréseként a TriAngel Majorette Tánccsoport részére „Kántor Mihály” emlék plakettet adott át. A díjat az együttes vezetője Némethy Viktória vette át.

 

Önkormányzati elismerésben részesült Pikó Sándor Cigánd város közösségi és sportéletének megszervezésében önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenységéért. 
A díjátadásokat követően a Kántor Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói és az iskola énekkara emlékezett meg az 1956-os hősökről.

 

A művelődési háztól az megemlékezők lobogó fáklyákkal vonultak a ’56-os emléktérre, ahol Sohajda Laura ötödik osztályos és Tódi Amanda nyolcadik osztályos tanuló szavalt el egy-egy verset, majd az önkormányzat, a cigándi járás, a település intézményei, civil szervezetek képviselői egy-egy koszorút helyeztek el az emlékműnél. A koszorúzást követően jelenlévők egyperces néma főhajtással adóztak a hősök emléke előtt.

 

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak.

 

1956-os forradalom és szabadságharc - 2018.10.23.

 

Szépkorúak világnapja

2018. október 19.

A Szépkorúak világnapja és a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából látták vendégül az iskola éttermében a Cigándon élő 62 év feletti lakosokat és a fogyatékkal élőket 2018. október 19-én.

 

Cigánd Város Önkormányzatának szervezésében egy kiváló hangulatú esten szórakozhattak mindazok, akik eljöttek a rendezvényre.

 

Az időseket Oláh Krisztián polgármester úr köszöntötte, aki egy rövid történetet olvasott el a szeretetről, val amint elmondta, hogy arra törekednek a város vezetőségben, hogy a cigándi idősek azt érezzék Cigándon, szeretve vannak és itt érdemes a nyugdíjas éveiket eltölteni. Kristóf István református lelkész is egy rövid anekdotát mondott el az idős kori bölcsességgel kapcsolatban, illetve egy bibliai igét olvasott fel a jelenlévőknek.

 

Polgármester úr külön köszöntötte a város legidősebb férfi és nő tagjait és az idén 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat.

 

Az est vendége volt a budapesti Csillag Musical Társulat, akik műsorukkal felpezsdítették az ünnepségen résztvevők hangulatát. A vacsora után Szoták Richárd szórakoztatta zenéjével az egybegyűlteket.

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, a támogatóknak a felajánlásokat és segítségét, akiknek a segítsége nélkül nem jöhetett volna ez rendezvény.

 

Megszokhattuk, hogy ilyenkor számadást készítünk arról, hogy kor szerint lebontva, hogyan áll össze településünk 60 év feletti lakossága. Íme a statisztika:

 

Cigánd lakossága: 3221 fő
60 év felettiek: 583 fő,
70 év felettiek: 268 fő,
80 év felettiek: 105 fő,
90 év felettiek: 14 fő.

 

Cigánd Város legidősebb embere: Sohajda János (96), Erzsébet út 10, valamint Gál Erzsébet (99 éves), ő a ricsei szociális otthonban tölti időskori éveit (Petőfi u. 151.).

 

Településünk legidősebb hölgyei, akik idén 94 évesek:
Petró Józsefné, Árpád u. 12.
Vajda Bertalanné, Kertköz u. 37.
Bodnár Sándorné, Erzsébet u. 14.

 

50 éves házassági évfordulójukat ünnepelték idén: Sándor Elemér és Sándor Elemérné (Mező u. 22.).

 

60 éves házassági évfordulójukat ünnepelték idén: Gecse István és Vajda Julianna (Kertköz u. 37).

 

Hosszú életet és jó egészséget kívánunk mindenkinek!

 

Szépkorúak Világnapja - 2018.10.19.

 

Megjelent a Cigándi Új Hírmondó

2018. október 18.


Kattintson a képre a HÍRMONDÓ letöltéséhez!
 

Tájékoztatás

2018. október 17.

 

Figyelem!

 

A Zempléni Vízmű Kft. tájékoztatása alapján holnap, azaz 2018. október 18-án csütörtökön, a víztorony karbantartása miatt az ivóvíz- szolgáltatásban korlátozás lesz, esetenként szünet is előfordulhat.

 

Kérjük, ennek ismeretében készüljenek fel a vízhiányos időszakra!

 
Virágok kaphatók a kertészetben
2018. október 12.

 

Közeledik a halottak napja és a mindenszentek. 
Cigánd Város Önkormányzata a József Attila utcai növényházaiban megkezdte az alábbi virágok értékesítését:

- cserepes krizantém: 300Ft/db,
- szálas krizantém: 170Ft/db,
- árvácska: 100Ft/db,
- százszorszép: 100Ft/db

Munkaidőben várjuk a kedves érdeklődőket! 

További információ: Pocsai János 20-218-5184

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Pályázat

2018. október 10.

 

Cigánd Város Önkormányzat Képviselő-testülete 58/2018.(IX.25.) számú határozatával idén is csatlakozott a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj-pályázathoz.

 

A korábbi évekhez hasonlóan a program keretében olyan szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak folyósítható az ösztöndíj, akik Cigánd területén lakóhellyel rendelkeznek, felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos) képzésben vesznek részt.

 

A pályázatot az EPER-Bursa rendszerben kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva, aláírva kizárólag a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani.

 

A kérelemhez mellékelni kell:

  • a felsőoktatási intézmény által kitöltött eredeti hallgatói jogviszony-igazolást a 2018/2019. tanév első félévéről.
  • igazolást a pályázó és a pályázóval egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről.
  • egyéb körülményeket bizonyító okiratokat: (hátrányos helyzet, tartós betegség/súlyos fogyatékosság, stb.).

A pályázatok papír alapon történő benyújtásának határideje: 2018. november 6.

 

Igény esetén a pályázattal kapcsolatos további információkat Dr. Szepesy Márk jegyző biztosít.

 

Elérhetősége: tel: 47/534-403, email: jegyzo@cigand.hu

 

Meghívó

2018. október 10.


 

Meghívó

2018. október 08.


 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2018. október 08.

 

Éljen a haza!

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után, az aradi várban kivégzett tizenhárom honvédtábornok, valamint Batthyány Lajos egykori miniszterelnök kivégzésének 169. évfordulóján emlékeztek meg a hősökről Cigándon a Városi Könyvtár előtti kopjafánál 2018. október 5-én.

 

A megemlékezésen a város elöljáróin kívül az település intézményeinek képviselői és a Kántor Mihály Általános Iskola diákjai és pedagógusai vettek részt.

A forradalom hősei előtt az iskola 8. osztályos tanulói emlékeztek meg egy rövid irodalmi műsorral.

 

A megemlékezés részeként a diákok egy-egy mécsest helyeztek el a Városi Könyvtár előtt lévő kopjafánál.

 

A tanulók előadása után a város önkormányzatának, a Cigándi Járásnak, a település oktatási, kulturális és szociális intézményeinek, valamint civil szervezeteinek képviselői rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt egy-egy koszorú elhelyezésével a hősöknek emléket állító kopjafánál.

 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk - 2018.10.05.

 

Tájékoztató

2018. október 05.


 

Tájékoztató

2018. október 05.


 

Tájékoztató

2018. október 05.


 

In memoriam Sőregi Sára

2018. október 03.

 

In memoriam Sőregi Sára

 

Mély megrendüléssel fogadtuk a szomorú hírt, hogy Morvai Imréné életének 91. évében elhunyt.

Morvai Imréné, született Sőregi Sára, Sőregi Márton unokája, Dr. Sőregi János leánya.

 

Élete során mindvégig gondozta nagyapja és édesapja munkásságának szellemi és tárgyi emlékeit.

Ezeket az értékeket korábban a Falumúzeum helytörténeti kiállításának adományozta, a későbbiekben folyamatosan juttatta el a Bodrogközi Múzeumportának ősei hagyatékát.

 

Rendszeresen levelezett a Hajdú-Bihar Megyei Levéltárral, ahol édesapja kordokumentumait őrizték, valamint néprajzkutatókkal és egyetemistákkal rendszeresen konzultált, illetve a Magyar Madártani Intézettel is kapcsolatban állt.

 

Mindig szívesen jött Cigándra. Nagyra becsülte a város és a múzeum értékmegőrző munkáját, hogy családja örökségét mai napig megbecsülik és méltóképpen mutatják be. A Hősök terén mind nagyapja, mind édesapja szobrának leleplezésénél jelen volt, a Bodrogközi Múzeumporta egyik kiállító terme is felmenői nevét viseli.

 

Legutolsó látogatása édesapja I. világháborús naplóiból készült, „Az isten megőrzött!” című könyv bemutatója alkalmára esett idén június 30-án.

 

Emlékét szívünkben kegyelettel őrizzük tovább!

 

Isten nyugosztalja Sárika nénit!

 

 

 

Tájékoztató

2018. szeptember 29.


 

Meghívó

2018. szeptember 26.


 

Stadion-avató

2018. szeptember 23.

 

Ünnepélyesen átadták a Cigánd SE

újabb sportlétesítményét

 

A Cigánd SE új, minden igényt kielégítő klubházát adták át 2018. szeptember 23-án.

 

Az ünnepségre a Cigánd SE – MOL Vidi FC labdarúgó Magyar Kupa mérkőzés előtt került sor.

 

A jeles alkalmon részt vett Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Tóth István, a Cigándi Futball Club Kft ügyvezetője, dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, Ablonczy Dániel alpolgármester, a Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület elnöke Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője, a kivitelező cég képviseletében Braun Krisztián a ZÉG Kft vezetője. A cigándi csapat részéről Szénay Pétert szakmai igazgató és Prisztács Tamás vezetőedző, MOL Vidi FC részéről Kovács Zoltán szakmai igazgató és Balogh Tamás scout menedzser.Tiszteletét tette Derczó István a Weinberg 93 Kft tulajdonosa, valamint eljöttek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat képviselői, a környékbeli települések polgármesterei és a város képviselő-testületének tagjai is.

 

Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester, aki elmondta milyen beruházások valósultak meg és milyen fejlesztések várhatóak a város sportlétesítményeit illetően, valamint milyen fontos szerepet tölt be a sport, a futball a Bodrogköz életében, ami kiugrási lehetőséget biztosíthat az itt élő fiatalok számára.

 

Dr. Hörcsik Richárd képviselő úr elmondta, hogy a futball mekkora értéket teremtett a városban, valamint az utánpótlás nevelés fontosságáról is említést tett. Kitért továbbá a cigándi csapat korábbi sikereire is.

 

Az átadó ünnepség végén Oláh Krisztián polgármester egy névre szóló cigándi mezt adott át Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő úrnak.

 

Cigánd SE vs MOL Vidi FC labdarúgó Magyar Kupa mérkőzés

 

A mérkőzésen a MOL Vidi csapata 2-0 arányban diadalmaskodott Huszti Szabolcs (11-es), valamint Georgi Milanov első félidőben szerzett találatával.

 

A magyar bajnok, Európa Liga csoportkörös Vidi a lehető legerősebb keretével utazott el a mérkőzésre, ami előre vetítette, hogy egyáltalán nem vették félvállról a mérkőzést.

 

Azt a mérkőzést, mely sporttörténelmi pillanat volt, hiszen az M4 Sport csatornája élőben közvetítette a találkozót, erre korábban még nem volt példa Cigánd történetében.

 

A táblás ház előtt lejátszott mérkőzésen a cigándi csapat abszolút nem vallott szégyent! Nagyszerű játékkal rukkoltak elő a játékosok, mely a magyar bajnokot is meglepte. Kapusunk Hrabina Alex többször nagy bravúrral hárított a meccs folyamán, de a vendégek hálóőrének, Tomas Tujvelnek is akadtak nehéz pillanatai a cigándi akcióknál. Zanko kiállítása után sem tört meg a Cigánd SE, emberhátrányban is hatalmasat küzdött a csapat a jóval esélyesebb, válogatott játékosokkal felálló Vidi ellen.

 

Stadion-avató - 2018.09.23.

 

Tájékoztató

2018. szeptember 18.


 

Bélesfesztivál

2018. szeptember 18.

Nagyon jó időben, nagyon nagy érdeklődéstől övezve rendezték meg a XIII. Bélesfesztivált Cigándon 2018. szeptember 15-én.

 

A Bodrogközi Múzeumportán megtartott rendezvényen az idén is színes programelemekkel várták a látogatókat.

 

Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete, Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere. A fesztivált megnyitotta Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

 

A köszöntőket követően „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei vehettek át oklevelet a szervezőktől.

 

A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is a fesztivál része volt a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja Találkozó, ahol a térség nyugdíjas klubjai (Alsóberecki, Bodroghalom, Dámóc, Cigánd, Felsőberecki, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszakarád, Tiszacsermely, Zemplénagárd) mutatkoztak be egy-egy rövid táncos, zenés, prózai műsorral.

 

A kulturális programban a cigándi művészeti csoportok közül részt vett a Csárdás Citera Zenekar és Asszonykórus, a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Tánccsoport is. Vendégszerepelt a Debreceni Helyőrségi zenekar és a Lit Family. Színpadra lépett a stand up műfaj képviselője Ricsifiú, valamint Kocsis Janika, aki mulatós zenéjével tette fel a koronát a kiváló hangulatú rendezvényre.

 

A nap folyamán kiegészítő programokként a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár–statikus, fegyver, harc és gépjármű bemutató, dinamikus harcászati bemutatóján, valamint a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred 3. Gerinc Radar Mérőpont (Bánkút)–alegység bemutatóján vehettek részt az érdeklődők.

 

A HÍR védjegyes gasztronómiai termékeket Aldebrő, Csernely, a tuzséri Alma Nyugdíjas Klub és Cigánd delegációja mutatta be.

 

Az idén először a „Fesztivál bélese” címért pályázatot hirdettek, melyre nagyon sok finom, különböző technikával készült sütemények érkeztek be.

 

A zsűriben Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár elnöke, dr. Juhász Tiborné, a Hagyományok Ízek Régiók Bizottság tagja, az agrárminisztérium képviselője, Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője, valamint Gál Béláné, sütő asszony foglaltak helyet.

 

Az értékelő bizottság az alábbi sorrendet állította fel két kategóriában:

 

I. kategória - Sütemények:
1. helyezett: Tiszacsermely Idősek Klubja
2. helyezett: Kisrozvágy Idősek Klubja
3. helyezett: Karos Idősek Klubja
Különdíj: Bodroghalom Idősek Klubja és Felsőberecki Idősek Klubja

 

II. kategória – Kelt bélesek és rétesek
1. helyezett: Almás rózsa kalács - Tuzsér
2. helyezett: Karcsai Idősek Klubja
3. helyezett: Gálné Király Krisztina 

 

Különdíj: Semjén Idősek Klubja és Nagyrozvágy Idősek Klubja

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden dolgozónak, önkéntesnek, fellépőnek és minden közreműködőnek az alázatos munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre a térség egyik meghatározó rendezvénye.

 

Bélesfesztivál - 2018.09.15.

 

Tájékoztató

2018. szeptember 18.


 

Meghívó

2018. szeptember 10.


 

Tájékoztató

2018. szeptember 07.

2018. szeptember 3. napjától egy dolgozóval megkezdi működését településünkön a közterület felügyelet. Az új szervezet székhelye a helyi polgárőr iroda (3973 Cigánd, Vasút u. 5.). Az irodai ügyfélfogadási rendje: hétfő-kedd-csütörtök: 10.00-12.00, péntek: 8.00-12.00 között.

 

Elérhetősége:

- tel: +36-20/315-3528

- email: kozteruletfelugyelet@cigand.hu

 

A felügyelet munkája során a közösségi területek ellenőrzését emeli hatósági szintre. Ellenőrzi a közterület jogszerű használatának szabályait különös tekintettel az ebrendészeti szabályok betartására, a tűzgyújtási szabályok rendelkezéseire.

 

Ezen felül a közterület felügyelő

  • közreműködik a közterület, az épített és a természeti környezet védelmében;
  • közreműködik a társadalmi bűnmegelőzési feladatok megvalósításában, a közbiztonság és a közrend védelmében;
  • közreműködik az önkormányzati vagyon védelmében;
  • közreműködik a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében.

Munkája során a közterület felügyelő közfeladatot ellátó személynek minősül, jogosult elkérni az ellenőrzött személy személyi okmányait, szükség esetén kényszerítő intézkedést alkalmazhat. A szabályszegőket figyelmeztetheti vagy akár bírsággal is sújthatja.

 

Tájékoztató

2018. szeptember 06.


 

Meghívó

2018. szeptember 05.


 

Tájékoztató

2018. augusztus 29.


 

Államalapításunk ünnepe

2018. augusztus 19.

5 éves a Cigándi Járás – Államalapításunk ünnepe

 

Ragyogó időben, több helyszínen, rengeteg programmal várták a látogatókat a szervezők Cigándra 2018. augusztus 19-én az Államalapítás ünnepe,Cigánd város napja valamint a Cigándi Járás megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából.

 

A Szabadidő Központnál a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesület közreműködésével különböző sportágakat (mászófal, kosárlabda, teqball stb.) próbálhattak ki a látogatók.

 

A járóbeteg szakellátó központ és az inkubátorház között kialakított fitness park ünnepélyes átadására is az említett szervezetek képviselőinek jelenlétében került sor. Köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere és Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

 

Polgármester úr elmondta: „Cigánd nem dúskál javakban, nem ömlenek források és nagyon nehezen finanszírozzuk a sportra fordítható kiadásainkat. De mindannyian úgy gondoljuk, hogy az egészségbe és a gyermekeinkbe viszont mindig megéri befektetni. A foci mellett alakult egy bringaklub, de a fitnessnek is komoly hagyománya lett mára a sportlétesítményeinknek köszönhetően.”

 

Az árapasztó tározón a Ki a legény/leány a gáton? címet viselő egyéni indítású kerékpárverseny zajlott, melyen több korosztályban, összesen 110 sportoló indult el. A verseny eredményhirdetésére a Bodrogközi Múzeumportán került sor.

 

A református templomban az ünnepi istentisztelet keretén belül Kristóf István református lelkész áldotta meg az új kenyeret, amit Oláh Krisztián polgármester vágott fel.

 

A Bodrogközi Múzeumportán a nap folyamán főzőversenyen mérettették meg magukat a nevezett csapatok. A legfinomabb ételt a Bodrogközi Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ csapata készítette, különdíjban a Cigánd SE Lány labdarúgó csapata érdemelte ki.

 

A főzőversenyen kívül is számos gasztronómiai különlegességgel várták a látogatók a város intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői.

 

A Cigándi Járás megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából a múzeumporta előtti téren a Járás valamennyi településének delegációi mutatták be a helyi értékeiket.

 

Ezen az éven is harcba szálltak a Cigánd Legerősebb Embere címért. A szekérhúzásból, petrence rúd tartásból, húzódzkodásból, boksz gép ütésből, szkanderből álló feladatok leküzdése után, sorozatban harmadik alkalommal a Királyhelmecről érkezett Helmeczi Tibor nyerte el a Cigánd Legerősebb Embere címet.

 

Délután a szabadtéri színpadra tevődött át a figyelem. A kulturális programban felléptek a helyi amatőr művészeti csoportok, a hivatalos ünnepi köszöntők, majd a sztárvendégek fellépései következtek.

 

Köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester, Dr. Stumpf István alkotmánybíró, valamint Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

 

Polgármester úr többek között kiemelte: „2012-ben a bodrogközi embereknek, polgármestereknek volt egy nagy közös álmuk, mégpedig, hogy a Bodrogköznek önálló járási székhelye legyen. Bár sokan nem hittek benne, mégis megvalósult az álom, amit 2013. január 1-től Cigándi Járásnak neveznek.

 

Színpadra lépett a televíziós tehetségkutató műsorból jól ismert Ham Ko Ham, illetve Ricco&Claudia. Örökzöld slágereivel repített vissza minket az időben Zalatnay Sarolta. Mai slágereket dolgozott át rézfúvós hangszerekre a Kelet Brass Band. Szekeres Adrienn dalai szívet,lelket melengettek. A fellépők sorát a fiatalok nagy kedvence az AK26 zárta.

 

A színpadi programok után a Fő utcán Szabó Ákos és társa látványos éjszakai motoros bemutatójával ejtették ámulatba a tömeget. 

 

Az ünnepség alatt a múzeumporta előtt illetve a Hősök terén rengeteg árus kínálta portékáit; volt dodzsem, ringlispíl, mely remek szórakozási lehetőséget biztosított minden korosztály számára. Az egész napos rendezvényt a hagyományoknak megfelelően tűzijáték zárta.

 

A szervezők nevében nagyon szépen köszönjük minden támogatónak, fellépő vendégnek, önkéntesnek, dolgozónak, közfoglalkoztatott dolgozónak, diákmunkásnak és minden háttérben tevékenykedőnek a munkáját. Köszönjük a hozzájárulásukat ahhoz, hogy méltóképpen tudja városunk és a Cigándi Járás megünnepelni az államalapítás, Cigánd város napját és a Cigándi Járás megalakulásának évfordulóját.

 

Államalapításunk ünnepe - 2018.08.19.

 

Meghívó

2018. augusztus 16.


 

VI. PET Kupa

2018. augusztus 16.

 

VI. PET Kupa

 

Hatodik alkalommal rendezték meg a Tiszai Pet-kupát 2018. augusztus 4-12. között. A hagyományosan a Tisza vizének és árterének megtisztításának céljából szervezett túrán idén is részt vett a cigándi csapat Meglepetés 4 nevű hajójával. A legénységet Oláh Krisztián, Ablonczy Dániel, Némethy András, Bíró Szilárd, György Márk, ifj. Gönczi Zoltán, Linkner Tamás, Oláh Tamás, Ablonczyné Gyüre Henrietta, Ablonczy Csanád, Ablonczy Lili, Oláh Ajsa, Oláh Koppány, Szabó Gábor, Nagy Dávid, Pércsi László, Kovács Gábor alkották.

 

A petkalózok 2018. augusztus 4-én Szatmárcsekéről indultak el a pet-palackokból, illetve más egyéb újrahasznosítható anyagokból épült hajóikkal és sorrendben Tivadar, Jánd, Vásárosnamény-Gergyelyiugornya, Tiszaadony érintésével kötöttek ki augusztus 11-én Tiszamogyoróson.

 

A túra alatt a csapatoknak különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Volt kulturális bemutató, gyorsasági verseny, szlalomozás, de mindemellett a palackok összeszedése élvezett prioritást a vízen töltött idő alatt.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Iskolakezdési támogatás

2018. augusztus 15.

Cigánd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a korábbi évekhez hasonlóan tanévkezdési támogatást állapít meg a cigándi lakóhellyel rendelkező gyermekek számára.

 

Az általános iskolai oktatásban résztvevő gyermekek részére az évkezdéshez szükséges füzet- és tanszer csomagot biztosítja az önkormányzat. A támogatást automatikusan megkapja minden cigándi gyermek.

 

A nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató gyermekek részére 5.000 forint támogatást, a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató gyermekek részére 10.000 forint támogatást biztosít az önkormányzat.

 

A támogatást igényelni kell, feltétele a tanulói/hallgatói jogviszonyt igazoló, a 2018/19 tanévre, (felsőfokú oktatási intézményben a 2018/19. tanév első félévére) kiadott iskolalátogatási igazolás.

 

Az igazolást 2018. október 31. napjáig lehet leadni a Cigándi Polgármesteri Hivatalban. Az igazoláson fel kell tüntetni az igénylő (kiskorú esetében az egyik szülő) nevét és lakcímét.

 

In memoriam Borsi Antal (1942-2018)

2018. augusztus 15.

 

In memoriam Borsi Antal (1942-2018)

("Tóni bácsi")

 

Borsi Antal gyermekkorát Hajdúdorogon töltötte és itt végezte el az általános iskolát is. Kitűnő tanulóként folytatta tanulmányait – az akkor még középiskolának számító – debreceni tanítóképzőben. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát magyar-orosz szakon. Gyakorlóévei teljesítésére a zempléni hegyek közelébe kívánkozott, de végül a bodrogközi Révleányvár mellett döntött. Katonaidejét kitöltve, 1965-ben ugyanezen a tájon tanított tovább, ezúttal azonban Zemplénagárdon. Főiskolai szakdolgozatát is a község helyneveiből írta és itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Bessenyei Évával. Az irodalom és a képzőművészet egyformán fontos helyet foglalt el életében. Rajztanári diplomáját a magyar–orosz szak befejezése után szerezte meg. Ebben az időszakban, már újabb, bodrogközi állomáshelyén, Cigándon tanított. Kisvárdára már szakképzett rajztanárként érkezett. Ezután a debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Gimnáziumi tanári pályája másfél évtizedig Kisvárdához, a Bessenyei György Gimnáziumhoz kötötte, majd egy tartalmas évtized tapasztalataival, pályázat útján került Sárospatakra, ahol a Református Gimnázium tanáraként, az 1984-85-ös tanévtől 26 éven át tanított és alkotói munkássága is itt teljesedett ki.

 

Első bronzplakettjét, Domokos Pál Péter 90. születésnapjára készítette, 1989-ben. 1992-ben szülővárosában a református templom falán helyezték el azt a bronz domborművét, amely Csokonai Vitéz Mihály 1792 pünkösdjén itt töltött legációjára emlékeztet. A felvidéki magyarság, az általa készített plakettel ajándékozta meg a II. János Pál pápát, az 1996-os győri látogatása idején. A Magyarok Világszövetsége révén Washingtonban is több plakettje látható, a magyar székházban. Honfoglalási plakettje Brüsszeltől Vologdáig Európa számos nagyvárosába eljutott. Ezt ajándékozta a megyei közgyűlés a millecentenáriumi ünnepségre meghívott külföldi vendégeinek. Borsi munkássága elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre terjed ki, de több műalkotása megtalálható külföldön is. Többek között a Felvidéken, ahol Nagykaposon két köztéri alkotása is látható: Mécs László szobra mellett a honfoglalási emlékmű is segíti a nemzettudat megőrzését. 2010-ben pedig II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobrát készítette el, amit a fejedelem halálának 275. évfordulójára avattak fel, a franciaországi Yerres-ben, a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén.

 

Az utóbbi évek alkotásai:
2010 - Arany János bronz, mellszobor – Kékcse, 2011 - Kazinczy Ferenc életnagyságú bronz szobor – Sátoraljaújhely sétáló utca 2012 - Kitelepítettek emlékműve bronz, mészkő – Dombrád, 2013 - Bocskai István bronz, mellszobor - Bagamér, 2013 - Ölbey Irén bronz, mellszobor – Döge, 2013 - Kazinczy Ferenc bronz, mellszobor – Szabolcsveresmart, 2014 - Pataki diák bronz, életnagyságú szobra – Sárospatak Makovecz Imre tér, 2015 - Dobos László bronz, mellszobor - Királyhelmecen került átadásra. 2017 – Kossuth Zsuzsanna mellszobor – Sátoraljaújhely, 2017 - 56-os emlékművek, Mándok és Dombrád

2017. október 23-án büszkén mutattuk be - 2004-es Kossuth mellszobra után – az újabb és egyben utolsó cigándi köztéri alkotását, az 1956-os emlékművet.

 

Fájó szívvel búcsúzunk Tanár Úrtól.

 

Temetésére 2018.08.15-én kerül sor a kisvárdai régi temetőben.

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Meghívó

2018. augusztus 13.


 

Meghívó

2018. augusztus 07.


 

Meghívó

2018. augusztus 04.


 

Tájékoztató

2018. augusztus 03.


 

Meghívó

2018. július 16.


 

Diákmunka 2018.

2018. július 02.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a Cigándi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya megvalósításával ismét elkezdődött Cigándon a „Nyári diákmunka”.

 

A központi program keretében az önkormányzat 100%-os támogatást igényelhetett a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói, vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó helyi diákok foglalkoztatásához.

 

Városunk évek óta kiemelt figyelmet szentel a diákmunkásoknak, hiszen a településen élő, dolgozó fiatalok jelentik számunkra a jövőt.

 

A fiatalok ötletei, fejlesztési javaslatai is azt a célt szolgálják, hogy a városfejlődjön, élhetőbbé és vonzóbbá válhasson mindenki számára.

 

Mindemellett óriási segítséget nyújtanak az intézményeknek, hiszen a rájuk bízott feladatokkal sokszor nem kevés terhet vesznek le a dolgozók válláról. Beleláthatnak egy-egy adott intézmény működésébe, szerkezeti struktúrájába, ami inspirációként is szolgálhat azoknak is, akiknek nincsen még konkrét elképzelésük a jövőjükkel kapcsolatban.

 

40 diákmunkásunk 2 turnusban érkezik hozzánk július és augusztus hónapokban.

A kijelölt intézményekben már meg is kezdte munkáját az első csapat, név szerint:

 

Balla Evelin
Balla Vivien
Bodnár Laura
Boricza Csilla
Csáki Péter
Csillik Dóra
Dócs Lilla Flóra
Dócs Edina
Fodor Barbara Zsófia
Gecse Dóra
György Anett
György Noémi
Harsányi Kitti
Juhász Vivien
Kolozsvári Ágnes
Lehóczki Cintia
Mándi Klaudia
Németh Alíz
Oláh Zsuzsanna
Séra Angelika Kitti
Szilvási Mercédesz Inez
Terjék Ágnes

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Kitüntetés

2018. június 29.

"Bodrogköz orvosa" díj

 

Cigánd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Bodrogközben végzett több évtizedes orvosszakmai munka elismeréseként a „Bodrogköz Orvosa” címet adományozta dr. Angyal Angéla és dr. Salamon Sándor orvos-házaspárnak.

 

Gratulálunk!

 

Kitüntetés - 2018.06.29.

 

Semmelweis nap

2018. június 29.

Semmelweis nap a Bodrogközi Múzeumportán

 

Július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, az „anyák megmentője” Semmelweis Ignác előtt tisztelegve a Bodrogközi Múzeumportán gyűltek össze a Bodrogközben dolgozó egészségügyi dolgozók 2018. június 29-én.

 

Az eseményen részt vett a Oláh Krisztián polgármester, Ablonczy Dániel alpolgármester, Dr. Szepesy Márk jegyző, valamint a helyi képviselő-testület képviseletében Tóth János.

 

A vendégeket Bodnár Andrásné, a Bodrogközi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ képviselője köszöntötte.

 

A rendezvényen Paládi Petra, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendéke adott elő hegedű darabot Némethy Viktória zongora kíséretében, felkészítője Orosz Magdolna. Harsányi Zsófia Jennifer Hudson Only Nigth One című dalát énekelte el.
Semmelweis Ignácra emlékezve egy képzeletbeli levelet olvasott fel Dr. Berzéky József szülész-nőgyógyász főorvos, melyben az egykori doktor cselekedeteinek a mai világra tett hatásáról beszélt.

 

Dr. Szepesy Márk, dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének köszöntő levelét olvasta fel a jelenlévőknek.

 

Dr. Németh Lajos beszéde következett, aki kiemelte a fiatalok mentális problémáinak növekedését.

 

Ezt követően Bodnár Andrásné tájékoztatta a megjelent vendégeket, hogy Cigánd város képviselő-testülete, a térségben végzett több évtizedes szakmai munkájának elismeréseként a „Bodrogköz Orvosa” címet adományozta dr. Angyal Angéla és dr. Salamon Sándor orvos-házaspárnak.

 

A járóbeteg szakellátó központ „Év dolgozója” címet Benyus Ferencné vehette át. Dr. Szulics Péter, a társaság ügyvezetője, a dolgozók apró ajándékát vehette át.

 

Semmelweis nap - 2018.06.29.

 

Fotókiállítás megnyitója

2018. június 27.

“A Selyemút tükrében“

Fotókiállítás megnyitó ünnepség a Múzeumportán

 

A Kínából érkező Wei Xiang, valamint Szamódy Zsolt Olaf, Á. Tóth József és több magyar fotográfus képeiből készült kiállítást nyitották meg Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán 2018. június 27-én.

 

A Selyemút hajdan összekötötte Kínát és a Világot, de a sok ezer kilométeres út mentén élő népek, népcsoportok mindennapjairól, kultúrájáról, napi történéseiről szinte semmit nem tudtak az emberek, lehettek akár kínaiak, akár európaiak.

 

A hazai fotográfusok viszont felismerték ezt a hiányosságot és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjai évekkel ezelőtt elkezdtek megismerkedni Kínával.

 

2013-ban kezdődött a magyar és kínai fotográfusok együttműködése, mikor is egymás országaiba látogattak el a művészek. Ennek eredménye lett a Beautiful China-Beautiful Hungary Photobook megjelenése.

 

Ennek nyomdokán 2016-ban jelent meg „A Selyemút tükrében-I.” című kiállítás Pécsen, mely Kína Fujian tartományában készült fotókat mutat meg a nagyközönségnek.

 

2017-ben a kínai és magyar fotográfusok utaztak Kína régi fővárosába, Xianba, valamint Kanszu tartomány hegyvidékére, illetve néhány városába látogattak el, melyből megszületett a „A Selyemút tükrében II.” című kiállítás, mely az észak-tibeti emberek, muszlim és buddhista közösségekbe, tájaira kalauzolja el a látogatót.

 

A cigándi megnyitó ünnepségen részt vett Ms. Wang Xinyi, a Kínai Népköztársaság Budapesti Nagykövetsége kulturális tanácsosának helyettese, Mr. Wei Xiang kínai képzőművész, fotográfus, valamint Á. Tóth József és Szamódi Zsolt Olaf fotográfusok.

A megnyitón a Magyar-Kínai kapcsolatok fontosságáról és jelentőségéről, Dr.Hörcsik Richárd,országgyűlési képviselőnket halhattuk köszöntőjében.

 

A cigándi vendégek sorát Cigánd város megjelent képviselő testületének tagjai,Oláh Krisztián Polgármester, Ablonczy Dániel alpolgármester, Dr. Szepesy Márk jegyző, Kristóf István református lelkész, Csáki Balázsné, „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumának elnöke, az alapítvány kuratóriumának tagjai, önkéntesei, a környező múzeumokból érkezett vendégek, valamint a Bodrogköz településeinek polgármesterei és természetesen a helyi lakosok színesítették.

 

Meggyőződésünk, hogy a kínai-magyar kulturális kapcsolat egy újabb állomásához érkezett ennek a kiállításnak a megvalósulásával, továbbá reményünket fejezzük ki, hogy ez a kapcsolat még szorosabbá válik az idők folyamán minden téren.

 

A kínai vendégek nagyon jól érezték magukat Cigándon és megígérték,hogy feltétlenül visszatérnek majd városunkba, hiszen ahogyan ők fogalmaztak : “le voltak nyűgözve “ városunk szépségétől, vendégszeretetétől.

 

A rendezvényen nagyon színvonalas műsort adtak a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és pedagógusai. Végezetül Harsányi Zsófia Vigyázz rám című előadását hallhatta a publikum.

 

A köszöntőket követően a megjelent vendégek megtekinthették a kiállítást.

 

A megnyitó zárásaként a szervezők, az ABTA által elkészített HÍR-védjegyes cigándi apró-bélessel és kásáskáposztával kedveskedtek a meghívott vendégeknek.

 

Köszönet mindenkinek akik bármilyen formában segítették a kiállítás létrejöttét!

 

Fotókiállítás megnyitója - 2018.06.27.

 

Meghívó

2018. június 21.


 

Meghívó

2018. június 21.


 

Meghívó

2018. június 19.


 

Ballagás a Kántor Mihály Általános Iskolában

2018. június 16.

A Kántor Mihály Általános Iskola ballagási és tanévzáró ünnepségét tartották meg 2018. június 16-án Cigándon.

 

Az eseményen részt vett Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője, Oláh Krisztián polgármester, Ablonczy Dániel alpolgármester, Dr. Szepesy Márk, Cigánd város jegyzője, Oláhné Terjék Erzsébet, az iskola révleányvári és zemplénagárdi tagintézményének vezetője, valamint Szűcs Erika, a Cigándi Tündérkert Óvoda vezetője.

 

A búcsúzó diákok osztályfőnökeik vezetésével végig vonultak az Iskola utcán, majd az újiskola épületének érintésével vissza érkeztek a központi iskola udvarára, ahol az ünnepség zajlott.

 

A nyolcadikos tanulók nevében Gecse Lilla 8.a. osztályos tanuló búcsúzott a tanároktól és a diáktársaktól. A hetedik osztályosok nevében Filep Tímea 7.b. osztályos tanuló köszönt el a végzős osztályoktól.

 

Köszöntőt mondott Némethné Szendrei Csilla a Kántor Mihály Általános Iskola igazgatója, elbúcsúzott a ballagó diákoktól, sok szerencsét kívánva nekik a továbbiakban, valamint értékelte a tanévet. Igazgató asszony, a tanévben nyújtott tanulmányi, sportban elért eredményekért, közösségi munkájukért jutalomkönyvet adott át a tanulóknak.

 

A megjelentek Balog Bianka 8.b., Szabó Áron 4.a. osztályos tanulók szavalatát, valamint a hetedikes, nyolcadik osztályos diákok, illetve Harsányi Zsófia énekes előadásait hallhatták. Az ünnepségen a búcsúzó diákok átadták az iskola zászlóját a hetedikes diákoknak.

 

A ballagó diákok névsora:

 

8.a osztály:

 

Ádám Ákos
Balla Réka
Durku Olivér
Gecse Lilla
Hadászi Evelin Emerencia
Horváth Letícia Ildikó
Iski Bertalan
Iski Tünde
Králik Réka
Lippai Anett Jázmin
Oláh Ajsa
Oláh János Szabolcs
Sándor Amanda Vanessza
Sándor Levente
Tamás Alex Attila
Tomori Petra
Tóth Bence Tibor
Tribol Valentin Márió
Vámos Bianka

 

Osztályfőnök: Világi Eszter

 

8.b osztály:

 

Balogh Bianka Evelin
Balogh Dávid
Balogh Tímea Anna
Bandor Dániel
Bodnár Annabella
Dancs Dominik
György László József
Horváth Attila
Horváth Gáspár András
Horváth Kinga
Horváth Máté
Kácsándi Dominik Gusztáv
Kozma János
Nadj Péter
Nagy Máté
Oláh János István
Pocsai Éva
Sándor Attila József
Sándor Bianka
Sándor Katalin
Séra Sándor
Spala Szabolcs
Szita Krisztián József
Takács Szilveszter Szilárd
Tímári Renátó
Ulrik János Ágoston

 

Osztályfőnök: Pikó Attila

 

Ballagás a Kántor Mihály Általános Iskolában - 2018.06.16.

 

Iskolagála

2018. június 15.

Év végi iskolagáláját tartotta meg a Kántor Mihály Általános Iskola 2018. június 13-án.

 

A Nagy Dezső Művelődési Házban megrendezett eseményen részt vett Dr. Szepesy Márk, Cigánd város jegyzője és Némethné Szendrei Csilla iskola igazgató.

 

A diákokat, szülőket, pedagógusokat Gulyásné Dócs Krisztina tanárnő köszöntötte.

 

A gálán az iskola énekkara, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a SAMI néptáncos, moderntáncos és klasszikus balett tanszakos növendékei, valamint az iskola valamennyi évfolyama mutatott be zenés, táncos, verses produkciókat.

 

Iskolagála - 2018.06.13.

 

Széptan AMI évzáró hangverseny

2018. június 12.

A Széptan Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró hangversenyét rendezték meg 2018. június 11-én Cigándon.

 

Az ünnepi műsornak a Nagy Dezső Művelődési Ház adott helyet.

 

A rendezvényen részt vett Oláh Krisztián, Cigánd városának polgármestere, Dr. Szepesy Márk jegyző és Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya.

 

A megjelent vendégeket, szülőket rokonokat Némethy Viktória, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola vezetője köszöntötte és köszönte meg a gyerekeknek az egész éves kitartó és eredményes munkájukat.

 

A hangversenyen a zeneiskola zongora, hegedű és citera tanszakos növendékei adtak számot tudásukról, de színpadra léptek a TriAngel Majorette Tánccsoport táncosai és a sátoraljaújhelyi Hangász Négyes formáció is.

 

Bemutatójukat vastapssal jutalmazták a nézőtéren helyet foglalók.

 

A művelődési ház aulájában pedig az iskola rajz tanszakos diákjainak munkájából állítottak össze kiállítást, mely nagy tetszést nyert a hangversenyre érkezők körében.

 

Széptan AMI évzáró hangverseny - 2018.06.11.

 

Szezonzáró vacsora labdarúgóknak

2018. június 11.

A 2017/2018-as szezon ünnepi zárásaként tartottak közös vacsorát a Cigánd SE utánpótlás korú labdarúgóinak, a gyerekek szüleinek és a klub vezetőinek az iskolai étkezdében 2018.június 8-án.
A vendégeket Nagy Gábor az egyesület utánpótlásért felelős szakmai vezetője köszöntötte.

 

Köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester, aki köszönetet mondott a szülőknek a támogatásért és a gyerekeknek és az edzőknek az egész éves munkájukért.

 

Ablonczy Dániel, a klub elnöke is köszönetet mondott minden gyereknek és edzőnek a szezonbeli munkájukért, valamint a jelenlegi helyzetről és jövőbeni tervekről is szót ejtett.

 

A köszöntők után a korosztályos csapatok edzői értékelték a gyerekek szezonbeli teljesítményét.

 

Az értékeléseket követően azok a játékosok vehettek át díjat, akik a saját korosztályukban a legjobb teljesítményt nyújtották. Ezután a csapatok edzői részesültek ajándékban a éves munkájuk elismeréséül.

 

A díjkiosztók után a megjelent gyerekek és vendégek egy finom vacsorát fogyaszthattak el.

 

A 2017/18 szezonban az edzők által választott legjobb játékosok:

 

U-7 korosztály: Horváth János
U-9 korosztály: Balabás Patrik
U10 korosztály: Máté Csaba
U11 korosztály: Csáki Gergő
U14 korosztály: Lakatos Richárd
U15 korosztály: Baranyi Sándor
U17 korosztály: Godarsky Lubomír
U19 korosztály: Orosz Bence
Lány U16 korosztály: Preszoly Vivien

 

Szezonzáró vacsora labdarúgóknak - 2018.06.08.

 

I. Városi Pedagógusnap Cigándon

2018. június 11.

Pedagógus nap alkalmából köszöntötték Cigándon a város aktív és nyugalmazott pedagógusait, az oktatási és fejlesztési intézményekben dolgozó, gyermekekkel foglalkozó kollégákat, segítőket, társintézmények és tagintézmények dolgozókat.

 

A meghitt ünnepségnek a Bodrogközi Múzeumporta táncpajtája adott helyet.

 

Rendhagyó ünnepség volt ez a javából, hiszen több mint százan fogadták el a város képviselő-testületének meghívását, ezzel is szemléltetve az erőt és értéket, melyet az értelmiség képvisel Cigándon és a Bodrogközben.

 

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Stumpf Attila Hivatalvezető Úr, valamint Kecsmár István (Tiszacsermely), Deák Bertalan (Révleányvár) Polgármester Urak is, akik a cigándi általános iskolához tartozó tagintézmények településeinek a polgármesterei.

 

A megjelent pedagógusokat Oláh Krisztián, a város polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy a tanítás az egyszerű halandó szemszögéből látszólag könnyű, erőfeszítés nélküli tevékenység… de gyermekekkel foglalkozni, nyelvükhöz és kultúrájukhoz való kötődésüket megalapozni, valamint átadni nekik az előző generációk által felhalmozott ismereteket, nem könnyű, de mégis az egyik legszebb misszió, ami létezik a világon.

 

Az ünnepi eseményen Cigánd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „A település gyermekeinek nevelésében végzett kiváló szakmai munkája és a városunk közösségi életének megszervezésében önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként” Kovács Lászlóné óvodapedagógust önkormányzati elismerésben részesítette.

 

Polgármester úr többek között kiemelte, hogy "Editke" városunk életének szerves részévé vált és a településünk értékeit, hagyományait hitelesen megőrizve, szabadidőt és fáradtságot nem kímélve, hosszú évek óta ad át számos helyi értéket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Személyisége mindig az őszinteséget és az örömet közvetíti mindannyiunk számára és ezzel kiemelkedő példa a fiatalabb generáció pedagógusainak is, hiszen munkaidőn túl is, kérés nélkül teszi a dolgát, aktívan részt vesz településünk "imázsának" formálásában.

 

A rendezvény vendége volt Dóczi Henrietta kiskövesdi gitárművész, aki nemcsak a hangszerével, hanem nagyon humoros prózai előadásával is szórakoztatta a jelenlévőket.

 

A megjelent pedagógusok az önkormányzat jóvoltából apró ajándékot kaptak e jeles alkalomból, melyet a képviselő-testület megjelent tagjai adtak át.

 

A finom ebédért a Bodrogközi Múzeumporta vezetőjének Szabóné Horváth Eszternek, a porta dolgozóinak és Linkner Tamásnak szeretnénk ezúton is köszönetet mondani.

 

Isten éltesse a Pedagógusokat!

 

I. Városi Pedagógusnap Cigándon - 2018.06.08.

 

Ballagás a Tündérkert Óvodában

2018. június 11.

A Cigándi Tündérkert Óvoda ballagási ünnepségét tartották meg a Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében 2018. június 8-án.

 

A művelődési házba való levonulás előtt a gyerekek énekszóval végigjárták az óvodát, így köszönve el társaiktól és az intézménytől.

 

Az ünnepségen részt vett Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere és Dr. Szepesy Márk jegyző úr.

 

Köszöntőt mondott Szűcs Erika vezető óvónő, aki elbúcsúzott az iskolába lépő gyerekektől, minden jót kívánva nekik az előttük álló feladatokhoz.

 

Az ünnepségen a ballagó gyerekek átvették a ballagó tarisznyát az óvónőktől és társaiktól.

 

A megható rendezvényen nem csak az iskolába készülő gyerekek búcsúztak el szeretett óvodájuktól és nevelőiktől, hanem a kis csoportos és középső csoportos gyerekek is versekkel köszöntek el társaiktól, akik szeptemberben már az iskolapadban kezdik az új tanévet.

 

Az ünnepség végén a szülők, rokonok adták át ajándékaikat a gyerekeknek.

 

A ballagó óvodások névsora:

 

Csercsa Dorka
Filep Zoé
Puporka Eduárd Zoltán
Laczkó Kevin Ferenc
Bodnár Hanna Ramóna
Dorony Jáde Eliána
Milák Ádám Levente
Tóth Hanna Mária
Oláh Kevin
Sándor Ramóna Klaudia
Unger Csaba
Ágoston Lili
Fodor Hanna
Rózsa Dávid Péter
Balla Lilla
Bötykös László
Horváth Jázmin Vanda
Mata Lajos Zoltán
Tamás Ádám Patrik
Tintér Krisztián Benjamin
Kolozsvári Bence
Tóth Ramóna
Tóth Szabolcs János
Gólya Nikolasz István
György Judit

 

Ballagás a Tündérkert Óvodában - 2018.06.08.

 

SAMI néptánc gála

2018. június 08.

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi telephelyének évzáró gáláit tartották Cigándon.

 

2018. június 6-án a Bodrogközi Múzeumportán a néptáncos gyerekek mutatták meg tudásukat a nagyérdeműnek.

 

A megjelent szülők, rokonok nagy tapsban részesítették a táncosokat, akik szóló és csoportos produkciókat mutattak be az idei tanévben tanultakból, valamint a versenyeken elért eredmények is elhangzottak.

 

A gálán részt vett Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Dr. Szepesy Márk a város jegyzője. A megjelenteket Darmos Csaba a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese köszöntötte.

 

A táncbemutató végén a gyerek meglepetésben részesültek. Az iskola 20 éves fennállásának alkalmából egy nagy közös születésnapi tortával kedveskedtek a diákoknak.

 

SAMI néptánc gála - 2018.06.06.

 

SAMI modern tánc gála

2018. június 08.

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi telephelyének évzáró gáláit tartották Cigándon.

 

2018. június 5-én a Nagy Dezső Művelődési Házban a modern tánc és klasszikus balett tanszakos növendékek mutatták be az idei tanévben tanult koreográfiákat. A gálán az idei versenyeken elért sikereket is megismerhették a megjelent vendégek.

 

A műsoron részt vett Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője, Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya, Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Dr. Szepesy Márk a város jegyzője is.

 

A bemutató hatalmas sikert aratott a megjelent szülők, vendégek körében, a produkciókat nagy tapssal jutalmazták.

 

Az előadás végén Oláhné Fojdl Adrienn klasszikus balett- és modern tánc pedagógus köszönte meg a diákok egész éves kitartó munkáját és a szülők segítségét, illetve a Kántor Mihály Általános Iskolának és Cigánd Város Önkormányzatának a sok éves támogatást. Meglepetésként pedig egy hatalmas tortát hozott fel a színpadra, melyet az idén 20 éves Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tiszteletére készítettek.

 

SAMI modern tánc gála - 2018.06.05.

 

Felhívás

2018. június 04.


 

Területvédelmi tartalékosok szerződéskötése

2018. május 31.

Új szolgálati formát vezetett be a honvédség: ez a területvédelmi elven szervezett tartalékos rendszer, amely ugyanúgy önkéntes, mint minden más tartalékos szolgálati forma.

A Cigándi Járásban 2018. május 31-én írták alá a szerződésüket a területvédelmi tartalékosok a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében.

 

Az ünnepségen részt vett Oláh Krisztián, Cigánd Város, Milinki László, Karcsa Nagyközség és Dakos János, Karos Község polgármestere, Stumpf Attila a Cigándi Járási Hivatal vezetője, illetve Szombati Emese alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Előkészítő Részleg vezetője.

 

Köszöntőt mondott Stumpf Attila hivatalvezető és Oláh Krisztián polgármester, aki kiemelte, hogy történelmi jelentőségű ez a nap, hiszen korábban ilyen jellegű program nem volt a térségben, valamint mindketten gratuláltak és minden jót kívántak az önkénteseknek.

 

Szombati Emese alezredes asszony is üdvözölte az önkénteseket, megköszönte a támogatást a mind a Cigándi Járásnak, mind a települések vezetőinek a közreműködést és a segítséget, hogy sikerrel valósult meg a járásban a toborzás. Továbbá tájékoztatta a tartalékosokat a közel jövőben várható eseményekről, kötelezettségekről.

 

Területvédelmi tartalékosok szerződéskötése - 2018.05.31.

 

Kihívás napja

2018. május 30.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven  Cigánd Város  Önkormányzata idén is csatlakozott a nemzetközi Kihívás napja programsorozathoz.

 

A  város  intézményei számos programot szerveztek, mely hasznos és kellemes elfoglaltságot kínált a résztvevők számára.

 

A Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubja tagjai közös tornán vettek részt. A Cigándi Tündérkert Óvoda és a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde is egy-egy rövid tornabemutatóval vette ki a részét a programból.

 

A Kántor Mihály Általános Iskola egész napos rendezvényén - melyen a tiszacsermelyi, révleányvári és a zemplénagárdi tagintézmény valamennyi tanulója és tanára részt vett - a diákok különböző sportversenyeken (futás, futball, floorball, királylabda, ügyességi és akadályverseny, sorversenyek) mérettették meg magukat. Kipróbálhatták az ugráló várat, valamint a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs tagjai mutatták be a tűzoltó szerkocsi felszerelését.

 

A délelőtt folyamán Béres Alexandra fitness világ- és Európa-bajnok tartott közös tornát a gyerekeknek és a pedagógusoknak. Alexandrát nagy szeretettel és ovációval fogadták a diákok és tanárok egyaránt, a gyakorlatai pedig igazán felpezsdítették a résztvevőket.

 

A nap további részében az iskola évfolyamai főzőversenyen is összemérhették tudásukat. A legfinomabb ételeket elkészítő osztályok jutalomban részesültek. 

 

A rendezvény újabb fénypontja a Cairo együttes koncertje volt. A közönség-kedvenc előadók hatalmas bulit teremtettek az iskola udvarán, a gyerekek együtt énekeltek és táncoltak az együttes tagjaival.

 

Az érdeklődök a Széptan Alapfokú Művészeti Iskolában Gulyásné Balla Mária vezetésével aerobic órán, míg a  Cigánd  SE Természetjáró és Bringa Club szervezésében kerékpártúrán vehettek részt, mely a Kihívás napja záróeseménye is volt egyben.

 

Kihívás napja - 2018.05.30.

 

Gyermeknap a Városi Könyvtárban

2018. május 28.

 

Gyermeknap a Városi Könyvtárban

 

A nemzetközi Gyermeknap alkalmából a nyíregyházi Katica Bábszínház látogatott el a Városi Könyvtárba 2018. május 26-án.

 

Az előadás előtt Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető köszöntötte a gyerekeket és szülőket, akik szép számmal jelentek meg a rendezvényen.

 

A Katica Bábszínház tagjai Az aranycsibe című mesejátékot mutatták be, melyet nagy örömmel fogadtak és nagy tapssal jutalmaztak kicsik és nagyok egyaránt.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Trash Art kiállítás Gödöllőn

2018. május 28.

 

Cigándiak a gödöllői Trash Art kiállításon

 

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas szobrokkal és installációkkal debütált 2017. májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá – és aratott hatalmas sikert a látogatók körében. A szobrokat művészeti, agrár és műszaki egyetemek hallgatói, valamint szakmai és civil szervezetek önkéntesei alkották meg.

 

2018-ban is a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőporgramja 2018. május 25-27. között.

 

Az idén a Biodiverzitás a fő téma, azaz a biológiai sokféleség és az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerülnek a fókuszba. Az ember, saját létformájának fenntartása és növekvő igényeinek kielégítése érdekében folyamatosan csökkenti az élővilág változatosságát, a megmaradó helyeket pedig elszennyezi újrahasznosításra nem kerülő hulladékaival.

 

Az idei kiállításra a Cigánd SE Természetjáró és Bringa Club csapata is nevezett Csupakuka nevű szobrával, melynek építéséhez a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület és a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola tanulói is segítséget nyújtottak.

 

A szobrot 2018. május 24-én helyezték el a gödöllői Grassalkovich-kastély mellet található parkban a csapat tagjai, melyet egészen 2018. június 30-ig lehet megtekinteni.
A cigándi szobor “Csupakuka” küldetése: Az “alkotás” a szemetet, minta az emberiség saját “művét” a biodiverzitás szörnyszülöttjeként ábrázolja, amely az alkotóját is felfalja. A szörny karjaiban földünket tartja, amelyet elfogyasztva egy emberi csontváz jelenik meg mögötte. Mint szobor szimbolikus jelentősége és figyelemfelkeltő szerepe mellett aktuál-funkcióval is bír. A kizárólag újrahasznosított anyagokból készült “alkotás” petpalackfaló szörny is egyben. A száján lehet bedobni az összegyűjtött pet-palackokat és oldalt egy ajtón üríthető. Számtalan szimbolikus jelentősége mellett így akarjuk ösztönözni a lakosokat a szelektív hulladékgyűjtésre! A környezetvédelem fontosságára a szörny csápjaival is célzunk, amelyek végére egy-egy napelem került, amelyek a szörny éjszakai megvilágítását segítik!

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Kerékpárral 7 határon át

2018. május 28.

 

Kerékpárral 7 határon át - 4 nap, 2 ország, 50 település, 320 km

 

“Kerekek és lépések a történelmi Bodrogköz településein” címmel kerekedtek fel a Cigánd SE Természetjáró és Bringa Club tagjai.

 

Az akció Cigánd Város Önkormányzatának a Kerékpárral 7 határon át elnevezésű pályázatának keretében valósult meg, mely a Nemzeti Fejlesztési minisztérium támogatásával jött létre.

 

2018. május 17-én indult el Cigándról és 2018. május 20-án Cigándon ért véget a túra, mely során a kerékpárosok az Alsó-és Felső-Bodrogköz 50 települését látogatták meg. A négy nap alatt a csapat tagjai 320 km-t teljesítettek összesen.

 

A delegáció tagjai egy felhívást is vittek magukkal, mely a közös együttműködésről, közös gondolkodásról szólt és minden állomáshelyen aláíratták a helyi településvezetőkkel.

 

A bicikliseket mindenütt nagy szeretettel fogadták, frissítővel, harapnivalóval kínálták, valamint egy picit betekinthettek a települések történelmébe is.

 

A túra célja többek között az volt, hogy a Bodrogköz településeit közelebb hozza egymáshoz és olyan kapcsolati rendszert hozzon létre, mely a jövőben sikeresen működhet.

 

A csapat tagjainak a fáradtság mellet az időjárás elemeivel is meg kellett küzdeniük, de a kezdeményezés elérte a célját.

 

Külön köszönet jár Deák Bertalannak, Révleányvár, Zurbola Mihály, Lelesz (Szlovákia), valamint Horváth Tibor, Felsőberecki polgármesterének és kollégáiknak, akik a szállást és az étkezést biztosították a túrázók számára.

 

A csapat tagjai: Oláh Krisztián, Ablonczy Dániel, Zurbola Mihály (Lelesz polgármestere, Felső-Bodrogköz, Szlovákia) Gönczi Zsolt, Némethy András, Orosz József, Kristóf István, Nagy Dávid, Oláh Tamás, Szabó Gábor, György Márk, Nagy Gergely, ifj. Gönczi Zoltán, Kovács Gábor.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Meghívó

2018. május 28.


 

Tájékoztató

2018. május 22.


 

Tájékoztató

2018. május 22.


 

Meghívó

2018. május 16.


 

Meghívó

2018. május 16.


 

Közösségek Hete

2018. május 10.

A Cigánd Városi Művelődési Központ idén is csatlakozott a Közösségek Hete elnevezésű országos programhoz.

 

Ennek keretén belül aszfaltrajzversenyt hirdettek az intézmény dolgozói, amelyen a Kántor Mihály Általános Iskola alsó tagozatos diákjainak egy csoportja vett részt.

 

A gyerekek kedvenc mesehősüket rajzolhatták le a könyvtár mögötti aszfaltozott területre, amiket az intézmény dolgozói értékeltek.

A sok szép, színes rajz közül végül a legjobb hármat jutalmazták az ítészek.

  • helyezett: Iski Tamara
  • helyezett: Sándor Bianka
  • helyezett: Sándor Máté

Akiket nem díjaztak sem mentek haza üres kézzel. Ők emléklapot, valamint minden résztvevő gyerek egy-egy csokit kapott ajándékba.

 

Közösségek Hete - 2018.05.09.

 

Anyák napja az általános iskolában

2018. május 10.

Az édesanyákat köszöntötték a Kántor Mihály Általános Iskola első osztályos tanulói 2017. május 7-én.

 

A művelődési házban megtartott eseményen a diákok szülei, nagyszülei, hozzátartozói vettek részt.

A megjelent vendégeket Gulyásné Dócs Krisztina köszöntötte.

 

A köszöntő után a gyerekek egy veres-zenés előadással köszöntötték az édesanyákat, melynek végén egy-egy szál virágot adtak át szüleiknek a tanulók.

 

Anyák napja a Kántor Mihály Általános Iskolában - 2018.05.07.

 

Anyák napja a művelődési házban

2018. május 09.

A Cigándi Tündérkert Óvoda Pillangó csoportja örvendeztette meg az édesanyákat, nagymamákat 2018. május 8-án a Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében.

 

A megjelent szülőket, hozzátartozókat Gönczi Zoltánné óvónő köszöntötte. Az ünnepi műsoron részt vett Szűcs Erika vezető óvónő is.

 

A gyerekek zenés táncos műsorát és apró ajándékait meghatódva fogadták és hatalmas tapssal jutalmazták a jelenlévők.

 

Anyák napja - Tündérkert Óvoda - Pillangó csoport - 2018.05.08.

 

Anyák napja az Idősek Klubjában

2018. május 04.

Anyák Napja alkalmából köszöntötték a Cigándi Idősek Klubja tagjait 2018. május 4-én.

 

Az ünnepségen a megjelent édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat Nagy Istvánné és Kovács Bertalanné gondozónők köszöntötték. Nagy Istvánné a Legszebb vasárnap című történettel kívánt boldog Anyák Napját a klubtagoknak.

 

E jeles alkalomból a Cigándi Tündérkert Óvoda Tulipán csoportja mutatott be egy anyák napi összeállítást, melynek végén egy apró ajándékkal kedveskedtek a vendégeknek.

 

Az óvódások után Oláh Krisztián polgármester köszöntötte az édesanyákat. Köszöntőjében elmondta: „Miközben az édesanyákat ünnepeljük, a jó Isten is meg akar szólítani bennünket. Hiszen az anyaság adottsága, Isten teremtő akaratának következménye. A nők különleges és kizárólagos képessége, adottsága, megtisztelő kiváltsága, hogy testük részese lehet a teremtés csodájának”, valamint „az a gyermek ünnepel helyesen, akinek a szívében megtalálható az édesanyja iránti szeretet, tisztelet.”

 

Ezt követően Dakos Jánosné intézményvezető asszony és polgármester úr kedveskedett egy-egy virággal a jelenlévőknek.

 

Anyák napja alkalmából a klubtagok közül néhányan egy-egy verset szavaltak el.

 

Az ünnepség végén a gondozónők egy ebéddel kedveskedtek az ünnepségen résztvevőknek, miközben egy alkalomhoz illő videó bejátszást nézhettek meg.

 

Anyák napja az Idősek Klubjában- 2018.05.04.

 

Tájékoztató

2018. május 09.


 

Fólia 2018

2018. május 03.

Az évek óta sikeresen működő START program keretében az idén is sor kerül melegházi termékek (primőrök, palánták, virágok) termelésére. Cigánd Város Önkormányzata minden család részére 1.000 Ft értékű palántát biztosít. A palántákat - igény szerinti összeállításban – a mellékelt jeggyel 2018. május 7-től minden munkanap munkaidőben lehet átvenni, Cigánd, József A. u. 3. szám alatt. (a fóliasátraknál).

 

Fólia - 2018.05.03.

 

Zöldágjárás

2018. május 02.

Ragyogó időben rendezték meg Cigándon a hagyományos Zöldágjárást 2018.április 29-én.

 

A rendezvényen résztvevők a Bodrogközi Múzeumportától indultak el felpántlikázott zöld ágakkal. A református templomhoz érkezve a felvonuló táncos lányok bemutatták a hagyományos cigándi zöldágjárást Téglás Dezső citera kíséretére, majd Kristóf István református lelkész köszöntötte a felvonulás és a gyülekezet tagjait. A felvonuláson, a táncosokon és a vendégeken kívül a Cigándi T ündérkert Óvoda gyermekei és óvónői is részt vettek. 

 

A múzeumportára visszaérkezvén egy rövid szünetet követően kezdődött a színpadi program.

 

Köszöntőt mondott Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője.

 

A köszöntőt követően a lengyelországi Kolaczyce-ből,az ukrajnai Lembergből, az erdélyi Körösfőről érkezett csoportok, valamint a cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes táncos bemutatója szórakoztatta a jelenlévőket.

 

A rendezvény ideje alatt a kilátogatók kézműveskedhettek, lovagolhattak, íjászkodhattak, népi játékokkal játszhattak, állatokat simogathattak és megtekinthették a Bodrogközi Múzeumporta kiállításait.

 

Zöldágjárás - 2018.04.29.

 

Tájékoztató

2018. április 27.


 

Meghívó

2018. április 24.


 

Hálaadó istentisztelet

2018. április 23.

Hálaadó istentiszteletet tartottak a cigándi református templomban 2018. április 22-én.

 

Az ünnepi alkalmon a településen élő idősekért adott hálát Kristóf István református lelkész.

 

Az istentisztelet magasztos hangulatát a sárospataki A Művelődés Háza Kamarakórusa és a cigándi konfirmandusok ünnepi műsora tette még ünnepélyesebbé.

 

Az ünnepséget követően a gyülekezet tagjai és a meghívott vendégek szeretetvendégségen vettek részt a Református Egyházközösség imatermében.

 

Hálaadó istentisztelet - 2018.04.22.

 

Felhívás

2018. április 20.

Cigánd Város Önkormányzata bútorüzemébe hosszú távra keres faipari végzettséggel rendelkező megbízható munkavállalót üzemvezető munkakörbe.

 

Feladatok: gyártási folyamat felügyelete, munkaszervezés, kapcsolattartás a megrendelőkkel.

 

Bérezés: 200.000 Ft/hó
Béren kívüli juttatások:

- céges biztosítás,

- céges telefon,

- utazási költségtérítés.

 

Az állás 2018. május 2-től tölthető be.

 

Jelentkezni személyesen, írásban vagy elektronikus úton lehet a Cigándi Polgármesteri Hivatal titkárságán.

 

Elérhetőségek:

- tel: 47/534-400

- email: jegyzo@cigand.hu

- postacím: Cigándi Polgármesteri Hivatal 3973 Cigánd, Fő u. 80.

 

További információt Dr. Szepesy Márk jegyző nyújt a 47/534-403 telefonszámon.

 

Felhívás

2018. április 16.

Cigánd Város Önkormányzata bútoripari programjához keres szakképzett szabász/varró vagy kapcsolódó végzettséggel rendelkező dolgozót.

 

Bérezés nettó 110.000 forint/hó.

 

Jelentkezni személyesen vagy írásban lehet a Cigándi Polgármesteri Hivatal titkárságán.

 

További információt Dr. Szepesy Márk jegyző nyújt a 47/534-403 telefonszámon.

 

Óvodai vásározó

2018. április 06.

A hagyományos cigándi vásárok hangulatát megidéző rendezvényt tartott a Cigándi Tündérkert Óvoda a Bodrogközi Múzeumportán 2018. április 6-án.

 

A megjelent vendégeket, szülőket Szűcs Erika vezető óvónő köszöntötte, aki elmondta, hogy a rendezvény bevételét új óvodai játékok vásárlására kívánják fordítani, valamint köszönetet mondott minden szülőnek, támogatónak, akik bármilyen formában segítették a program létrejöttét.

 

A köszöntőt követően az óvodás gyerekek és az óvónők közösen mutatták be Vásározó című műsorukat, melyet hatalmas tapssal jutalmaztak a jelenlévők.

 

A forgatagban különböző, kézzel készült ajándéktárgyakat, díszeket, mézet, süteményt vásárolhattak azok, akik kilátogattak a Múzeumportára.

 

Óvodai vásározó - 2018.04.06.

 

Felhívás

2018. április 06.


 

Meghívó

2018. március 27.


 

Pályázat

2018. március 27.


 

Közlemény

2018. március 27.


 

Szelektálj Cigánd!

2018. március 26.

Cigánd Város Önkormányzata Szelektálj Cigánd projektjének zárónapján a Szabadidő Központban és a Nagy Dezső Művelődési Házban a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói nem szokványos ismeretterjesztő programokon vehettek részt.

 

Kezdésként a művelődési házban Molnár Attila Dávid, a PET Kupa ötletgazdájának, a Természetfilm.hu Egyesület vezetőjének legújabb dokumentumfilmjét nézhették meg a diákok, Üzenet a palackban címmel.

 

Ezt követően a szabadidő központban újrahasznosított anyagokból készült játékokkal játszhattak a gyerekek (sakk, lengőteke, malom stb.) és kézműves foglalkozás keretében készíthettek ajándékokat.

 

A cigándi iskolás osztályoknak meghirdetett Hulladékból szobrot című helyi pályázat nyertesének ötlete alapján épített hulladékszobrot a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület. Az így elkészült szemétevő szemétszörny májusban a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Trash Art kiállításán is bemutatkozik majd. A szobor megépítéséhez kizárólag újrahasznosítható, helyben keletkezett hulladékot használtak fel az alkotók!

 

A nap meglepetésvendége a fiatalok aktuális kedvence Raul és Ábrahám volt, akik fellépésükkel hatalmas sikert arattak a rendezvényen résztvevő közel 400 gyerek között.

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Szelektálj Cigánd! - 2018.03.23.

 

Üzenet a palackban

2018. március 26.

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult „Szelektálj Cigánd!” pályázat keretén belül mutatták be Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Egyesület vezetőjének, a PET Kupa ötletgazdájának Üzenet a palackban című legújabb filmjét. A dokumentumfilm a PET Kupa létrejöttéről, annak jogosultságáról és a Tisza bemutatásáról szól. A filmpremiernek 2018. március 22-én a Nagy Dezső Művelődési Ház díszterme adott otthont.

 

A megjelent vendégeket Kovács Gábor köszöntötte, majd Hankó Gergely természetvédelmi mérnök, a Greenius vezetője és Molnár Attila Dávid osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

 

A művelődési ház aulájában ingyenesen látogatható új kiállítás betekintést enged a tiszai hulladékszennyezés jelenkori állapotába.

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Üzenet a palackban - 2018.03.22.

 

Meghívó

2018. március 20.


 

Március 15-i megemlékezés

2018. március 15.

A százhetven évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek Cigándon 2018. március 15-én.

 

Az ünnepség a Hősök terén lévő Kossuth szobornál vette kezdetét, ahol a Himnusz elhangzását követően Gecse Lilla 8.a osztályos tanuló szavalatát hallhatták a jelenlévők.

 

A szavalatot követően a város vezetésének, a cigándi járási hivatalnak, a település intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői helyeztek el koszorút az egykori kormányzó szobránál.

 

A szabadtéri események zárásaként a Sarkantyús Néptáncegyüttes férfikara adta elő oláhos táncát.

 

A program a Nagy Dezső Művelődési Házban folytatódott, ahol Pikó Sándor tanár mondott ünnepi köszöntőt és idézte meg a forradalom emlékét.

 

A hősök emlékének a Kántor Mihály Általános Iskola hatodik évfolyama egy irodalmi műsorral, az énekkar és a Sarkantyús Néptáncegyüttes egy-egy dalcsokorral és tánccal adóztak.

 

A színpadi produkciókat követően Oláh Krisztián polgármester mondott beszédet. Kiemelte, hogy az iskola tanulóitól illik és kell, hogy méltó módón emlékezzünk a múltra, ezzel együtt nem szabad megfeledkezni azokról, akik itt élnek és dolgoznak körülöttünk a mindennapokban.

 

Mindezeknek a gondolatoknak egy sajnálatos lakástűz adta az apropóját, mely február 23-án késő este történt városunkban, melyben egy gázpalack is felrobbant. Az esetnél Juhász Máté rendőr törzsőrmester és Oláh László rendőr törzszászlós, körzeti megbízott tanúsított bátor magatartást. Juhász Máté rendőr törzsőrmester életének kockáztatásával menekítette ki az égő házban ott tartózkodókat. Oláh László rendőr törzszászlós a szomszédokat riasztotta és kérte őket, hogy készüljenek fel arra az esetre, hogy szükség esetén talán el kell hagyniuk otthonaikat. Erre szerencsére nem került sor, hiszen a tűzoltók időközben megfékezték a tüzet.

 

A település lakosságáért végzett kiemelkedő munkájukért Cigánd Város Önkormányzata dicséretben és pénzjutalomban részesítette a két járőrt.

 

A tűzoltókat is köszönet illeti a példás helytállásért, hiszen a riasztást követően 5 percen belül kint voltak a káresetnél és a gyors beavatkozásnak hála, nem történt még nagyobb katasztrófa. Belegondolni is rossz, mii történt volna akkor, ha Sátoraljaújhelyből vagy éppen Kisvárdából kellett volna érkezniük a tűzoltóknak.

 

Polgármester úr kiemelte továbbá azt is, hogy ha baj történik, Cigánd Városa teles egységet képez, mely jelen esetben a Katasztrófavédelmi Őrs és a Rendőr Őrs munkáját jelentette. Továbbá Cigánd Város Önkormányzata is minden lehetőséget megadott a károsultak minél hamarabb visszatérhessenek az otthonukba. Cigánd Városi Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. dolgozói már dolgoznak a tető helyreállításán és azt is, hogy a lakás biztosítva volt.

 

Az díjak átadása után az ünneplő közönség a Szózat közös eléneklésével zárta az emelkedett hangulatú megemlékezést.

 

Március 15-i megemlékezés - 2018.03.15.

 

Meghívó

2018. március 14.


 

Meghívó

2018. március 12.


 

Bolhapiac

2018. március 10.

Játékok, ruhaneműk, apró tárgyak bőséges választéka várta az érdeklődőket a második alkalommal megrendezett bolhapiacon 2018. március 10-én a cigándi Szabadidő Központban.

 

A bolhapiacra bárki elhozhatta azokat a dolgait, amelyek számára haszontalannak bizonyultak, de bárki más számára még nagy segítséget, örömet okozhattak.

 

Az érdeklődők szívesen keresgéltek az eladásra kínált portékák között. Rengeteg dolog talált új gazdára.

 

A bolhapiac Cigánd Város Önkormányzata Szelektálj Cigánd projektjében a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

 

Bolhapiac - 2018.03.10.

 

Nőnapi operett-előadás

2018. március 09.

A Nemzetközi Nőnap alkalmából tartottak ünnepi operett előadást a cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház színháztermében 2018. március 9-én.

 

A rendezvénnyel a Cigánd Város Önkormányzat kötelékébe tartozó hölgy dolgozóknak kedveskedtek.

 

Az ünnepségen Oláh Krisztián polgármester úr mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy 230 női dolgozót foglalkoztat az önkormányzat, számos intézmény élén női dolgozók vannak. De szót ejtett a városban dolgozó többi női dolgozóról is.

 

A köszöntőt követően az Operett Miskolcz társulat tagjai, Ládi Gabriella és Bagi Csaba teremtettek kiváló hangulatot jól ismert operett számok előadásával.

 

A színpadi produkció után a megjelent hölgy vendégek nem mentek haza üres kézzel: Cigánd Város Önkormányzata nevében minden megjelent hölgynek egy-egy virággal és egy kis édességgel kedveskedtek a városelöljárói.

 

A műsor létrejöttéért „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkénteseinek szeretnénk köszönetet mondani.

 

Nőnapi operett-előadás - 2018.03.09.

 

Meghívó

2018. március 08.


 

Felhívás

2018. március 08.


 

Farsangi programok Cigándon

2018. február 13.

Igazi karneváli hangulatban telt a farsangi időszak utolsó napja Cigándon.

 

2018. február 13-án a Bodrogközi Múzeumportán és a Városi Könyvtárban is zajlottak az események.

Délelőtt a Bodrogköz Kincsei Bölcsőde és a Cigándi Tündérkert Óvoda népi rigmusok csujogatása, farsangi énekek éneklése és nagy hangoskodás közepette égették el a kiszebábot a Múzeumporta előtti téren. A gyerekek forró teával melegítették fel magukat, a farsangi fánkot a rossz idő miatt az óvodában fogyasztották el.

 

Délután a Városi Könyvtárban az Kántor Mihály Általános Iskola tanulói vettek részt egy farsangi játszóházban, ahol különböző maszkokat készíthettek. Bötkyösné Fodor Kitti könyvtárvezető a farsangi szokásokról beszélt a gyerekeknek és farsangi verseket olvasott fel a jelenlévőknek.

 

A könyvtári programmal párhuzamosan a BTKT Szociális Szolgáltató Központ Cigándi Idősek Klubja tagjai a Múzeumportán búcsúztatták a telet. A vidám hangulatú eseményen kipróbálhatták a népi játékokat, megkóstolhatták a farsangi fánkot és elégették a telet szimbolizáló kiszebábot is.

 

Télűzés a Múzeumportán - 2018.02.13.

Farsangi játék a Városi Könyvtárban - 2018.02.13.

 

Meghívó

2018. február 08.


 

Kántor Mihályra emlékeztek Cigándon

2018. január 31.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat zárónapján tartottak megemlékezést a cigándi Kántor Mihály Általános Iskolában 2018. január 31-én, mely az iskola névadójának 133. évfordulója is egyben.

 

A délelőtt folyamán az iskola előtt található, Kántor Mihályt ábrázoló mellszobornál tartottak megemlékezést az iskola diákjai és pedagógusai.

 

Az eseményen a város elöljáróin, a cigándi járás képviselőin, a város intézményeinek vezetőin kívül részt vettek az iskola egykori vezetői és pedagógusai, valamint Donkó József a Sárospataki Tankerület Központ vezetője, Oláhné Terjék Erzsébet tagintézmény vezető.

 

A Himnusz elhangzását követően Kántor Mihály: Gyermekszemek című versét szavalta el Deák Dóra 6.a osztályos tanuló.

 

A szavalatot követően Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony emlékezett meg a néhai kántortanító életéről és munkásságáról.

 

Az ünnepi beszéd után Filep Tímea 7.a osztályos tanuló mondta el az egykori néptanító Az ötödik parancsolat című versét, majd a Cigándi Gyermektánccsoport tagjai mutattak be cigándi táncokat.

 

A megemlékezés zárásaként a Cigándi Járás, a város önkormányzatának, intézményeiknek és civil szervezeteinek vezetői és képviselői helyeztek el koszorút Kántor Mihály szobránál.

 

Kántor Mihályra emlékeztek Cigándon - 2018.01.31.

 

Tornaterem-átadó ünnepség

2018. január 31.

Felújítás után ismét birtokukba vehették a Kántor Mihály Általános Iskola tornatermét a tanulók és a tanárok Cigándon.

 

Ennek alkalmából tartottak átadó ünnepséget az iskola aulájában 2018. január 31-én.

 

A város elöljáróin, intézményeinek vezetőin, az iskola egykori vezetőin kívül meghívott vendégek között volt Szabóné Horvát Judit nyugalmazott tanító és Mucsi Gergely a nyíregyházi Dechatlon Áruház igazgatója is.

 

Az ünnepség egy rendhagyó eseménnyel kezdődött. Donkó József, a Sárospataki Tankerület Központ vezetője adta át a 2017/2018-as tanév végén nyugdíjba vonult Szabóné Horvát Judit tanítónak a Pedagógusi Szolgálati Emlékérmet, negyvenéves pályafutásának kitüntetéséül.

 

A tantestület egykori tagját Gulyásné Dócs Krisztina tanárnő méltatta, kiemelve,nyékládházi, ónodi kitérőt követően 1986 augusztus 16-tól volt oszlopos tagja a pedagógusi karnak . Nyugdíjba vonulásával egy kimagasló szaktudású, kreatív, sokoldalú személyiség távozik a nevelőtestületből.

 

Az eseményen Némethné Szendrei Csilla igazgató asszony mutatta be a pályázatot, melynek segítségével megújulhatott a tornaterem. Köszönetet mondott minden partnernek és támogatónak, akik segítették a pályázat megvalósulását.

 

Igazgató asszony szavait Mucsi Gergely, a nyíregyházi Dechatlon Áruház igazgatója beszéde követte, majd együtt vágták át a szalagot a tornaterem bejáratánál.

Az ünnepség zárásaként a megújult tornateremben az iskola tanulói egy látványos tornabemutatóval avatták fel az épületrészt.

 

Tornaterem-átadó ünnepség - 2018.01.31.

 

Toborzás Cigándon

2018. január 31.

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának képviselői tartottak toborzást Cigándon a Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében.

 

A toborzásra a cigándi lakosokon kívül a térség több településéről érkeztek férfiak és nők egyaránt.

 

A honvédség képviselői tájékoztatójukban elmondták az érdeklődőknek, vagy önkéntes műveleti tartalékos, vagy önkéntes területi tartalékos katonának lehet jelentkezni. Elhangzott továbbá az is, milyen feltételei vannak a jelentkezésnek.

 

A tájékoztató végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az elhangzottakkal kapcsolatban, melyre készséggel válaszoltak az előadók.

 

Toborzás Cigándon - 2018.01.31.

 

Kosárfonó a Múzeumportán

2018. január 30.

A Magyar Kultúra Hete programsorozat részeként kézműves foglalkozást tartottak Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán 2018. január 29-én.

 

A foglalkozáson a Kántor Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói közül vettek részt páran, akik így betekintést nyerhettek a kosárfonás rejtelmeibe. A tanulók nagy odafigyeléssel dolgoztak.

 

Az elkészített kosarakat a tanulók hazavihették emlékül.

 

Kézműves foglalkozás a Bodrogközi Múzeumportán - 2018.01.29.

 

Mesedélelőtt az óvodában

2018. január 26.

A Magyar Kultúra Hete programsorozaton belül a Cigándi Tündérkert Óvoda gyermekei és az óvónők szerveztek mesedélelőttöt 2018. január 26-án.

 

Csoportonként a gyerekek egy-egy mesével vagy tánccal, illetve diavetítéssel készültek. A gyerekek nagyon élvezték a mesék bemutatását, a társaik nagy odafigyeléssel nézték meg az előadásokat.

 

Mesedélelőtt az óvodában - 2018.01.26.

 

SAMI Táncgála

2018. január 25.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat részeként rendezték meg Cigándon a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola III. Újévi táncgáláját 2018. január 25-én. Az eseménynek a Szabadidő Központ adott helyet.

 

A gála felvezetésében elhangzott, hogy a cigándi táncos gyerekek milyen fellépéseken, táborokban vettek részt. Továbbá az is, hogy idén ünnepli a Sárospataki alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 20. évfordulóját, amire számos rendezvénnyel készülnek az iskol a dolgozói és ebbe a cigándi növendékek is aktívan bekapcsolódnak majd.

 

A gálán a néptáncos, balett- és moderntáncos növendékek adtak számot tudásukról. Produkciójuk hatalmas sikert aratott a rendezvényre kilátogató szülők, barátok,r okonok körében.

 

A szervezők nevében köszönetet mondunk minden partnernek, akik támogatásukkal segítették az esemény létrejöttét.

 

SAMI Táncgála - 2018.01.25.

 

Mesedélelőtt a bölcsődében

2018. január 24.

A Magyar Kultúra Hete programsorozat részeként szerveztek mesedélelőttöt a Bodrogköz Kincsei Bölcsődében 2018. január 24-én.

 

A gyerekeknek a gondozónők adták elő Vlagyimir Szutyejev: A gomba alatt című történetét bábszínházi formában.

 

A gyerekek nagy odafigyeléssel nézték végig a történetet és hatalmas tapssal jutalmazták a gondozók produkcióját.

 

Mesedélelőtt a bölcsődében - 2018.01.24.

 

Magyar Kultúra Hete - Városi Könyvtár

2018. január 23.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat keretén belül tartottak előadást a Városi Könyvtárban 2018. január 23-án.

 

A rendezvényen a Kántor Mihály Általános Iskola tanulói vettek részt.

 

A gyerekeket Bötykösné Fodor Kitti könyvtárvezető köszöntötte, aki nemcsak a magyar kultúra napjáról, hanem arról is megemlékezett, hogy Mátyás király születésének 575., koronázásának 560. évfordulója alkalmából 2018-at hivatalosan Mátyás király emlékévnek nyilvánította Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár.

 

A Széptan Művészeti Iskola két növendéke Szepesy Judit és Szigeti Csongor egy-egy zongora- és hegedű darabot mutatott be a jelenlévőknek. Felkészítőik Némethy Viktória és Orosz Magdolna.

 

Kovács Gábor közösségfejlesztő a Magyar Kultúra napja alkalmából egy rövid prezentációt tartott Kölcsey Ferenc Himnusz című versének keletkezéséről, majd Mátyás királyról szóló animációs filmet vetített a tanulóknak.

 

Magyar Kultúra Hete - Városi Könyvtár - 2018.01.23.

 

Mesemondó verseny

2018. január 22.

A Magyar Kultúra Napján kistérségi mesemondó versennyel vette kezdetét a Magyar Kultúra Hete programsorozat Cigándon 2018. január 22-én.

 

Idén Kántor Mihály születésének 133., halálának 50. évfordulójára emlékeznek városszerte.

 

A Himnusz elhangzását követően Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya köszöntötte a diákokat és nevelőiket, kívánt mindenkinek jó versenyzést, egyúttal megnyitotta a 2018-as Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

 

A Kántor Mihály Általános Iskola és a Nagy Dezső Művelődési Ház közös szervezésében létre jött versenyre a Bodrogközi Kistérség iskoláiból érkeztek tanulók, akik két korcsoportban mérték össze tudásukat. A versenyen Arany László és Janikovszky Éva meséit hallhatták a zsűri tagjai és az eseményen résztvevők.

 

A végeredmény a következőképpen alakult:

1-2. osztályos korcsoport:

  • helyezett: Gergely Gergő
  • helyezett: Fehér Jázmin
  • Kácsándi Dorián

3-4. osztályos korcsoport:

  • helyezett: Balogh Mira
  • helyezett: Kocsi Dalma
  • helyezett: Szabó Áron László

Különdíj: Benedek Luca és Máji Melinda

Üres kézzel senki nem távozott, akik nem értek el helyezést, azok emléklapot kaptak, valamint minden tanuló egy-egy csokit kapott jutalmul.

 

Mesemondó verseny - 2018.01.22.

 

A Polgárőr Egyesület közgyűlése

2018. január 19.

Közgyűlést tartott a  Cigánd Városi Polgárőr Egyesület tagjainak 2018. január 18-án az iskola étkezdéjében. Az eseményen az egyesületi tagokon és az elnökség tagjain kívül a településőrök is részt vettek.

 

A megjelenteket Oláh Krisztián polgármester üdvözölte. Megköszönte, értékelte az egyesület előző éves munkáját. Elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja az önkéntes munkának a jelenlétét a településen, de szeretné, ha az önkéntességbe minél több ember kapcsolódna be.

 

Antal Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség járási koordinátora, szintén elismerően beszélt a  város  polgárőreinek munkájáról és reményét fejezte ki a további sikeres folytatást illetően.

 

Az ülésnek több napirendi pontja volt, melyek közül a legfontosabb egy szomorú esemény miatt volt kitűzve.

 

Varga Lászlónak, az egyesület elnökének váratlan halálával megüresedett a pozíció. A tagok egyhangúlag Németh István alelnököt választották meg új elnöknek. A gazdasági feladatokat Nagy Gergely, a titkársági ügyeket Szabó Gábor látja el a továbbiakban.

 

A közgyűlésen megemlékeztek azokról a tagokról is, akik Varga László mellett a közelmúltban hunytak el és munkájukkal segítették az egyesületet.

 

Név szerint: id. Oláh János (Marijani), Oláh Zoltán (Csoki) és Gál Bertalan (Karácsony).

 

Emléküknek egyperces néma főhajtással adóztak a megjelentek.

 

Németh István újonnan megválasztott elnök elmondta, folytatja elődje megkezdett munkáját és bízik a további sikeres együttműködésben a hivatásos szervekkel, valamint a  város önkormányzatával és a település lakosságával. Kiemelte az önkéntesség fontosságát és bízik benne, hogy egyre több ember kapcsolódik be a  város biztonságának fenntartásába.

 

Kattints a képre a nagyításhoz!

 

Meghívó

2018. jauár 16.


 

Adóügyeket is lehet intézni a Kormányablakban

2018. január 03.

A Cigándi Kormányablakban Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálati helyet adtak át 2018. január 3-án.

 

Az eseményen a megjelenteket Stumpf Attila járási hivatalvezető köszöntötte. Beszédét az elmúlt időszakra történő visszatekintéssel kezdte. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy a modernkori járások kialakítására 5 éve, 2013. január 1-jén került sor. Hangsúlyozta, hogy a közigazgatási reform egyik fontos állomásaként járásnyi közelségbe került az állam. A Cigándi Járási Hivatal is ekkor kezdte meg működését, majd a következő év elején a Járási Hivatal szervezeti egységeként a Járási Munkaügyi Kirendeltség. A Cigándi Kormányablak, mint integrált kormányzati ügyfélszolgálat pedig 2015. november 5. napjától fogadja az ügyfeleket.

 

Örömét fejezte ki és jelentős történelmi előrelépésnek tartotta, hogy mostantól a Kormányablakban adóügyeket is intézhetnek az ügyfelek. A jelenleg kialakított ügyfélszolgálati helyen 89 ügytípus vonatkozásában bővül az állami szolgáltatások köre. Azzal, hogy a NAV megjelenik a Kormányablakban egyben közelebb kerül a polgárokhoz is. A NAV ablak „kinyitása” biztosítja a személyes ügyintézés lehetőségét és a polgároknak minél szélesebb körű kiszolgálását.

 

A rendezvényen résztvevőket köszöntötte Csősz József, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóügyi igazgatóhelyettese is, aki megköszönte az ügyfélszolgálati helyszín létrehozásáért az érintetteknek az eredményes együttműködését. Kiemelte, hogy a mai naptól a NAV szolgáltatásai könnyen és az ügyfelekhez a lehető legközelebbi helyszínen elérhetők lesznek.

 

Az átadáson részt vettek: a Járási Hivatal illetékességi területén lévő valamennyi település polgármestere, a meghívott vendégek, a NAV és a Kormányablak Osztály munkatársai.

 

A NAV ügyfélszolgálat a Cigándi Kormányablakban (Cigánd, Fő utca 87.) hetente három napon, az alábbi ügyfélfogadási időben várja az ügyfeleket:

 

Hétfő:

08.00 - 12.00

13.00 - 17.00

Szerda:

08.00 - 12.00

13.00 - 16.00

Péntek:

08.00 – 12.00

 

 

NAV ablak átadása - 2018.01.03.

 

Tájékoztató

2018. jauár 02.


 

Meghívó

2018. jauár 02.


 
 
 

 

3973 Cigánd, Fő u. 80. Tel.: 47/534-400, e-mail: cigand@cigand.hu | Honlaptérkép | Webmester